Szám Kérdés Helyes válasz Rossz válasz Rossz válasz   Kép Kérdés 2017 Helyes válasz 2017 Rossz válasz 2017 Rossz válasz 2017
2 Milyen előkészületeket kell tenni, kikötés előtt? Kihelyezni az ütköző ballonokat, előkészíteni a kikötő köteleket. Értesíteni a vízirendészetet az érkezésünkről. A kikötő kötélre kötélvég nyolcast kell kötni.   Milyen előkészületeket kell tenni, kikötés előtt? Kihelyezni az ütköző ballonokat, előkészíteni a kikötő köteleket. Értesíteni a vízirendészetet az érkezésünkről. A kikötő kötélre kötélvég nyolcast kell kötni.
3 Miben segít a hajócsavar forgásirányának ismerete? Segít a manőverezésben. Segít az előzésben. Segíti a nagy sebességű kanyarodást.   Miben segít a hajócsavar forgásirányának ismerete? Segít a manőverezésben. Segít az előzésben. Segíti a nagy sebességű kanyarodást.
4 Miben segít a hajócsavar forgásirányának ismerete? Segíti az iránytartást. Segít az előzésben. Segíti a nagy sebességű kanyarodást.   Miben segít a hajócsavar forgásirányának ismerete? Segíti az iránytartást. Segít az előzésben. Segíti a nagy sebességű kanyarodást.
5 Hogyan közelíti meg kikötéskor a mólót erős, a part irányából fújó szélben? Közel merőlegesen. 5 - 10 fokos szögben. Csúszóra dobott horgonnyal.   Hogyan közelíti meg kikötéskor a mólót erős, a part irányából fújó szélben? Közel merőlegesen. 5 - 10 fokos szögben. Csúszóra dobott horgonnyal.
6 Kikötőhelyhez sodrással, vagy széllel szemben érkezve melyik kötél megkötésével kell kezdeni a kikötést? Az orrkötéllel. A farkötéllel. A horgonykötéllel.   Általában melyik kötél megkötésével kell kezdeni a kikötést? Az orrkötéllel. A farkötéllel. Mindegy
7 Milyen haladási sebesség mellett a leghatásosabb az orrsugárkormány? Csak kis, a kikötői manőverezéseknél használt sebességeknél. A hajó teljes sebességtartományában. Csak nagy sebességeknél.   Milyen haladási sebesség mellett a leghatásosabb az orrsugárkormány? Csak kis, a kikötői manőverezéseknél használt sebességeknél. A hajó teljes sebességtartományában. Csak nagy sebességeknél.
8 Kikötőben ledobott horgonyunkról a többi hajóvezető honnan szerez tudomást? A horgonyra kötött bójáról. Nem kell tudniuk a ledobott horgonyról, mert nem zavarja a kikötőben közlekedőket. Tilos bóját kötni a horgonyra, érkező, vagy induló hajót szóban kell figyelmeztetni a horgonyra, vagy a kikötőmestert kell tájékoztatni róla.   Kikötőben ledobott horgonyunkról a többi hajóvezető honnan szerez tudomást? A horgonyra kötött bójáról. Nem kell tudniuk a ledobott horgonyról, mert nem zavarja a kikötőben közlekedőket. Tilos bóját kötni a horgonyra, érkező, vagy induló hajót szóban kell figyelmeztetni a horgonyra, vagy a kikötőmestert kell tájékoztatni róla.
9 Hogyan dönti el, hogy a kikötő használatához kellő vízmélység van-e? Az üzemeltető szóbeli, vagy az interneten, vagy a kikötői szabályzatban közzétett tájékoztatása alapján. A kikötőkben olyan vízmélységet szoktak - ha kell kotrással - fenntartani, ami mellett a behajózás akadálytalan a kedvtelési kishajók számára. Kétség esetén vízmérőléccel ellenőrzöm a kikötő bejárata előtt a vízmélységet, és ha a merülésnél kevesebb mint egy méterrel több, akkor nem kísérlem meg a behajózást.   Hogyan dönti el, hogy a kikötő használatához kellő vízmélység van-e? Az üzemeltető szóbeli, neten/kikötői szabályzatban közzétett tájékoztatása alapján. A kikötőkben olyan vízmélységet szoktak - ha kell kotrással - fenntartani, ami mellett a behajózás akadálytalan a kedvtelési kishajók számára. Kétség esetén csáklyával ellenőrzöm a kikötő szája előtt a vízmélységet, és ha a merülésnél kevesebb mint egy méterrel több, akkor nem kísérlem meg a behajózást.
10 Idegen kikötőben veszteglés esetén a kikötő üzemeltetője visszatarthatja/elkérheti a hajólevelet? A hajólevelet elkérheti, és díjfizetésig visszatarthatja. A hajólevelet elkérheti, de nem tarthatja vissza. A hajólevelet csak megnézheti, de nem tarthatja vissza.   Idegen kikötőben veszteglés esetén a kikötő üzemeltetője visszatarthatja/elkérheti a hajólevelet? A hajólevelet elkérheti, és díjfizetésig visszatarthatja. A hajólevelet elkérheti, de nem tarthatja vissza. A hajólevelet csak megnézheti, de nem tarthatja vissza.
11 Kikötőben túl szűken bevett fordulónál, a hajó fara a partfalnak ütközik. Mi történhet külmotoros, illetve passzív kormányos hajó esetén ekkor? Külmotoros hajónál a hajócsavar, passzív kormányos hajónál a kormánylapát sérülhet. Külmotoros hajónál a kormánylapát, passzív kormányos hajónál a hajócsavar sérülhet. Mindkét esetben sérül a hajócsavar.   Kikötőben túl szűken bevett fordulónál, a hajó fara a  partfalnak ütközik. Mi történhet külmotoros, illetve passzív kormányos hajó esetén ekkor? Külmotoros hajónál a hajócsavar, passzív kormányos hajónál a kormánylapát sérülhet. Külmotoros hajónál a kormánylapát, passzív kormányos hajónál a hajócsavar sérülhet. Mindkét esetben sérül a hajócsavar.
12 Sodrással, vagy széllel szembe kikötött kishajónál melyik kötél elengedésével kell kezdeni az elindulás manővert? A farkötél. Az orrkötél. A horgonykötél.   Általában melyik kikötő kötél elengedésével kell kezdeni az elindulás manővert? A farkötél Az orr kötél Mindegy
13 Induláskor a hajó orráról kötél esik a vízbe. Mit tesz? Üresbe teszem az irányváltót. Gázt adok. Az irányváltóval nem bajlódok, azonnal leállítom a motort.   Induláskor a hajó orráról kötél esik a vízbe. Mit tesz? Üresbe veszem az irányváltót. Gázt adok. Az irányváltóval nem bajlódok, azonnal leállítom a motort.
14 Külmotoros, faránál terhelt hajó ideális siklásszögének beállításához kell-e a trimmelést módosítani? A meghajtószárat a hajó farához közelebb kell állítani, mert így a lefelé is ható tolóerő megemeli a farát, és süllyeszti az orrát. A meghajtószárat a fartól távolabb kell állítani, mert így a lefelé is ható tolóerő megemeli a farát, és süllyeszti az orrát. A hajótest siklásba hozásához kell csak a trimmelésen állítani, az ideális siklásszöghöz ezután már nem kell módosítani rajta.   Külmotoros, faránál terhelt hajó ideális siklásszögének beállításához, kell e a trimmelést módosítani? A meghajtó szárat a hajó farához közelebb kell állítani, mert így a lefelé is ható tolóerő megemeli a farát, és süllyeszti az orrát A meghajtó szárat a fartól távolabb kell állítani, mert így a lefelé is ható tolóerő megemeli a farát, és süllyeszti az orrát A hajótest siklásba hozásához kell csak a trimmelésen állítani, az ideális siklásszöghöz ezután már nem kell módosítani rajta
15 Kell-e eltérni siklásban a trimmelés megszokott, kitapasztalt mértékétől a hajó terhelésének függvényében? Igen, mert, ha far-, vagy orrnehéz a hajó, az összekötő szárat a hajó farához közelebb, vagy távolabb állítva érhető el az ideális siklási szög. Nem, mert siklásban már nem számít, a kezdeti orr-, vagy farnehéz helyzet, azt nagy sebességnél a felhajtó erők kiegyensúlyozzák. Igen, mert, ha orr-, vagy farnehéz a hajó, az összekötő szárat a hajó farához közelebb állítva érhető el az ideális siklási szög.   Kell e eltérni siklásban a trimmelés megszokott, kitapasztalt mértékétől a hajó terhelésének függvényében? Igen, mert, ha far, vagy orr nehéz a hajó, az összekötő szárat a hajó farához közelebb, vagy távolabb állítva érhető el az ideális siklási szög Nem, mert siklásban már nem számít, a kezdeti orr, vagy farnehéz helyzet, azt nagy sebességnél a felhajtó erők kiegyensúlyozzák Igen, mert, ha orr, vagy far nehéz a hajó, az összekötő szárat a hajó farához közelebb állítva érhető el az ideális siklási szög
16 Siklásban mikor ideális a hajó trimmelése? Ha a hajótest közel vízszintesen halad, a tolóerő hátrafelé hat. Ha a hajótest enyhén a fara felé dől, a tolóerő kissé lefelé hat. Ha a hajótest enyhén előre felé dől, a tolóerő enyhén felfelé hat.   Siklásban mikor ideális a hajó trimmelése? Ha a hajótest közel vízszintesen halad, a tolóerő hátrafelé hat. Ha a hajótest enyhén a fara felé dől, a tolóerő kissé lefelé hat. Ha a hajótest enyhén előre felé dől, a tolóerő enyhén felfelé hat.
17 Hátramenetben manőverezve, jobbra kitérített kormány mellett, merre fordul a hajó orra? Balra. Jobbra.     Hátramenetben manőverezve, jobbra kitérített kormány mellett, merre fordul a hajó orra? Balra. Jobbra.  
18 Kisgéphajóval nagy sebességgel halad. Hogyan áll meg? A géperőt fokozatosan csökkentem. Késlekedés nélkül hátramenetbe kapcsolok. Nagy sebesség mellett a megállást kitéréssel és visszafordulással egy időben lehet csak végrehajtani.   Kisgéphajóval nagy sebességgel haladva hogyan áll meg? A géperőt fokozatosan veszem le. Késlekedés nélkül hátramenetbe kapcsolok. Nagy sebesség mellett a megállást kitéréssel és visszafordulással egyidőben lehet csak végrehajtani.
19 Egészítse ki a mondatot! A kisgéphajó siklásban (               ) halad. az orrhullámán a farhullámán a testhullámán   A kisgéphajó siklásban …………….. halad. az orrhullámán a farhullámán a testhullámán
20 Ha egy tárgy tulajdonsága, hogy felúszó, az a gyakorlatban mit jelent? Azt, hogy úszik a vízen, és ha víz alá nyomják is, utána a felszínre emelkedik. Azt, hogy lebeg a vízben, és ha lejjebb nyomják, akkor ott marad. Azt, hogy úszik a vízen, de ha víz alá nyomják, utána már folyamatosan süllyed.   Ha egy tárgy tulajdonsága, hogy felúszó, az a gyakorlatban mit jelent? Azt, hogy úszik a vízen, és ha elmerül is a felszínre emelkedik. Azt, hogy lebeg a vízben, és ha lejjebb nyomják, akkor ott marad. Azt, hogy úszik a vízen, de ha lenyomják, akkor már folyamatosan süllyed.
21 A kishajókon általánosan használt perlon kötelek felúszóak? Igen. Nem.     A kishajókon általánosan használt perlon kötelek felúszóak? Igen. Nem.  
22 Minek alapján van előírva egy kedvtelési célú kishajó kötelező felszerelése? A hajó hosszának alapján. A hajó össz-befogadóképességének alapján. A hajó típusa alapján (motoros, vagy vitorlás kishajó).   Minek alapján van előírva egy kedvtelési célú kishajó kötelező felszerelése? A hajó hosszának alapján. A hajó utas befogadó képességének alapján. A hajó típusa alapján (motoros, vagy vitorlás kishajó).
