Búcsú a Rhone-tól

Vitorlázók - mi barátságban vagyunk a széllel..

A hullámok, áramlatok sem ismeretlenek. Tudunk navigálni, árbócra mászni, földrajzi helyet meghatározni, ismerjük a mágnességtant, konyítunk a meteo-hoz, számitunk orrszöget, Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban világitótorony távolságot és sok egyéb - korántsem haszontalan maflaságot. Aki pontosan mér égitestet és jól kezeli a szextánst, az négy és fél órás számitással még talán azt is meg tudja határozni, hogy körül-belül hol volt a hajója négy és fél órával azelőtt. A GPS világában pedig az elektronikus műszerek ismerete, kezelése az új kihívás.
Aki mindezeket tudja, úszni is tud, képesitése is van, hajója is, hajózhat belvizeken, tengeren. A folyókon hajózni mégsem ugyanaz.

Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban - navigáció Aki megpróbálja, hamar megtanul tisztelegni a folyami hajósok tudása előtt. Ezek a gondolatok a Rhone-tól való búcsúzás alkalmával jutottak eszembe. A tengertől 320 km-t hajóztunk a Rhone-on, szembe az árral, magas áprilisi vízállással, erős sodrásban, nem ilyen igénybevételre készült kis dieselünkkel, amely eddig derekesan helytállt.

Először aggasztott, hogy elveszítettük azt a biztonságot, amely motorleállás alkalmával minden vitorlásnak kézenfekvő: rántunk egy fockot és kész. Most semmiféle fockot sem rángatunk, árbócunk itt nyugszik mellettünk vízszintben. Legfeljebb a Zodiac 2,2 lóerős kis motorját ránthatjuk be a fürdőlépcsőn erre a célra szerkesztett motortartó bakon, hadd fogja a Rhone a hasát a röhögéstől, mivel is szeretnénk haladásra ösztökélni 7 tonnás hajónkat. Mert a kormányképességhez haladás is kell, majd' minden területen.
Van persze megoldás mindenre, a havaria-helyzet elkerülésére rendre dobálhatjuk vízbe a horgonyainkat, ha nincs más.

Lyon városa - búcsú sebes folyónktól

(Megsúgom, még a kutyasétáltató parti gyalogosok is lehagytak alkalmasint, a futók még önelégülten vissza-visszanéztek cammogásunkra). Lyonnál a Rhone a felfelé haladók viszonylatát tekintve jobbra kanyarodik, hogy meglátogassa szülőhelyét a svájci Alpokban. Nekünk marad a Saone jóval szelídebb és kevésbé meredeken emelkedő viztükre.

Lyon nagyváros, hatalmas folyami kikötő, rendezett rakpartok, a belváros hangulata csodás. Megérne egy misét, nem is kicsit. Mégsem írnék a városról, történelméről, bárhol elolvasható.

Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban

A Rhonetól búcsút veszünk, miközben szégyenszemre áthaladunk Condrieu városkán. Erről kevesen emlékeznek meg, pedig itt terem a folyami hajós.
Az a matróz vagy kadét, aki Condrieu-ben tud hajózni, az elkerüli a csapdákat a Rhone teljes folyásán. Mára a régióban a hagyományok részévé vált a hajósok versengése. Nem múlik el ünnepnap, fogadalom, nagyvásár e hajós versenyek nélkül. Condrieu igazi hajós kisváros, szűk utcáival, a folyó illatával. Elismeréssel nézzük, amíg elúszik mellettünk a rive droit-on, a jobbparton.

Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban Azért új folyónk első kilométerénél lévő kitűnő kikötőben töltött éjszaka és a reggeli baguette-vásárlás, tankolás, gázpalack-csere után a Saone is megmutatta Lyon városában, milyen nagyfiú.

Tilosat jelzett a hídon a lámpa, kikötőhely sehol, a víz tajtékzik, eszeveszett örvények között kellett visszafordulnunk, hogy egy veszteglő uszály mellé vadvízi evezősöket megszégyenítő kikötéssel leálljunk. Az uszályon lakó fiú kötelet fogott, igy a puffereink sem durrantak szét. Elmondta, hogy a lámpa 20 perc múlva majd zöldre vált, addig maradjunk nyugodtan. Szinte otthonában voltunk, az uszály teraszán kerti garnitúra, grill, és mindenféle keleti kényelem.

Amikor meghallotta, hogy Elbáról jövünk és Balaton a végállomás, csak annyit mondott elismerő mosollyal:

"C'est une belle balade" - Szép séta.

A Saone Lyon hídjai után aztán lecsillapodott. 8-10 km-es sebességgel haladtunk, már rég száguldoztunk ilyen jót.

Elértük Monával az ezredik kilométert!
Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban - 1000 km


Természetesen koccintottunk rá, fejenként pontosan két köbcentiméternyi Szürkebarát-pálinkával. A Badacsonytomaji Borbarátok grappája belülről átmelegített, egy kicsit szívtájon is.

Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban - 1000 km Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban - 1000 km Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban - 1000 km Rhone, Saone - folyami hajózas Franciaországban - 1000 km
Folytatás:                                                            

04. 06. - 04. 11.     0 - 322 tmf; 597 km
Portofereiro - Maccinaggio - Cannes-Golf Juan- La Ciotat -
Vieux Port Marseille - Les-Corbieres - Port Napoleon
Elba szigetétől Marseille-ig >>
04. 12. - 04. 17.     597 - 932: 335 km
Port St. Louis - Lyon
Felfelé a Rhone folyón>>
04. 13.     243 fkm - Avignon Avignon, a pápák városa>>
A Rhone völgye - a francia borászat egy fellegvára "Borvidéken és hegygerincen át...">>
Valence után: VÁM ellenőrzés és motorhiba Lecsapnak a francia TEK-esek>>
322 tmf + 323 fkm után: Irány a Saone! Búcsú a Rhone-tól..>>
Hajózásunk a Saone folyón - kikötés Macon-ban Régi város, új élmények >>
Zátonyra futottunk Dole városa előtt Évszázadok emlékei >>
Életképek a Mona fedélzetéről Elkapott pillanatok >>
1400 km után "leejtjük" a hajó orrát :-)) Völgymenetben>>
log: 1743 km - Frankfurtban ketten maradtunk A Rajnán, a Majnán>>
Rajna, Majna - borok, várak és zsilipek, zsilipek..! Szőlő, ameddig a szem ellát..>>
05. 10.     log: 2883 km
Utunk véget ér..!
A dunai szakasz..>>

Üzenjen nekünk!

Legyen kedves beírni
a nevét:


Az email-címét:


Üzenetét:
vitorlás kölcsönzés, vitorlás bérlés, vitorlás kölcsönző, vitorlázás kapitánnyal, Balaton vitorlás kölcsönzés, vitorlás bérlés, vitorlás kölcsönző, vitorlázás kapitánnyal, Balaton A vitorláskölcsönző vezetője:
Kötél János - vitorlás hajó vezető, szkipper
Telefon: +36 / 20/3901-788       |       E-mail:
kotelhajo.hu@gmail.com