23 Egészítse ki a mondatot! A kishajókon használt szintetikus kötelek a laza, belógó állapotból hirtelen nagy terhelésű rántásra (          ) könnyen elpattanhatnak. megfeszülnek, megkeményednek. egyes elemi szálaik megszakadhatnak, a kötél kiszőrösödik.   A kishajókon használt szintetikus kötelek a laza, belógó állapotból hirtelen nagy terhelésű rántásra…….. könnyen elpattanhatnak. megfeszülnek, megkeményednek. egyes elemi szálaik megszakadhatnak, a kötél " kiszőrösödik".
24 A GPS berendezés kötelező felszerelés-e kedvtelési célú kisgéphajón? Nem. Igen, a Szemleszabályzat írja elő. Igen, a Hajózási Szabályzat írja elő.   A GPS berendezés kötelező felszerelés e kedvtelési célú kisgéphajón?  Nem. Igen, a Szemleszabályzat írja elő. Igen, a Hajózási Szabályzat írja elő.
25 Az elemlámpa kötelező felszerelése a kedvtelési célú kisgéphajónak? Igen, vízálló kivitelű, tartalék elemmel és tartalék égővel. Igen, de a mobiltelefon beépített elemlámpa funkciója is elfogadott. Nem kötelező felszerelés, csak ajánlott.   Az elemlámpa kötelező felszerelése a kedvtelési célú kisgéphajónak? Igen, vízálló kivitelű, tartalék elemmel és tartalék égővel. Igen, de a mobiltelefon beépített elemlámpa funkciója is elfogadott. Nem kötelező felszerelés, csak ajánlott.
26 Mit neveznek hajóútnak? A víziútnak a nagyhajók közlekedésére kijelölt és kitűzött, ennek hiányában a nagyhajók által az adott vízállásnál rendszeresen használt része, továbbá a veszteglőhely vízterülete, valamint a kikötőhöz tartozó vízterület. A víziút azon része, amely legalább 150 méter szélességgel és 3 méter mélységgel rendelkezik. A víziút azon része, amely minimum 2,5 méter vízmélységgel és 88 méter szélességgel rendelkezik.   Mit neveznek hajóútnak? A víziútnak a nagyhajók közlekedésére kijelölt és kitűzött, ennek hiányában a nagyhajók által az adott vízállásnál rendszeresen használt része, továbbá a veszteglőhely vízterülete, valamint a kikötőhöz tartozó vízterület. A víziút azon része, amely legalább 150 méter szélességgel és 3 méter mélységgel rendelkezik. A víziút azon része, amely minimum 2,5 méter vízmélységgel és 88 méter szélességgel rendelkezik.
27 Erős oldalszélben hogyan hajózik? A szél felőli oldalra folyamatosan ellenkormányozva. A szél alatti oldal felé folyamatosan ellenkormányozva. Csak a széllel szemben haladva.   Erős oldalszélben hogyan hajózik ? A szél felőli oldalra folyamatosan ellenkormányozva. A szél alatti oldal felé folyamatosan ellenkormányozva. Csak a széllel szemben haladva.
28 Beépített motorral rendelkező hajón mit lehet tenni, ha valami a hajócsavarra tekeredve fékezi azt? A motor leállítása és áramtalanítása után kikötő öbölben, vagy tavon a vízbe merülve megkísérelhető a hajócsavar kiszabadítása. Csak a hajó kiemelésével oldható meg a probléma. Csak búvár szakember, vagy kiemelés után hozzáértő szerelő végezheti el a hajócsavar kiszabadítását.   Beépített motorral rendelkező hajón mit lehet tenni, ha valami a hajócsavarra tekeredve fékezi azt? A motor leállítása és áramtalanítása után kikötő öbölben, vagy tavon a vízbe merülve megkísérelhető a hajócsavar kiszabadítása. Csak a hajó kiemelésével oldható meg a probléma. Csak búvár szakember, vagy kiemelés után hozzáértő szerelő végezheti el a hajócsavar kiszabadítását.
29 A hajtómű hirtelen leáll, a motor azonnal újraindítható, de az irányváltót előre-, vagy hátramenetbe kapcsolva a motor újra lefullad. Milyen hibára következtet? A hajócsavar forgását akadályozza valami, vagy a hajtási láncban keletkezett meghibásodás. Elfogyott az üzemanyag. Zárlatos lett a gyújtótrafó.   Ha a hajtómű hirtelen leáll, a motor azonnal újra indítható, de az irányváltót előre, vagy hátra menetbe kapcsolva újra lefullad, milyen hibára következtet? A hajócsavar forgását akadályozza valami, vagy a hajtási láncban keletkezett meghibásodás. Elfogyott az üzemanyag Zárlatos lett a gyújtótrafó.
30 A jogszabály szerint mi számít korlátozott látási viszonynak? 1000 m-nél kisebb látótávolság. Sűrű köd, félhomály, vagy olyan éjszaka, amikor újhold van, vagy felhők takarják a holdat. Amikor a látás korlátozott a rossz idő miatt (éjszaka, köd, pára, sűrű zápor).   A jogszabály szerint mi számít "korlátozott látási viszony"-nak? 1000 m-nél kisebb látótávolság. Sűrű köd, félhomály, vagy olyan éjszaka, amikor újhold van, vagy felhők takarják a holdat. Amikor a látás korlátozott a rossz idő miatt (éjszaka, köd, pára, sűrű zápor).
31 Milyen összefüggés van a szélnyomás értéke és a szél sebessége között? A szélnyomás a szélsebesség négyzetével arányosan nő. A szélnyomás és a szélsebesség között lineáris a viszony. A szélnyomás 4 BF szélerősségig lineárisan, afölött progresszíven növekszik.   Hogyan változik a szélnyomás értéke a szél sebességével? Négyzetesen Lineárisan A szélnyomás 4 BF szélerősségig lineárisan, felette progresszíven növekszik.
32 Hogyan hajózik szűk hajóútban találkozáskor? Csökkentem a sebességet és biztonságos oldaltávolságot tartok. Növelem a sebességet, így gyorsabban kikerülök a veszélyes közlekedési helyzetből. A völgymenő hajónak annyira le kell csökkentenie a sebességét, hogy még manőver képes maradjon, és el kell engednie a hegymenő hajót.   Hogyan hajózik szűk hajóútban találkozáskor? Csökkentem a sebességet és biztonságos oldaltávolságot tartok. Növelem a sebességet, így gyorsabban kikerülök  a veszélyes közlekedési helyzetből. A völgymenő hajónak annyira le kell csökkentenie a sebességét, hogy még manőver képes maradjon, és el kell engednie a hegymenő hajót.
33 Mit jelent a hegymenet a folyami hajózásban? Hajózás a forrás irányában. Hajózás a meder felett. Hajózás a sodrással.   Mit jelent a hegymenet a folyami hajózásban? Hajózás a forrás irányában. Hajózás a meder felett. Hajózás a sodrással.
34 Folyóvizek kanyarulataiban változik-e az egyenes folyószakaszhoz képest a hordalékképződés? Igen, a kanyarulat belső ívén zátony képződik. Igen, a kanyarulat külső ívén zátony képződik. Nem befolyásolja a hordalékképződést a kanyarulat.   Folyam kanyarulatban változik-e az egyenes folyamszakaszhoz képest a hordalékképződés? Igen, a kanyarulat belső ívén zátony képződik. Igen, a kanyarulat külső ívén zátony képződik. Nem befolyásolja a hordalékképződést a kanyarulat.
35 Folyó kanyarulatban a folyó mely részén kisebb a sodrás? A kanyarulat belső ívéhez közel. A kanyarulat külső ívéhez közel. Kanyarulatban a víziút közepén.   Folyó kanyarulatban a folyó mely részén kisebb a sodrás? A kanyarulat belső ívéhez közel. A kanyarulat külső ívéhez közel. Kanyarulatban a víziút közepén.
36 Folyóvízen kis teljesítményű motorral a víziút mely részén érdemes lefelé, és hol felfelé hajózni? Felfelé a parthoz közeli részén, lefelé a víziút közepén. Felfelé a víziút közepén, lefelé a víziút parthoz közeli részén. Felfelé és lefelé egyaránt a víziút közepén.   A víziút mely részén érdemes folyamon lefelé és hol felfelé hajózni? Felfelé a parthoz közeli részén,  lefelé a víziút közepén. Felfelé a víziút közepén, lefelé a víziút parthoz közeli részén.  Felfelé és lefelé egyaránt a víziút közepén.
37 A sodrás mikor nem változtatja meg a hajó haladási irányát? Ha a sodrás iránya közel párhuzamos a hajó hossztengelyével. Fordulási manőver közben. Ha a hajó közel merőlegesen halad a sodrásra.   A sodrás mikor nem változtatja meg a hajó haladási irányát? Ha a sodrás iránya közel párhuzamos a hajó hossztengelyével. Fordulási manőver közben. Ha a hajó közel merőlegesen halad a sodrásra.
38 Nagyon alacsony vízállásnál hajózva mire kell ügyelni? A hajóúton kívül hajózni ilyenkor veszélyes, alapos helyismeretet igényel. A hajóútban hajózni ilyenkor veszélyes, alapos helyismeretet igényel. Ilyenkor siklásban haladni különösen veszélyes.   Nagyon alacsony vízállásnál hajózva mire kell ügyelni?  A hajóúton kívül hajózni ilyenkor veszélyes, alapos helyismeretet igényel. A hajóútban hajózni ilyenkor veszélyes, alapos helyismeretet igényel. Ilyenkor siklásban haladni különösen veszélyes.
39 Sziget környezetében hol kell folyamon zátonyra számítani? A sziget alsó és felső végénél. A sziget két szélén.     Sziget környezetében hol kell folyamon zátonyra számítani? A sziget alsó és felső végénél. A sziget két szélén.  
40 Mi történik sűrű hínáros vízben tartósan hajózva külmotoros, vagy Z hajtású hajóval? A hajócsavar feltekeri a hínárt, csökken a tolóerő, nő a fogyasztás, vagy le is áll a hajtómű. Nem történik semmi, mert a hajócsavar felaprítja a sűrű hínárt is. A hajó megáll, mert a tolószárba beakad a hínár.   Mi történik sűrű hínáros vízben tartósan hajózva külmotoros, vagy Z hajtású hajóval? A hajócsavar feltekeri a hínárt, csökken a tolóerő, nő a fogyasztás, vagy le is áll a hajtómű. Nem történik semmi, mert a hajócsavar felaprítja a sűrű hínárt is. A hajó megáll, mert a tolószárba beakad a hínár.
41 Ha kötél tekeredik a hajócsavarra, a külmotoros hajón, mit kell tenni? Leállítani a motort, kibillenteni a felső állásba, majd ha lehet, akkor lefejteni a hajócsavarról a kötelet. Nem kell semmit tenni, mivel ez nem okoz problémát. Elég csak hátramenetbe kell kapcsolni, és a hajtómű a kötelet ledobja.   Ha kötél tekeredik a hajócsavarra, a külmotoros hajón, mit kell tenni? Leállítani a motort, kibillenteni a felső állásba, majd lefejteni a hajócsavarról a kötelet, ha lelehet. Nem kell semmit tenni, mivel ez nem okoz problémát. Ha lefulladt is a kötéltől a motor, csak hátramenetbe kell kapcsolni, ekkor ledobja a kötelet a hajtómű.
42 Sekély vízben hajózva külmotoros hajóval, milyen óvintézkedéseket kell tenni? A sebességet csökkenteni, a trimmelést magasra állítani. A sebességet növelni, a trimmelésen nem kell változtatni. Nem kell semmit tenni, mivel ez nem okoz problémát.   Sekély vízben hajózva külmotoros hajóval, milyen óvintézkedéseket kell tenni? A sebességet csökkenteni, a trimmelést magasra állítani.  A sebességet növelni, a trimmelésen nem kell változtatni. Nem kell semmit tenni, mivel ez nem okoz problémát.
43 Mire kell ügyelni kisgéphajóval a part melletti sekély vízben hajózva, ha nagyhajó halad el mellettünk? A nagyhajó szívóhatása miatti vízszint csökkenéskor sérülhet a hajtómű, valamint a farhullámai miatt a part menti mederre csapódhat a hajónk. Nem kell ügyelni semmire, ez a közlekedési helyzet nem rejt veszélyt magában. A nagyhajó szívóhatása csak közvetlenül mellette fejti ki hatását, ezért arra nem kell ügyelni, de a farhullám kidobhatja a hajónkat a partra.   Mire kell ügyelni kisgéphajóval a part melletti sekély vízben hajózva, ha nagyhajó halad el mellettünk?  A nagyhajó szívóhatása miatti vízszint csökkenéskor sérülhet a hajtómű, valamint a farhullámai miatt a part menti mederre csapódhat a hajónk. Nem kell ügyelni semmire, ez a közlekedési helyzet nem rejt veszélyt magában. A nagyhajó szívóhatása csak közvetlenül mellette fejti ki hatását, ezért arra nem kell ügyelni, de a farhullám kidobhatja a hajónkat a partra.
44 Milyen vízmélységnél a legnagyobb egy hajó farhulláma? Kis vízmélységnél. Nagy vízmélységnél. Közepes vízmélységnél.   Hol a legnagyobb egy hajó farhulláma? Kis vízmélységnél. Nagy vízmélységnél. Közepes vízmélységnél.
45 Milyen vízállásnál a legnagyobb egy hajó szívóhatása? Alacsony vízállásnál. Magas vízállásnál. Közepes vízállásnál.   Mikor legnagyobb egy hajó szívóhatása? Alacsony vízállásnál. Magas vízállásnál. Közepes vízállásnál.
46 Miért kell kiemelni a kompozit műgyanta testű hajót a vízből télen? Mert a jégnyomás összeroppanthatja a hajótestet. Mert a hajó anyaga különösen érzékeny a hideg időjárásra. Mert kötelező, és minden kikötői rend megköveteli.   Miért kell kiemelni a kompozit műgyanta testű hajót a vízből télen? Mert a jégnyomás összeroppanthatja a hajótestet. Mert a hajó anyaga különösen érzékeny a hideg időjárásra. Mert kötelező, és minden kikötői rend megköveteli.
47 Mit lehet tenni, ha egy kikötő öbölben jégpáncél van kialakulóban és hajó maradt a vízben? Rendszeresen törni a jeget, hogy egybefüggő jégpáncél ne alakulhasson ki, így csökken a jégnyomás a kikötőben. Fűteni kell a hajóban, hogy ne alakulhasson ki a masszív jégpáncél. Nem kell tenni semmit, minden hajó típus ellenáll a jégnyomásnak.   Mit lehet tenni, ha egy kikötő öbölben jégpáncél van kialakulóban és hajó maradt a vízben? Rendszeresen törni a jeget, hogy egybefüggő jégpáncél ne alakulhasson ki, így csökken a jégnyomás a kikötőben.  Fűteni kell a hajóban, hogy ne alakulhasson ki a masszív jégpáncél. Nem kell tenni semmit, minden hajó típus ellenáll a jégnyomásnak.
48 Ha meghibásodik a külmotoros hajó hajtóműve, és evezővel kell kikötni, célszerű-e kiemelni a hajtóművet a vízből? Igen, mert az álló hajócsavaron ébredő erők fékezik a hajót, nehezítik a haladást. Nem, mert a motornak leállítás után is szüksége van a hűtő közegre. Nem, mert csak a külmotorral kormányozható a hajó ilyen esetben.   Ha meghibásodik a külmotoros hajó hajtóműve, és evezővel kell kikötni, célszerű-e kiemelni a hajtóművet a vízből? Igen, mert az álló hajócsavaron ébredő erők fékezik a hajót, nehezítik a haladást. Nem, mert a motornak leállítás után is szüksége van a hűtő közegre. Nem, mert csak a külmotorral kormányozható a hajó ilyen esetben.
49 Hogyan és mire használható a lékponyva? Kötelekkel a hajó alá húzható és rögzíthető, a léket elfedve megakadályozza a vízbetörést. A hajótest belsejében a lékre ragasztva, vagy ellensúlyokkal leszorítva megakadályozza a vízbetörést. Kötelek segítségével a fedélzetre kifeszíthető, feltűnő színeivel jelzi a többi hajónak, hogy havariát szenvedtünk.   Hogyan és mire használható a lékponyva? Kötelekkel a hajó alá húzható és rögzíthető, a léket elfedve megakadályozza a vízbetörést. A hajótest belsejében a lékre ragasztva, vagy ellensúlyokkal leszorítva megakadályozza a vízbetörést Kötelek segítségével a fedélzetre kifeszíthető, feltűnő színeivel jelzi a többi hajónak, hogy havariát szenvedtünk.
50 Ha kishajót továbbít mellévett alakzatban, romlik-e a hajójának manőverezőképessége? Igen, romlik. Nem befolyásolja a hajó manőverezőképességét. Ha mindkét oldalon mellévett alakzatban továbbít hajót, akkor nem változik a manőverezőképessége.   Ha kishajót továbbít mellévett alakzatban, romlik e a hajójának manőverező képessége? Igen, romlik. Nem befolyásolja a hajó manőverező képességét. Ha mindkét oldalon mellévett alakzatban továbbít hajót, akkor nem változik a manőverező képessége.
51 Kishajót továbbít mellévett alakzatban, hogyan változik meg a hajójának manőverezőképessége? A továbbított hajó felé elhúz. A továbbított hajóval ellentétes oldalra elhúz. Nem befolyásolja a hajó manőverezhetőségét.   Kishajót továbbít mellévett alakzatban, hogyan változik meg a hajójának manőverező képessége? A továbbított hajó felé elhúz. A továbbított hajóval ellentétes oldalra elhúz. Nem befolyásolja a hajó manőverezhetőségét.
52 Hová kell rögzíteni a vontató kötelet a vontatott vitorlás hajón? Az árboc tövéhez. Az első bakhoz. Az orron található korláthoz.   Hová kell rögzíteni a vontató kötelet a vontatott vitorlás hajón? Az árboc tövéhez. Az első bakhoz. Az orron található korláthoz.
53 Mit kell tenni svertes vitorlások vontatásakor? Fel kell húzni a svertet. A svertet le kell engedni. A svertet félig le kell engedni.   Mit kell tenni svertes vitorlások vontatásakor? Fel kell húzni a svertet. A svertet le kell engedni. A svertnek közép állásba kell lenni.
54 Ha egy géphajóval egy vontató kötelet kiadva több vitorlást vontat, egymáshoz képest, hogyan haladnak a vitorlások? Mindegyik vitorlás ugyanabban az irányban kitérve. Mindegyik vitorlás egy nyomvonalban halad. Mindegy hogyan halad az előtte haladóhoz képest.   Ha egy géphajóval egy vontató kötelet kiadva több vitorlást vontat, egymáshoz képest, hogyan haladnak a vitorlások? Mindegyik vitorlás ugyanabban az irányban kitérve. Mindegyik vitorlás egy nyomvonalban halad. Mindegy hogyan halad az előtte haladóhoz képest.
55 Célszerű e horgonyt dobni köves, sziklás mederfenéken? Nem, mert a horgony beakadhat úgy, hogy nem lehet felszedni. Igen, mert a köves aljzatban jobban tart a horgony. Igen a köves aljzat az ideális horgonyzáshoz.   Célszerű e horgonyt dobni köves, sziklás mederfenéken? Nem, mert a horgony beakadhat úgy, hogy nem lehet felszedni. Igen, mert a köves aljzatban jobban tart a horgony. Igen a köves aljzat az ideális horgonyzáshoz.
56 Célszerű ismerni a mederjellemzőket horgonyzáskor? Igen, mert a mederjellemzők nagyban befolyásolják a horgonyzást. Nem, mert a mederjellemzők nem befolyásolják a horgonyzást. Csak hosszú időre lehorgonyzáshoz szükséges a mederjellemzők ismerete.   Célszerű ismerni a mederjellemzőket horgonyzáskor? Igen, mert a mederjellemzők nagyban befolyásolják a horgonyzást. Nem, mert a mederjellemzők nem befolyásolják a horgonyzást. Csak hosszú időre lehorgonyzáshoz szükséges a mederjellemzők ismerete.
57 Hogyan viselkedik a hajótest jobb forgású hajócsavarral hátramenetbe kapcsolva? A hajó fara bal oldalra kitér. A hajó fara jobb oldalra kitér. A hajó orra bal oldalra kitér.   Hogyan viselkedik a hajótest jobb forgású hajócsavarral hátramenetbe kapcsolva? A hajó fara bal oldalra kitér A hajó fara jobb oldalra kitér A hajó orra bal oldalra kitér
58 Vízhez képest álló hajó kitérített kormánylapátján ébred-e kormányerő? Nem. Igen.     Vízhez képest álló hajó kitérített kormánylapátján ébred-e kormányerő? Nem. Igen.  
59 Mikor kell a hajó vezetőjének a hajón tartózkodnia? Mindaddig, amíg a hajó menetben van. Mindaddig, amíg vezet és amíg veszély esetén az utolsó utas is elhagyta a hajót. Mindaddig, amíg a hajó vízen van.   Mikor kell a hajó vezetőjének a hajón tartózkodnia? Mindaddig, amíg a hajó menetben van. Mindaddig, amíg vezet és amíg veszély esetén az utolsó utas is elhagyta a hajót. Mindaddig, amíg a hajó vízen van.
60 Meddig terjed a hajóvezető mentési kötelezettsége más hajók/emberek felé? Kötelező menteni az életveszélybe került embereket, de csak a saját és a hajó biztonságával összeegyeztethető mértékben. Az életveszélyben lévő embereket a saját és a hajót fenyegető veszély mérlegelése nélkül meg kell kísérelni menteni. Ha emberélet nincs veszélyben, akkor nincs mentési kötelezettségünk.   Meddig terjed a hajóvezető mentési kötelezettsége más hajók/emberek felé? Kötelező menteni az életveszélybe került embereket, de csak a saját és a hajó biztonságával összeegyeztethető mértékben. Az életveszélyben lévő embereket a saját és a hajót fenyegető veszély mérlegelése nélkül meg kell kísérelni menteni. Ha emberélet nincs veszélyben, akkor nincs mentési kötelezettségünk.
61 Egészítse ki a mondatot! Hajónk a kikötő bejáratában süllyed el hajózási zárlatot okozva. Ez esetben a sétahajókat üzemeltető cégek felé a sétajárataik elmaradásából keletkezett károkért (          ) felelősséggel tartozunk. nem tartozunk felelősséggel. felelősséggel tartozunk, de csak olyan mértékben, amennyire a tevékenységünk közrejátszott az elsüllyedésben.   Ha a kikötő bejáratában süllyed el hajónk, akkor a sétahajókat üzemeltető cégeket a sétajáratok elsüllyedt hajónk miatti kimaradásából keletkezett károkért ... felelősséggel tartozunk. nem tartozunk felelősséggel. felelősséggel tartozunk, de csak olyan mértékben, amennyire a tevékenységünk közrejátszott az elsüllyedésben.
62 Ki felelős az utasok testi épségéért? A hajóvezető, de csak addig a mértékig, amennyire betartják az e körben adott utasításait. Minden esetben a hajóvezető a felelős. Ha a hajóvezető az út elején elmondja a hajón való viselkedés szabályait, és mindenkinek kiosztja a mentőmellényeket, akkor a továbbiakban nem tehető felelőssé az utasokat esetlegesen érő balesetek miatt.   Ki felelős az utasok testi épségéért? A hajóvezető, de csak addig a mértékig, amennyire betartják az e körben adott utasításait. Minden esetben a hajóvezető a felelős. Ha a hajóvezető az út elején elmondja a hajón való viselkedés szabályait, és mindenkinek kiosztja a mentőmellényeket, akkor a továbbiakban nem tehető felelőssé az utasokat esetlegesen érő balesetek miatt.
63 Végre kell-e hajtani a hajó vezetőjének utasításait, ha Ön csak utas? Igen, ha azt a hajózás biztonsága vagy a hajó rendjének fenntartása érdekében adta. Igen, minden esetben. Igen, de csak vízből mentés és havaria esetén.   Végre kell e hajtani a hajó vezetőjének utasításait, ha Ön csak utas? Igen, ha azt a hajózás biztonsága vagy a hajó rendjének fenntartása érdekében adta.  Igen, minden esetben. Igen, de csak vízből mentés és havaria esetén.
64 Miért fontos egy kisgéphajó vízkiszorításának ismerete? Mert a hajó kiemeléséhez, illetve szállításához elengedhetetlen információ. Mert az adott víziúton való közlekedéshez a vízállás és a vízkiszorítás ismerete elengedhetetlen. Mert a hajó menetben való viselkedése nagyban függ a vízkiszorítástól.   Miért fontos egy kisgéphajó vízkiszorításának ismerete? Mert a hajó kiemeléséhez, illetve szállításához elengedhetetlen információ. Mert az adott víziúton való közlekedéshez a vízállás és a vízkiszorítás ismerete elengedhetetlen. Mert a hajó menetben való viselkedése nagyban függ a vízkiszorítástól.
65 Található-e egy kishajó hajólevelében információ a befogadóképességről? Igen. Nem.     Található e egy kishajó hajólevelében információ a befogadóképességről? Igen. Nem.  
66 A hajólevélben megadott legnagyobb befogadóképességbe beletartozik-e a hajó vezetője? Igen, ez a szám az össz-befogadóképesség. Nem, mert a minimális személyzet száma és a befogadóképesség összege adja az össz-befogadóképességet. Nem, mert a befogadóképesség és a minimális személyzet száma, valamint a hajó vezetője adja az össz-befogadóképességet.   A hajólevélben található megengedett befogadó képesség szám, tartalmazza-e a hajó vezetőjét? Igen, ez a szám az össz befogadó képesség. Nem, mert a minimális személyzet száma és a befogadó képesség  összege adja az össz befogadó képességet. Nem, mert a befogadó képesség és a minimális személyzet száma, valamint a hajó vezetője adja az össz befogadó képességet.
67 Melyik állítás igaz? A hajó üzemképességét a hajózási hatóság a hajólevélben igazolja, melyben feltünteti a lejárat dátumát is. A svertes kishajóknak nincsen hajólevelük, az üzemképességet a tőkesúlyos hajóknál a hajózási hatóság a hajólevélben igazolja, melyben feltünteti a lejárat dátumát is. A vitorlás kishajók és vitorlás csónakok üzemképességét a hajózási hatóság a hajólevélben igazolja, a lejárat dátumának feltüntetése mellett.   Melyik állítás igaz? A hajó üzemképességét a hajózási hatóság a hajólevélben igazolja, melyben feltünteti a lejárat dátumát is. A svertes kishajóknak nincsen hajólevelük, az üzemképességet a tőkesúlyos hajóknál a hajózási hatóság a hajólevélben igazolja, melyben feltünteti a lejárat dátumát is. A vitorlás kishajók és vitorlás csónakok üzemképességét a hajózási hatóság a hajólevélben igazolja, a lejárat dátumának feltüntetése mellett.
68 Mit jelent a hajó úszóképessége? A hajótest által kiszorított víz súlya megegyezik a hajó súlyával és a hajó nem merül el teljesen a vízben. A hajó önerőből képes haladni a vízen. A hajó teljes terheléssel sem merül annyira, hogy a mederfeneket érintse.   Mit jelent a hajó úszóképessége? A hajótest által kiszorított víz súlya megegyezik a hajó súlyával és a hajó nem merül el teljesen a vízben. A hajó önerőből képes haladni a vízen. A hajó teljes terheléssel sem merül annyira, hogy a mederfeneket érintse.
69 Mi az úszóképesség fogalma? A testre ható felhajtó erő kiegyenlíti a súlyerőt és a test nem merül teljes egészében a folyadékba. Az úszóképesség az úszni tudásról a hajó vezetőjének adott írásos igazolás. A testre ható felhajtó erő nem egyenlíti ki a súlyerőt és a test teljes egészében a folyadékba merül.   Mi az úszóképesség fogalma? A testre ható felhajtó erő kiegyenlíti a súlyerőt és a test nem merül teljes egészében a folyadékba. Az úszóképesség az úszni tudásról a hajó vezetőjének adott írásos igazolás. A testre ható felhajtó erő nem egyenlíti ki a súlyerőt és a test teljes egészében a folyadékba merül.
70 Úszóképes-e az a test, amelyre ugyanakkora felhajtó erő hat mint súlyerő? Igen, ha a test nem merül teljes egészében a vízbe. Nem, ez esetben elsüllyed a test. Igen, az úszóképességhez csak ennek a kritériumnak kell megfelelni.   Úszóképes-e az a test, amelyre ugyanakkora felhajtó erő hat mint súlyerő? Igen, ha a test nem merül teljes egészében a vízbe. Nem, ez esetben elsüllyed a test. Igen, az úszóképességhez csak ennek a kritériumnak kell megfelelni.
71 Mi a légszekrény? Kishajókban, csónakokban kialakított vízmentes rekesz az úszóképesség biztosítására borulás vízbetörés esetére. A hajózásban az üres nem használt szekrényeknek a neve, az újonnan beszállók pakolhatják bele a személyes dolgaikat. Egy szekrény méretű kollektív mentőeszköz, az oldalán kapaszkodó zsinórokkal.   Mi a légszekrény? Kishajókban, csónakokban kialakított vízmentes rekesz az úszóképesség biztosítására borulás vízbetörés esetére. A hajózásban az üres nem használt szekrényeknek a neve, az újonnan beszállók pakolhatják bele a személyes dolgaikat. Egy szekrény méretű kollektív mentőeszköz, az oldalán kapaszkodó zsinórokkal.
72 Minek nevezzük a hajó azon tulajdonságát, hogy a billentő nyomatéknak ellenáll? Stabilitás. Úszóképesség. Hullámellenállás.   Minek nevezzük a hajó azon tulajdonságát, hogy a billentő nyomatéknak ellenáll? Stabilitás Úszóképesség Hullámellenállás
73 Melyik a stabilitás hajózásban használt meghatározása? A hajó azon tulajdonsága, hogy a billentő nyomatéknak ellenáll. A hajó által kiszorított víz súlya megegyezik a hajó súlyával. A hajó hullámzó vízen is megfelelő iránytartó képessége.   Melyik a stabilitás hajózásban használt meghatározása? A hajó azon tulajdonsága, hogy a billentő nyomatéknak ellenáll. A hajó által kiszorított víz súlya megegyezik a hajó súlyával. A hajó hullámzó vízen is megfelelő iránytartó képessége.
74 Hajók esetében melyik tengelyre vonatkoztatjuk a stabilitás fogalmát? Hossztengely. Keresztirányú tengely. Függőleges tengely.   Hajók esetében melyik tengelyre vonatkoztatjuk a stabilitás fogalmát? Hossztengely Keresztirányú tengely Függőleges tengely
75 Minek nevezzük a hajó nyugalmi és megbillent helyzetének megfelelő felhajtó erők hatásvonalainak metszéspontját? Metacentrum. Vízkiszorítás tömegközéppont. Felhajtóerő támadáspont.   Minek nevezzük a hajó nyugalmi és megbillent helyzetének megfelelő felhajtó erők hatásvonalainak metszéspontját? Metacentrum. Vízkiszorítás tömegközéppont. Felhajtóerő támadáspont.
76 Igaz-e hogy főként a tőkesúly nélküli hajókra jellemző az alakstabilitás? Igaz. Hamis.     Igaz-e hogy főként a tőkesúly nélküli hajókra jellemző az alakstabilitás?  Igaz. Hamis.  
77 Igaz-e hogy főként a tőkesúlyos hajók jellemzője az alakstabilitás? Hamis. Igaz.     Igaz-e hogy főként a tőkesúlyos hajók jellemzője az alakstabilitás? Hamis. Igaz.  
78 Tőkesúlyos hajóknál hogyan biztosítjuk a hajó stabilitását? A hajó súlypontjának alacsonyabbra helyezésével. A hajó súlypontjának magasabbra helyezésével. A hajótest oldal irányú ellaposításával.   Tőkesúlyos hajóknál hogyan biztosítjuk a hajó stabilitását? A hajó súlypontjának alacsonyabbra helyezésével. A hajó súlypontjának magasabbra helyezésével. A hajótest oldal irányú ellaposításával.
79 Mi biztosítja alakstabil hajóknál a kellő stabilitást? A hajótest keresztmetszeti kialakítása biztosítja megdőlés esetén a visszabillentő nyomatékot. A hajó súlypontjának magasabbra helyezése. Nagy tömegű tőkesúly alkalmazása.   Mi biztosítja alakstabil hajóknál a kellő stabilitást? A hajótest keresztmetszeti kialakítása biztosítja megdőlés esetén a visszabillentő nyomatékot. A hajó súlypontjának magasabbra helyezése. Nagy tömegű tőkesúly alkalmazása.
80 Mi a dőlés? A hajó kereszt irányú kilengését hívjuk így. A hajó hossz irányú kilengését hívjuk így. A hajó bármely irányú kilengését hívjuk így.   Mi a dőlés? A hajó kereszt irányú kilengését hívjuk így. A hajó hossz irányú kilengését hívjuk így. A hajó bármely irányú kilengését hívjuk így.
81 Mi a metacentrum? A nyugalmi és a megdőlt helyzetben ható felhajtóerő hatásvonalainak metszéspontja. A hajó tömegközéppontja. A hajó mértani középpontja.   Mi a metacentrum? A nyugalmi és a megdőlt helyzetben ható felhajtóerő hatásvonalainak metszéspontja. A hajó tömegközéppontja. A hajó mértani középpontja.
82 Mi jellemző a stabil úszáshelyzetre? A metacentrum a rendszersúlypont felett van. A metacentrum a rendszersúlypont alatt van. A metacentrum és a rendszersúlypont egybeesik.   Mi jellemző a stabil úszáshelyzetre? A metacentrum a rendszersúlypont felett van. A metacentrum a rendszersúlypont alatt van. A metacentrum és a rendszersúlypont egybeesik.
83 Mi jellemző a labilis úszáshelyzetre? A metacentrum a rendszersúlypont alatt van. A metacentrum a rendszersúlypont felett van. A metacentrum és a rendszersúlypont egybeesik.   Mi jellemző a labilis úszáshelyzetre? A metacentrum a rendszersúlypont alatt van. A metacentrum a rendszersúlypont felett van. A metacentrum és a rendszersúlypont egybeesik.
84 Mi jellemző a semleges úszáshelyzetre? A metacentrum és a rendszersúlypont egybeesik. A metacentrum a rendszersúlypont felett van. A metacentrum a rendszersúlypont alatt van.   Mi jellemző a semleges úszáshelyzetre? A metacentrum és a rendszersúlypont egybeesik. A metacentrum a rendszersúlypont felett van. A metacentrum a rendszersúlypont alatt van.
85 Mi jellemző a közömbös úszáshelyzetre? A metacentrum és a rendszersúlypont egybeesik. A metacentrum a rendszersúlypont felett van. A metacentrum a rendszersúlypont alatt van.   Mi jellemző a közömbös úszáshelyzetre? A metacentrum és a rendszersúlypont egybeesik. A metacentrum a rendszersúlypont felett van. A metacentrum a rendszersúlypont alatt van.
86 Melyik úszási helyzetet látja az ábrán? Stabil. Közömbös. Labilis. Kep1 Stabil.jpg Kep1 Stabil.jpg Melyik úszási helyzetet látja az ábrán? Stabil Közömbös Labilis
87 Melyik úszási helyzetet látja az ábrán? Közömbös. Stabil. Labilis. Kep2 Kozombos.jpg Kep2 Kozombos.jpg Melyik úszási helyzetet látja az ábrán? Közömbös Stabil Labilis
88 Melyik úszási helyzetet látja az ábrán? Labilis. Közömbös. Stabil. Kep3 Labilis.jpg Kep3 Labilis.jpg Melyik úszási helyzetet látja az ábrán? Labilis Közömbös Stabil
89 Egészítse ki a mondatot! A(z) (               ) működéséhez a kormánylapátot áramló közegbe kell helyezni. passzív kormány aktív kormány orrsugár kormány   A(z) ........................  működéséhez a kormánylapátot áramló közegbe kell helyezni.  passzív kormány aktív kormány orrsugár kormány
90 Mitől függ a kormányerő mértéke passzív kormány használatakor? A kormánylapát kitérítési szögétől, a kormánylapát méreteitől és az áramló közegnek a kormánylapáthoz viszonyított sebességétől. A hajó alatti vízmélységtől, a kormány kiegyensúlyozottságától, a hajó parthoz képesti sebességétől. A kormánylapát kitérítési sebességétől, a hajó merülésétől, a kormánylapát kiegyensúlyozottságától.   Mitől függ a kormányerő mértéke passzív kormány használatakor? A kormánylapát kitérítési szögétől, a kormánylapát méreteitől és az áramló közegnek a kormánylapáthoz viszonyított sebességétől. A hajó alatti vízmélységtől, a kormány kiegyensúlyozottságától, a hajó parthoz képesti sebességétől. A kormánylapát kitérítési sebességétől, a hajó merülésétől, a kormánylapát kiegyensúlyozottságától.
91 Mi az aktív kormány? Kormányerő a tolóerő irányának változtatásával keletkezik. Kormányerő a kormánylapát kitérítésével keletkezik. Az aktív kormányt folyamatosan (aktívan) fogni, illetve mozgatni kell.   Mi az aktív kormány? Kormányerő a tolóerő irányának változtatásával keletkezik. Kormányerő a kormánylapát kitérítésével keletkezik. Az aktív kormányt folyamatosan (aktívan) fogni, illetve mozgatni kell.
92 Mi a passzív kormány? Kormányerő a kormánylapát kitérítésével keletkezik. Kormányerő a tolóerő irányának változtatásával keletkezik. A kormányzást nem magunk végezzük, hanem egy kijelölt személy.   Mi a passzív kormány? Kormányerő a kormánylapát kitérítésével keletkezik. Kormányerő a tolóerő irányának változtatásával keletkezik. A kormányzást nem magunk végezzük, hanem egy kijelölt személy.
93 Melyik hajótípusra jellemző, hogy a legnagyobb sebességét viszonylag kis motorteljesítmény mellett éri el, és ennek megfelelően takarékosan üzemel. Erősen hullámzó vízen is kiegyensúlyozottan, simábban halad. Vízkiszorításos hajók. Szárnyas hajók. Siklóhajók.   Melyik hajótípusra jellemzői hogy a legnagyobb sebességét viszonylag kis motorteljesítmény mellet éri el és ennek megfelelően takarékosan üzemel. Erősen hullámzó vízen is kiegyensúlyozottan, simábban halad.  Vízkiszorításos hajók. Szárnyas hajók. Siklóhajók.
94 Melyik hajtási lánc sematikus ábráját látja a képen? V hajtás. Z meghajtás. Egyenes hajtás. Kep10 V.jpg Kep10 V.jpg Melyik hajtási lánc sematikus ábráját látja a képen? "V" hajtás. "Z" meghajtás. Egyenes hajtás.
95 Melyik hajtási lánc sematikus ábráját látja a képen? S hajtás. V hajtás. Egyenes hajtás. Kep11 S.jpg Kep11 S.jpg Melyik hajtási lánc sematikus ábráját látja a képen? "S" hajtás. "V" hajtás. Egyenes hajtás.
96 Melyik hajtási lánc sematikus ábráját látja a képen? Egyenes hajtás. Z meghajtás. S hajtás. Kep12 Egyenes.jpg Kep12 Egyenes.jpg Melyik hajtási lánc sematikus ábráját látja a képen? Egyenes hajtás. "Z" meghajtás. "S" hajtás.
97 Melyik hajtási lánc sematikus ábráját látja a képen? Z hajtás. V hajtás. Egyenes hajtás. Kep13 Z.jpg Kep13 Z.jpg Melyik hajtási lánc sematikus ábráját látja a képen? "Z" hajtás. "V" hajtás. Egyenes hajtás.
98 Alábbiak közül melyek a fának, mint hajóépítő anyagnak a jellemző tulajdonságai? Kis fajsúly, jó hang és hőszigetelés, zsugorodik, megdagad a pára hatására. Kis fajsúly, galvanikus korrózióra hajlamos, nehezen megmunkálható. Jól ragasztható, felületi kezelést nem igényel, nagy a fajsúlya.   Alábbiak közül melyek a fának, mint hajóépítő anyagnak a jellemző tulajdonságai? Kis fajsúly, jó hang és hőszigetelés, zsugorodik, megdagad a pára hatására. Kis fajsúly, galvanikus korrózióra hajlamos, nehezen megmunkálható. Jól ragasztható, felületi kezelést nem igényel, nagy a fajsúlya.
99 Alábbiak közül melyek az alumíniumnak, mint hajóépítő anyagnak a jellemző tulajdonságai? Költséges alapanyag, könnyű szerkezeti súly, galvanikus korrózióra hajlamos. Viszonylag nagy fajsúly, nem hegeszthető, jó hangszigetelő. Korrózió ellen felületkezeléssel védeni kell, pára hatására dagad, zsugorodik, kis fajsúlyú.   Alábbiak közül melyek az alumíniumnak,  mint hajóépítő anyagnak a jellemző tulajdonságai? Költséges alapanyag, könnyű szerkezeti súly, galvanikus korrózióra hajlamos. Viszonylag nagy fajsúly, nem hegeszthető, jó hangszigetelő. Korrózió ellen felületkezeléssel védeni kell, pára hatására dagad, zsugorodik, kis fajsúlyú.
100 Alábbiak közül melyek az acélnak, mint hajóépítő anyagnak a jellemző tulajdonságai? Korróziógátlást igényel, rendkívül szilárd, nagy méretű hajók építésére alkalmas. Nem korrodál, alacsony kopásállóságú, nagy a fajsúlya. Könnyű, rugalmas, jól alakítható, jó hő- és hangszigetelő.   Alábbiak közül melyek az acélnak,  mint hajóépítő anyagnak a jellemző tulajdonságai? Korróziógátlást igényel, rendkívül szilárd, nagy méretű hajók építésére alkalmas. Nem korrodál, alacsony kopásállóságú, nagy a fajsúlya. Könnyű, rugalmas, jól alakítható, jó hő- és hangszigetelő.
101 Egészítse ki a mondatot! A felületkezeletlen alumíniumból készült hajótest (          ) csak a galvanikus korrózióra hajlamos. egyáltalán nem korrodálódik. csak tengervízben korrodálódik.   A felületkezeletlen alumíniumból készült hajótest ... csak a galvanikus korrózióra hajlamos. egyáltalán nem korrodálódik. csak tengervízben korrodálódik.
102 Az alábbiak közül melyek lehetnek a hajók merevítő vázszerkezetének elemei? Bordák, hossz bordák, gerinc. Gerinc, medersor, oldalpalánkozás. Bordázat, fartükör, orrtőke, fedélzeti palánkozás.   Az alábbiak közül melyek lehetnek a hajók merevítő vázszerkezetének elemei? Bordák, hossz bordák, gerinc Gerinc, medersor, oldalpalánkozás Bordázat, fartükör, orrtőke, fedélzeti palánkozás
103 Mit jellemezhetnek az alábbi kifejezések: karvell, klinker, diagonál? A hajótest oldalpalánkozásának módját. Az orrtőke és fartőke bekötési módjait. A hajó belső merevítő bordázatának rendszerét.   Mit jellemezhetnek az alábbi kifejezések: karvell, klinker, diagonál? A hajótest oldalpalánkozásának módját. Az orrtőke és fartőke bekötési módjait. A hajó belső merevítő bordázatának rendszerét.
104 Melyik palánkozási módozatot látja az ábrán? Karvell. Klinker. Diagonál. Kep4 Karvel.jpg Kep4 Karvel.jpg Melyik palánkozási módozatot látja az ábrán? Karvell Klinker Diagonál
105 Melyik palánkozási módozatot látja az ábrán? Klinker. Karvell. Diagonál. Kep5 Klinker.jpg Kep5 Klinker.jpg Melyik palánkozási módozatot látja az ábrán? Klinker Karvell Diagonál
106 Melyik palánkozási módozatot látja az ábrán? Diagonál. Klinker. Karvell. Kep6 Diagonal.jpg Kep6 Diagonal.jpg Melyik palánkozási módozatot látja az ábrán? Diagonál Klinker Karvell
107 A katamarán, trimarán kifejezések mit jelölnek? Egyes hajótípusok kettő illetve három testű kialakítását. A legénység kötelező létszámát jelölik. A kormányzásnál használt kormánylapátok számát jelölik ezek a kifejezések.   A katamarán, trimarán kifejezések mit jelölnek? Egyes hajótípusok kettő illetve három testű kialakítását. A legénység kötelező létszámát jelölik. A kormányzásnál használt kormánylapátok számát jelölik ezek a kifejezések.
108 Igaz e, hogy a hagyományos hajóépítésnél először a merevítő vázszerkezet kerül kialakításra, majd a külhéj csak ez után épül rá erre? Igaz. Hamis.     Igaz e, hogy a hagyományos hajóépítésnél először a merevítő vázszerkezet kerül kialakításra, majd a külhéj csak ez után épül rá erre? Igaz. Hamis.  
109 Igaz e, hogy a hagyományos hajóépítésnél először a külhéj készül el, majd ezután következik ennek a merevítése bordák segítségével? Hamis. Igaz.     Igaz e, hogy a hagyományos hajóépítésnél először a külhéj készül el, majd ezután következik ennek a merevítése bordák segítségével? Hamis. Igaz.  
110 Mit nevezünk kompozit alapanyagnak? Több fajta eltérő jellegű anyag együttes alkalmazása azok hasznos tulajdonságainak ötvözése érdekében. A teljesen vízzáró és UV sugárzás álló anyagokat nevezzük kompozitoknak. A több fajta fém alapanyag hegesztett szerkezetét nevezzük kompozitnak.   Mit nevezünk kompozit alapanyagnak? Több fajta eltérő jellegű anyag együttes alkalmazása azok hasznos tulajdonságainak ötvözése érdekében. A teljesen vízzáró és UV sugárzás álló anyagokat nevezzük kompozitoknak. A több fajta fém alapanyag hegesztett szerkezetét nevezzük kompozitnak.
111 Mi a szerepe a műgyanta-kompozit alapanyag alkalmazásakor az üvegszál, szénszál vagy egyéb szálanyagok alkalmazásának? Ezek biztosítják a kompozit szerkezet merevségét, szilárdságát, rugalmasságát. Elsősorban térkitöltő, sűrűségnövelő, szigetelő hatásuk van. Elsősorban azt biztosítják, hogy a hajótest teljesen vízzáróvá váljon.   Mi a szerepe a műgyanta-kompozit alapanyag alkalmazásakor az üvegszál, szénszál vagy egyéb szálanyagok alkalmazásának? Ezek biztosítják a kompozit szerkezet merevségét, szilárdságát, rugalmasságát. Elsősorban térkitöltő, sűrűségnövelő, szigetelő hatásuk van. Elsősorban azt biztosítják, hogy a hajótest teljesen vízzáróvá váljon.
112 Mi a szerepe a műgyanta-kompozit hajóépítő alapanyagoknál a poliészter, epoxy anyagok alkalmazásának? Ezek végzik a szálanyagok közötti tér kitöltését, a szálak összekötését, és a hajótest vízhatlanságának biztosítását is. A kompozit szilárdságát, rugalmasságát biztosítja. A kompozit szerkezetben a műgyanta a szerkezet fajsúlyának beállítását szolgálja.   Mi a szerepe a műgyanta-kompozit hajóépítő alapanyagoknál a poliészter, epoxy anyagok alkalmazásának? Ezek végzik a szálanyagok közötti tér kitöltését, a szálak összekötését, és a hajótest vízhatlanságának biztosítását is. A kompozit szilárdságát, rugalmasságát biztosítja. A kompozit szerkezetben a műgyanta a szerkezet fajsúlyának beállítását szolgálja.
113 A szálanyag + gyanta kompozitból készült hajók építési módszere: vagy pozitív, vagy negatív mintára építik a hajótestet, a kompozit rétegenkénti laminálásával. a hajótestet a gerinc és többi hosszmerevítő, majd a bordázat felépítésével kezdik, majd vázra hordják fel a kompozit anyagot. a hajótestet keresztirányban több részre bontják, az egyes darabokat külön-külön laminálják, és a folyamat végén összeragasztják.   A szálanyag + gyanta kompozitból készült hajók építési módszere: vagy pozitív, vagy negatív mintára építik a hajótestet, a kompozit rétegenkénti laminálásával. a hajótestet a gerinc és többi hosszmerevítő, majd a bordázat felépítésével kezdik, majd vázra hordják fel a kompozit anyagot. a hajótestet keresztirányban több részre bontják, az egyes darabokat külön-külön laminálják, és a folyamat végén összeragasztják.
114 Minek nevezzük a tényleges merülés síkja és az azzal párhuzamos olyan sík között függőlegesen mért távolságot, amely felett a hajót nem lehet vízmentesnek tekinteni? Biztonsági távolság. Szabad oldal magasság. Merülés.   Minek nevezzük a tényleges merülés síkja és az azzal párhuzamos olyan sík között függőlegesen mért távolságot, amely felett a hajót nem lehet vízmentesnek tekinteni? Biztonsági távolság. Szabad oldal magasság. Merülés.
115 A legnagyobb hossz (LOA): az úszólétesítmény legnagyobb hossza méterben, beleértve a kormányberendezést, a propulziós művet, a gépészeti és egyéb szerkezeteket? Igaz. Hamis.     A legnagyobb hossz (LOA) – az úszólétesítmény legnagyobb hossza méterben, beleértve a kormányberendezést, a propulziós művet, a gépészeti és egyéb szerkezeteket? Igaz. Hamis.  
116 A legnagyobb hossz (LOA): a hajótest legnagyobb hossza a kormány és a kígyófej nélkül ? Hamis. Igaz.     A legnagyobb hossz (LOA) – a hajótest legnagyobb hossza a kormány és a kígyófej nélkül ? Hamis. Igaz.  
117 Az alábbiak közül melyik a hajó hosszának (L) meghatározása? A hajótest legnagyobb hossza a kormány és a kígyófej nélkül. Az úszólétesítmény legnagyobb hossza méterben, beleértve a kormányberendezést, a propulziós művet, a gépészeti és egyéb szerkezeteket. A hajótest vízvonalon mért hossza.   Az alábbiak közül melyik a hajó hosszának (L) meghatározása? A hajótest legnagyobb hossza a kormány és a kígyófej nélkül. Az úszólétesítmény legnagyobb hossza méterben, beleértve a kormányberendezést, a propulziós művet, a gépészeti és egyéb szerkezeteket. A hajótest vízvonalon mért hossza.
118 Mit értünk a kishajó hosszán? A hajótest legnagyobb hossza a kormányberendezés és propulziós mű nélkül. Az kishajó legnagyobb hossza méterben, beleértve a kormányberendezést, a propulziós művet, a gépészeti és egyéb szerkezeteket. A hajótest legnagyobb merülés síkjában mért hossza.   Mit értünk a kishajó hosszán? A hajótest legnagyobb hossza a kormányberendezés és propulziós mű nélkül. Az kishajó legnagyobb hossza méterben, beleértve a kormányberendezést, a propulziós művet, a gépészeti és egyéb szerkezeteket. A hajótest legnagyobb merülés síkjában mért hossza.
119 Mit értünk a kishajó vízvonalhosszán? A hajótest legnagyobb merülés síkjában mért hossza. A hajótest legnagyobb hossza a kormányberendezés és propulziós mű nélkül. Az kishajó legnagyobb hossza méterben, beleértve a kormányberendezést, a propulziós művet, a gépészeti és egyéb szerkezeteket.   Mit értünk a kishajó vízvonalhosszán? A hajótest legnagyobb merülés síkjában mért hossza. A hajótest legnagyobb hossza a kormányberendezés és propulziós mű nélkül. Az kishajó legnagyobb hossza méterben, beleértve a kormányberendezést, a propulziós művet, a gépészeti és egyéb szerkezeteket.
120 Mit értünk a kishajó oldalmagasságán? A hajótest vagy a gerinc legalsó pontja és a fedélzet legalsó pontja között a hajó oldalán mért legrövidebb függőleges távolság. Az oldalmagasságnak az oldalmagasság helyén mért merüléssel csökkentett értéke. A legnagyobb merülés síkja és az azzal párhuzamos olyan sík között függőlegesen mért távolság, amely felett a hajót nem lehet vízmentesnek tekinteni.   Mit értünk a kishajó oldalmagasságán? A hajótest vagy a gerinc legalsó pontja és a fedélzet legalsó pontja között a hajó oldalán mért legrövidebb függőleges távolság. Az oldalmagasságnak az oldalmagasság helyén mért merüléssel csökkentett értéke. A legnagyobb merülés síkja és az azzal párhuzamos olyan sík között függőlegesen mért távolság, amely felett a hajót nem lehet vízmentesnek tekinteni.
121 Mit értünk a kishajó szabad oldalmagasságán? Az oldalmagasságnak az oldalmagasság helyén mért merüléssel csökkentett értéke. A legnagyobb merülés síkja és az azzal párhuzamos olyan sík között függőlegesen mért távolság, amely felett a hajót nem lehet vízmentesnek tekinteni. A hajótest vagy a gerinc legalsó pontja és a fedélzet legalsó pontja között a hajó oldalán mért legrövidebb függőleges távolság.   Mit értünk a kishajó szabad oldalmagasságán? Az oldalmagasságnak az oldalmagasság helyén mért merüléssel csökkentett értéke. A legnagyobb merülés síkja és az azzal párhuzamos olyan sík között függőlegesen mért távolság, amely felett a hajót nem lehet vízmentesnek tekinteni. A hajótest vagy a gerinc legalsó pontja és a fedélzet legalsó pontja között a hajó oldalán mért legrövidebb függőleges távolság.
122 Mit értünk a kishajó biztonsági távolságán? A tényleges merülés síkja és az azzal párhuzamos olyan sík között függőlegesen mért távolság, amely felett a hajót nem lehet vízmentesnek tekinteni. A hajótest vagy a gerinc legalsó pontja és a fedélzet legalsó pontja között a hajó oldalán mért legrövidebb függőleges távolság. Az oldalmagasságnak az oldalmagasság helyén mért merüléssel csökkentett értéke.   Mit értünk a kishajó biztonsági távolságán? A tényleges merülés síkja és az azzal párhuzamos olyan sík között függőlegesen mért távolság, amely felett a hajót nem lehet vízmentesnek tekinteni. A hajótest vagy a gerinc legalsó pontja és a fedélzet legalsó pontja között a hajó oldalán mért legrövidebb függőleges távolság. Az oldalmagasságnak az oldalmagasság helyén mért merüléssel csökkentett értéke.
123 Hogyan hívjuk a hajótest belsejébe, általában a fedélzet alá stabilan rögzített meghajtó motort? Beépített motor. Lakótéri motor. Külmotor.   Hogyan hívjuk a hajótest belsejébe, általában a fedélzet alá stabilan rögzített meghajtó motort? Beépített motor. Lakótéri motor. Külmotor.
124 Minek nevezzük a hajó far részén kialakított rögzítési ponton, a fartükrön felfüggesztett kisebb tömegű motorokat, melyek magukba foglalják a hajtási lánc elemeit is? Külmotor. Beépített motor. Kompresszor.   Minek nevezzük a hajó far részén kialakított rögzítési ponton, a fartükrön felfüggesztett kisebb tömegű motorokat, melyek magukba foglalják a hajtási lánc elemeit is? Külmotor. Beépített motor. Kompresszor.
125 Milyen belső égésű motorok üzemanyaga a gázolaj? Dízelmotor motor. Otto-motor. Gőzgép.   Milyen belső égésű motorok üzemanyaga a gázolaj? Diesel motor Ottó motor Gőzgép
126 Milyen belső égésű motorok üzemanyaga a benzin? Otto-motor. Dízelmotor. Gőzgép.   Milyen belső égésű motorok üzemanyaga a benzin? Ottó motor Diesel motor Gőzgép
127 Hogyan győződik meg róla, hogy a külmotor hűtése megfelelő? Ha a motorhűtést ellenőrző vízsugár megszakítatlan és erős, akkor a hűtés megfelelő. A motor hűtését nem kell ellenőrizni, mert a motorolaj túlmelegedése esetén az automatika leállítja a motort. A motor hűtésének elégtelenségét a motor teljesítményének csökkenése, és a motor spontán leállása jelzi, ennek hiányában a hűtés biztosan megfelelő.   Hogyan győződik meg róla, hogy a külmotor hűtése megfelelő? Ha a motorhűtést ellenőrző vízsugár  megszakítatlan és erős, akkor a hűtés megfelelő. A motor hűtését nem kell ellenőrizni, mert a motorolaj túlmelegedése esetén az automatika leállítja a motort. A motor hűtésének elégtelenségét a motor teljesítményének csökkenése, és a motor spontán leállása jelzi, ennek hiányában a hűtés biztosan megfelelő.
128 A dízelüzemű motoroknak van gyújtásrendszere? Nincs. Van.     A dízel üzemű motoroknak van gyújtásrendszere? Nincs. Van.  
129 A kishajókba építésre szánt modern dízelmotorok miben különböznek régi társaiktól? A modern dízelmotor befecskendező rendszere bonyolult, elektronikusan vezérelt rendszer, a régi tisztán mechanikus. A modern dízelmotorok már mind kétüteműek és a régiekkel szemben tisztán elektronikus befecskendezéssel működnek. A modern dízelmotorok fajlagos teljesítménye jobb a régiekénél, de nagyobb a fajlagos fogyasztásuk.   A kishajókba építésre szánt modern dízelmotorok miben különböznek régi társaiktól? A modern dízelmotor befecskendező rendszere bonyolult, elektronikusan vezérelt rendszer, a régi tisztán mechanikus. A modern dízelmotorok már mind kétüteműek és a régiekkel szemben tisztán elektronikus befecskendezéssel működnek. A modern dízelmotorok fajlagos teljesítménye jobb a régiekénél, de nagyobb a fajlagos fogyasztásuk.
130 Mi hozza létre a benzin-levegő keveréket az Otto-motoroknál? Karburátor vagy befecskendező rendszer. Kizárólag a karburátor. Kizárólag a befecskendező rendszer.   Mi hozza létre a benzin-levegő keveréket az ottó-motoroknál? Karburátor vagy befecskendező rendszer. Kizárólag a karburátor. Kizárólag a befecskendező rendszer.
131 Beépített Otto-motorral rendelkező kishajónál milyen műveletet kell végrehajtani minden motorindítás előtt? A motortér teljes kiszellőztetését. Az ékszíj feszességének ellenőrzését. A hűtőrendszer elzáró szelepeinek zárását.   Beépített Otto motorral rendelkező kishajónál milyen műveletet kell végrehajtani minden motorindítás előtt? A motortér teljes kiszellőztetését. Az ékszíj feszességének ellenőrzését. A hűtőrendszer elzáró szelepeinek zárását.
132 Milyen rendszerű a négyütemű motorok kenési rendszere? A legtöbb esetben vegyes rendszerű: szóró- és kényszerolajozású. Kizárólag keverék olajozású. A legtöbb esetben kizárólag kényszerolajozású.   Milyen rendszerű a négyütemű motorok kenési rendszere? A legtöbb esetben vegyes rendszerű: szóró- és kényszerolajozású. Kizárólag keverék olajozású. A legtöbb esetben kizárólag kényszerolajozású.
133 Mi végzi a dízelmotor motor működése közben az üzemanyag begyújtását? A hengerben a kompresszió miatt felhevült levegő. Elektromosan működtetett gyújtógyertya szikrája. Izzító gyertya.   Mi végzi a Diesel motor működése közben az üzemanyag begyújtását? A hengerben a kompresszió miatt felhevült levegő. Elektromosan működtetett  gyújtógyertya szikrája. Izzító gyertya.
134 Mi végzi a Otto-motor működése közben az üzemanyag begyújtását? Elektromosan működtetett gyújtógyertya szikrája. A hengerben a kompresszió miatt felhevült levegő. Izzító gyertya.   Mi végzi a Ottó motor működése közben az üzemanyag begyújtását? Elektromosan működtetett  gyújtógyertya szikrája. A hengerben a kompresszió miatt felhevült levegő. Izzító gyertya.
135 Igaz, hogy az üzemanyag a karburátoros Otto-motor működése folyamán, a szívás fázisban levegővel összekeveredve áramlik be a hengerbe? Igaz. Hamis.     Igaz, hogy az üzemanyag a karburátoros Ottó motor működése folyamán, a szívás fázisban  levegővel összekeveredve áramlik be a hengerbe? Igaz. Hamis.  
136 Igaz, hogy az üzemanyag a dízelmotor működése folyamán, a szívás fázisban levegővel összekeveredve áramlik be a hengerbe? Hamis. Igaz.     Igaz, hogy az üzemanyag a Diesel motor működése folyamán, a szívás fázisban  levegővel összekeveredve áramlik be a hengerbe? Hamis. Igaz.  
137 Igaz, hogy az üzemanyagot a dízelmotor működése folyamán, a hengerben összesűrített levegőbe porlasztják be? Igaz. Hamis.     Igaz, hogy az üzemanyagot a Diesel motor működése folyamán, a hengerben összesűrített levegőbe porlasztják be? Igaz. Hamis.  
138 Igaz, hogy az üzemanyagot a karburátoros Otto-motor működése folyamán, a hengerben összesűrített levegőbe porlasztják be? Hamis. Igaz.     Igaz, hogy az üzemanyagot a karburátoros Ottó motor működése folyamán, a hengerben összesűrített levegőbe porlasztják be? Hamis. Igaz.  
139 Kétütemű motorok esetében hány főtengely fordulat alatt játszódik le a munkaciklus? Egy. Kettő. Négy.   Kétütemű motorok esetében hány főtengely fordulat alatt játszódik le a munkaciklus? Egy Kettő Négy
140 Négyütemű motorok esetében hány főtengely fordulat alatt játszódik le a munkaciklus? Kettő. Egy. Négy.   Négyütemű motorok esetében hány főtengely fordulat alatt játszódik le a munkaciklus? Kettő Egy Négy
141 Négyütemű motoroknál melyik a helyes munkaütemsorrend az alábbiak közül? Szívás, sűrítés, terjeszkedés, kipufogás. Szívás, terjeszkedés, sűrítés, kipufogás. Kipufogás, terjeszkedés, sűrítés, szívás.   Négyütemű motoroknál melyik a helyes működési sorrend az alábbiak közül? Szívás, sűrítés, égés, kipufogás Szívás, égés, sűrítés, kipufogás Kipufogás, égés, sűrítés, szívás
142 Milyen folyamatok zajlanak a kétütemű Otto-motor hengerében, miközben a dugattyú a hengerfej felé mozog? Az elősűrített üzemanyag-levegő keverék beáramlása, az égéstermékek kiáramlása, sűrítés, begyújtás, égés. Az üzemanyag-levegő keverék elősűrítése, az égéstermékek kiáramlása, sűrítés, begyújtás, égés. Az üzemanyag-levegő keverék elősűrítése, az égéstermékek beáramlása, sűrítés, begyújtás, égés.   Milyen folyamatok zajlanak a kétütemű Ottó motor hengerében, miközben a dugattyú a hengerfej felé mozog? Az elősűrített üzemanyag-levegő keverék beáramlása, az égéstermékek kiáramlása, sűrítés, begyújtás, égés. Az üzemanyag-levegő keverék elősűrítése, az égéstermékek kiáramlása, sűrítés, begyújtás, égés. Az üzemanyag-levegő keverék elősűrítése, az égéstermékek beáramlása, sűrítés, begyújtás, égés.
143 Milyen folyamatok zajlanak a kétütemű Otto-motor hengerében, miközben a dugattyú a forgattyús ház felé mozog? Égés, az égéstermékek kiáramlása, az elősűrített üzemanyag levegő keverék beáramlása. Égés, az égéstermékek kiáramlása, az üzemanyag levegő keverék elősűrítése. Égés, az égéstermékek elősűrítése az elősűrített üzemanyag levegő keverék kiáramlása.   Milyen folyamatok zajlanak a kétütemű Ottó motor hengerében, miközben a dugattyú a forgattyús ház felé mozog? Égés,  az égéstermékek kiáramlása, az elősűrített üzemanyag levegő keverék beáramlása. Égés,  az égéstermékek kiáramlása, az  üzemanyag levegő keverék elősűrítése. Égés,  az égéstermékek elősűrítése az elősűrített üzemanyag levegő keverék kiáramlása.
144 Milyen folyamatok zajlanak a kétütemű Otto-motor forgattyús házában miközben a dugattyú a hengerfej felé mozog? A forgattyús házba beáramlik az üzemanyag-levegő keverék. A forgattyús házban ekkor történik meg az üzemanyag-levegő keverék elősűrítése. A forgattyús házba megtörténik az égéstermékek beáramlása.   Milyen folyamatok zajlanak a kétütemű Ottó motor forgattyús házában miközben a dugattyú a hengerfej felé mozog? A forgattyús házba beáramlik az üzemanyag-levegő keverék. A forgattyús házban ekkor történik meg az üzemanyag-levegő keverék elősűrítése. A forgattyús házba megtörténik az égéstermékek beáramlása.
145 Milyen folyamatok zajlanak a kétütemű Otto-motor forgattyús házában miközben a dugattyú a forgattyús ház felé mozog? Az üzemanyag levegő keverék beáramlása, elősűrítése, majd kiáramlása az égéstér felé. A tiszta levegő beáramlása, az üzemanyag elősűrítése, majd az égéstermékek kiáramlása az égéstér felé. Az égéstermékek beáramlása, elősűrítése, majd kiáramlása az égéstér felé.   Milyen folyamatok zajlanak a kétütemű Ottó motor forgattyús házában miközben a dugattyú a forgattyús ház felé mozog? Az üzemanyag levegő keverék beáramlása, elősűrítése, majd kiáramlása az égéstér felé. A tiszta levegő beáramlása, az üzemanyag elősűrítése, majd az égéstermékek kiáramlása az égéstér felé. Az égéstermékek beáramlása, elősűrítése, majd kiáramlása az égéstér felé.
146 A munkaciklus milyen fázisa zajlik a négyütemű motorokban amikor a dugattyú a forgattyús ház felé mozog? Szívás vagy terjeszkedés. Kipufogás vagy terjeszkedés. Terjeszkedés vagy sűrítés.   A munkaciklus milyen fázisa zajlik a négyütemű motorokban amikor a dugattyú a forgattyús ház felé mozog? Szívás vagy égés Kipufogás vagy égés Égés vagy sűrítés
147 A munkaciklus milyen fázisa zajlik a négyütemű motorokban amikor a dugattyú a hengerfej felé mozog? Sűrítés vagy kipufogás. Szívás vagy terjeszkedés. Sűrítés vagy szívás.   A munkaciklus milyen fázisa zajlik a négyütemű motorokban amikor a dugattyú a hengerfej felé mozog? Sűrítés vagy kipufogás Szívás vagy égés Sűrítés vagy szívás
148 Melyik fajta motor jellemző alkatrésze a karburátor? Otto-motor. Dízelmotor. Gőzgép.   Melyik fajta motor jellemző alkatrésze a karburátor? Ottó motor Diesel motor Gőzgép
149 Melyik fajta motor jellemző alkatrésze az adagolószivattyú? Dízelmotor. Otto-motor. Elektromos motor.   Melyik fajta motor jellemző alkatrésze az adagoló szivattyú? Diesel motor Ottó motor Elektromos motor
150 Melyik fajta motor jellemző alkatrésze a szívó szelep? Négyütemű motor. Kétütemű motor. Résvezérelt motorok.   Melyik fajta motor jellemző alkatrésze a szívó szelep? Négyütemű motor Kétütemű motor Résvezérelt motorok
151 Melyik motor jellemzője, hogy a kenőolajat az üzemanyaghoz keverve juttatják el a kenési helyekre? Kétütemű Otto-motor. Elektromos motor. Négyütemű Otto-motor.   Melyik motor jellemzője, hogy a kenőolajat az üzemanyaghoz keverve juttatják el a kenési helyekre? Kétütemű Ottó motor Elektromos motor Négyütemű motor
152 Hogyan nevezik a motorok azon alkatrészét, amely a dugattyú váltakozó irányú mozgását forgó mozgássá alakítja? Főtengely. Lendkerék. Hengerpersely.   Hogyan nevezik a motorok azon alkatrészét, amely a dugattyú alternáló mozgását forgó mozgássá alakítja?  Főtengely Lendkerék Hengerpersely
153 Hol helyezkedik el a motor főtengelye? A forgattyús házban. A hengerben. Az irányváltóban.   Hol helyezkedik el a motor főtengelye? A forgattyús házban A hengerben. Az irányváltóban.
154 A motor melyik alkatrésze köti össze a dugattyút és a főtengelyt? A hajtórúd. A lendkerék. A hengerpersely   A motor melyik alkatrésze köti össze a dugattyút és a főtengelyt? A hajtórúd A lendkerék. A hengerpersely
155 Mi a dízelmotor-befecskendező porlasztó feladata? A gázolaj apró cseppekre történő porlasztása és nagy nyomáson az égéstérbe juttatása. A gázolaj sűrítése, összekeverése kenőolajjal és levegővel, majd az égéstérbe juttatása. A gázolajból kiszűri a porrészecskéket és az üzemanyag rendszert légteleníti.   Mi a Diesel befecskendező porlasztó feladata? A gázolaj apró cseppekre történő porlasztása és nagy nyomáson az égéstérbe juttatása. A gázolaj sűrítése, összekeverése kenőolajjal és levegővel, majd az égéstérbe juttatása. A gázolajból kiszűri a porrészecskéket és az üzemanyag rendszert légteleníti.
156 Mi a karburátor szerepe? Az Otto-motoroknál az üzemanyag-levegő keverék előállítása. A dízelmotoroknál az üzemanyag levegő keverék előállítása. Az Otto-motoroknál az üzemanyag megfelelő befecskendezési nyomását biztosítja.   Mi a karburátor szerepe? Az Ottó motoroknál az üzemanyag-levegő keverék előállítása. A Diesel motoroknál az üzemanyag levegő keverék előállítása. Az Ottó motoroknál az üzemanyag megfelelő befecskendezési nyomását biztosítja.
157 Tankolásnál fontos előkészületek a következők: Elektromos berendezések kikapcsolása, motor leállítása, dohányzás és nyílt láng használatának megszüntetése, kézi tűzoltó készülék ellenőrzése és előkészítése. Motor alapjáratba helyezése, dohányzás és nyílt láng használatának megszüntetése, utasok kiszállítása a hajóról. Motor leállítása, dohányzás és nyílt láng használatának megszüntetése, a tankolás helyszínének ventilátorral történő szellőztetése, kézi tűzoltó készülék kipróbálása.   Tankolásnál fontos előkészületek a következők: Elektromos berendezések kikapcsolása, motor leállítása, dohányzás és nyílt láng használatának  megszüntetése, kézi tűzoltó készülék ellenőrzése és előkészítése. Motor alapjáratba helyezése, dohányzás és nyílt láng használatának  megszüntetése, utasok kiszállítása a hajóról. Motor leállítása, dohányzás és nyílt láng használatának  megszüntetése, a tankolás helyszínének ventilátorral történő szellőztetése, kézi tűzoltó készülék kipróbálása.
158 Mi biztosítja a dízelmotorba jutó üzemanyag megfelelő tisztaságát? A vízleválasztó, az elő- és finomszűrők. A tartályba épített tartályszűrő. Az üzemanyagot előállítása során gondosan tisztítják, ezért nincs szükség külön szűrésre.   Mi biztosítja a Diesel motorba jutó üzemanyag megfelelő tisztaságát? A vízleválasztó, az elő- és finomszűrők. A tartályba épített tartályszűrő. Az üzemanyagot előállítása során gondosan tisztítják, ezért nincs szükség külön szűrésre.
159 Mire kell figyelni a dízelüzemű motoroknál? Kényszerhelyzet kivételével nem szabad elhasználni az összes üzemanyagot, mert a dízelmotor üzemanyagrendszere levegősödik, és az üzemanyag utántöltése után sem indul. A tartályban egy hónapnál hosszabb ideje tárolt üzemanyagot nem szabad felhasználni, mert ennyi idő alatt az már alkotórészeire esik, és a motorba jutva károsítja azt. Mindig tartsuk be a motorgyártó által előírt üzemagyag-kenőolaj keverési arányt.   Mire kell figyelni a  Dízel üzemű motoroknál? Kényszerhelyzet kivételével  nem szabad elhasználni az összes üzemanyagot, mert a dízel-motor üzemanyagrendszere levegősödik, és az üzemanyag utántöltése után sem indul. A tartályban egy hónapnál hosszabb ideje tárolt üzemanyagot nem szabad felhasználni, mert ennyi idő alatt az már alkotórészeire esik, és a motorba jutva károsítja azt. Mindig tartsuk be a motorgyártó által előírt üzemagyag-kenőolaj keverési arányt.
160 Milyen alkatrészekből épül fel az Otto-motorok üzemanyagrendszere? Melyik felsorolás helyes? Üzemanyagtartály, üzemanyag szűrő(k), üzemanyag szivattyú, karburátor, vagy injektor. Üzemanyagtartály, adagolószivattyú, porlasztócsúcs. Üzemanyagtartály, üzemanyag szűrő(k), üzemanyag hűtő, adagolószivattyú, porlasztó.   Milyen alkatrészekből épül fel az Ottó motorok üzemanyag rendszere? Üzemanyag tartály, üzemanyag szűrő(k), üzemanyag szivattyú, karburátor, vagy injektor Üzemanyag tartály, adagoló szivattyú, porlasztócsúcs Üzemanyag tartály, üzemanyag szűrő(k), üzemanyag hűtő, adagoló szivattyú, porlasztó
161 Milyen alkatrészekből épül fel az dízelmotorok üzemanyagrendszere? Melyik felsorolás helyes? Üzemanyagtartály, tápszivattyú, üzemanyag szűrő(k), adagolószivattyú, befecskendező porlasztó. Üzemanyagtartály, adagolószivattyú, karburátor, porlasztócsúcs. Üzemanyagtartály, üzemanyag szűrő(k), üzemanyag hűtő, injektor.   Milyen alkatrészekből épül fel az Diesel motorok üzemanyag rendszere? Üzemanyag tartály, üzemanyag szűrő(k), vízleválasztó, adagoló szivattyú, befecskendező porlasztó Üzemanyag tartály, adagoló szivattyú,  karburátor, porlasztócsúcs Üzemanyag tartály, üzemanyag szűrő(k), üzemanyag hűtő, injektor
162 Belsőégésű főgéppel hajtott kishajó esetén fontos az üzemórák nyilvántartása? Fontos, mert bizonyos karbantartási tevékenységeket a gyártó által meghatározott időintervallumonként kell elvégezni. Nem fontos, mert a kenőolajat minden szezon végén le kell cserélni, a hajtóműolajat meg csak akkor, ha víz szivárog bele. Fontos, de nem a karbantartás, hanem a hajó eladáskori értékének meghatározása szempontjából.   Belsőégésű főgéppel hajtott kishajó esetén fontos az üzemórák nyilvántartása? Fontos, mert bizonyos karbantartási tevékenységeket a gyártó által meghatározott időintervallumonként kell elvégezni. Nem fontos, mert a kenőolajat minden szezon végén le kell cserélni, a hajtóműolajat meg csak akkor, ha víz szivárog bele. Fontos, de nem a karbantartás, hanem a  hajó eladáskori értékének meghatározása szempontjából.
163 Mi a kenőolaj szerepe? A motor mozgó alkatrészeinek súrlódási ellenállás csökkentése, hőelvezetés, a szennyeződések megkötése, és a szűrőbe juttatása . Korróziógátlás, a hengerben lezajló égés minőségének javítása. A motor mozgó alkatrészeinek súrlódási ellenállás csökkentése, hőszigetelés, a karter elszennyeződésének megelőzése.   Mi a kenőolaj szerepe? A motor mozgó alkatrészeinek súrlódási ellenállás csökkentése, hőelvezetés, a szennyeződések megkötése, és a szűrőbe juttatása . Korróziógátlás, a hengerben lezajló égés minőségének javítása. A motor mozgó alkatrészeinek súrlódási ellenállás csökkentése, hőszigetelés, a karter elszennyeződésének megelőzése.
164 A kényszerolajozási rendszer egyik eleme az olajszivattyú. Igaz. Hamis.     A kényszerolajozási rendszer egyik eleme az olajszivattyú. Igaz. Hamis.  
165 A szóró olajozási rendszer egyik eleme az olajszivattyú. Hamis. Igaz.     A szóró olajozási rendszer egyik eleme az olajszivattyú. Hamis. Igaz.  
166 Igaz, hogy a nedves karteres olajozási rendszerben a kenőolaj a motor karterjében van tárolva? Igaz. Hamis.     Igaz, hogy a nedves karteres olajozási rendszerben a kenőolaj a motor karterjében van tárolva? Igaz. Hamis.  
167 Igaz, hogy a nedves karteres olajozási rendszerben a kenőolaj külön tartályban, a motoron kívül van tárolva? Hamis. Igaz.     Igaz, hogy a nedves karteres olajozási rendszerben a kenőolaj külön tartályban, a motoron kívül van tárolva? Hamis. Igaz.  
168 Áramtalanítja-e a hajót, ha hosszabb időre felügyelet nélkül hagyja? Igen így az akkumulátorokat biztosan nem meríti le semmi, és rövidzárlat sem lesz. A modern hajókat nem szabad teljesen áramtalanítani, mert a motor elektronikus vezérlőrendszerének mindig feszültség alatt kell lennie. Csak a 220 voltos rendszereket kell teljesen lekapcsolni, mivel az alacsony feszültségű áramkörökben nem keletkezhet rövidzárlat.   Áramtalanítja-e a hajót, ha hosszabb időre felügyelet nélkül hagyja? Igen így az akkumulátorokat biztosan nem meríti le semmi, és rövidzárlat sem lesz. A modern hajókat nem szabad teljesen áramtalanítani, mert a motor elektronikus vezérlőrendszerének mindig feszültség alatt kell lennie. Csak a 220 voltos rendszereket kell teljesen lekapcsolni, mivel az alacsony feszültségű áramkörökben nem keletkezhet rövidzárlat.
169 Általában milyen feszültségű elektromos rendszer kerül kiépítésre a kishajókon? 12 vagy 24 voltos, egyenáramú hálózat. 54 vagy 110 voltos, egyenáramú hálózat. 230 vagy 400 voltos váltakozó áramú hálózat.   Általában milyen feszültségű elektromos rendszer kerül kiépítésre a kishajókon? 12 vagy 24 voltos, egyenáramú hálózat. 54 vagy 110 voltos, egyenáramú hálózat. 230 vagy 400 voltos váltakozó áramú hálózat.
170 Mit jelentenek a következő jelölések az akkumulátoron: 12V, 54 Ah ? Ezek egy 12 voltos kapocsfeszültségű és 54 amperóra kapacitású akkumulátor adatai. Ezek egy 12 voltos feszültségű és 54 wattos alkáli-hibrid akkumulátor adatai. Ezek egy 12 vas és 54 alkáli cellát tartalmazó akkumulátor adatai.   Mit jelentenek a következő jelölések az akkumulátoron: 12V, 54 Ah ? Ezek egy 12 voltos kapocsfeszültségű és 54 amperóra kapacitású akkumulátor adatai. Ezek egy 12 voltos feszültségű és 54 wattos alkáli-hibrid akkumulátor adatai. Ezek egy 12 vas és 54 alkáli cellát tartalmazó akkumulátor adatai.
171 Hogyan értelmezhetjük az 54 Ah jelölést az akkumulátoron? Ez az akkumulátor 54 amper áramerősséget tud szolgáltatni 1 órán keresztül. Ez az akkumulátor 16 amper áramerősséget tud szolgáltatni 8 órán keresztül. Ez az akkumulátor 54 volt feszültséget tud szolgáltatni 1 órán keresztül.   Hogyan értelmezhetjük az 54 Ah jelölést az akkumulátoron? Ez az akkumulátor 54 amper áramerősséget tud szolgáltatni 1 órán keresztül. Ez az akkumulátor 16 amper áramerősséget tud szolgáltatni 8 órán keresztül. Ez az akkumulátor 54 volt feszültséget tud szolgáltatni 1 órán keresztül.
172 Melyek a motor levegőellátó rendszerének a lehetséges elemei? Csőrendszer, levegőszűrő berendezés, feltöltő berendezés, levegőhűtő. Csőrendszer, levegőszűrő berendezés, klíma berendezés, szélsebesség mérő, levegőhűtő. Csőrendszer, levegőszűrő berendezés, szélgenerátor, feltöltő berendezés, levegőhűtő, ventil.   Melyek a motor levegőellátó rendszerének a lehetséges elemei? Csőrendszer, levegőszűrő berendezés, feltöltő berendezés, levegőhűtő. Csőrendszer, levegőszűrő berendezés, klíma berendezés, szélsebesség mérő, levegőhűtő. Csőrendszer, levegőszűrő berendezés, szélgenerátor, feltöltő berendezés, levegőhűtő, ventil.
173 Külmotoroknál hogyan tudjuk ellenőrizni a hűtés működését? A hűtővíz megfelelő áramlását vékony és folyamatos ellenőrző vízsugár megjelenése jelzi. Nem szükséges ellenőrizni, ha a motor beindul, akkor biztosan van hűtése is. A motor burkolatát levéve a hengerfejen kézzel ellenőrizhető a hűtőfolyadék áramlása.   Külmotoroknál hogyan tudjuk ellenőrizni a hűtés működését? A hűtővíz megfelelő áramlását vékony és folyamatos ellenőrző vízsugár megjelenése jelzi. Nem szükséges ellenőrizni, ha a motor beindul, akkor biztosan van hűtése is. A motor burkolatát levéve a hengerfejen kézzel ellenőrizhető a hűtőfolyadék áramlása.
174 Mi történik, ha nem kielégítő, vagy megszűnik a motor hűtése? A motor túlmelegszik, a dugattyú és szelepek besülhetnek, a motorblokk és a hengerfej megrepedhetnek. A motor fogyasztása megnő, a fordulatszám megnő és a hajtómű olaj felforr. Nincs hatása, amennyiben a motort csak fél terheléssel üzemeltetjük az nem károsodik.   Mi történik, ha nem kielégítő, vagy megszűnik a motor hűtése? A motor túlmelegszik, a dugattyú és szelepek besülhetnek, a motorblokk és a hengerfej megrepedhetnek. A motor fogyasztása megnő, a fordulatszám megnő és a hajtómű olaj felforr. Nincs hatása, amennyiben a motort csak fél terheléssel üzemeltetjük az nem károsodik.
175 Hogyan csoportosíthatjuk a hajómotorok hűtési rendszereit a hűtő közeg szempontjából? Levegőhűtés, folyadékhűtés, ezen belül egykörös és kétkörös folyadékhűtés. Menetszél hűtésű és abszorpciós hűtésű. Levegőhűtésű, ezen belül egykörös levegőhűtésű, vagy kétkörös levegőhűtésű.   Hogyan csoportosíthatjuk a hajómotorok hűtési rendszereit a hűtő közeg szempontjából? Levegő hűtés, folyadék hűtés, ezen belül egy körös és két körös folyadékhűtés. Menetszél hűtésű és abszorpciós hűtésű. Levegő hűtésű, ezen belül egykörös levegő hűtésű, vagy két körös levegő hűtésű.
176 Levegőhűtésű motoroknál milyen célt szolgál a hengerfej és a motorblokk bordázott kialakítása? Az így megnövelt hőátadó felület fokozza a levegő hűtés hatékonyságát. A motor szétszerelésekor ezeknél a bordáknál fogva lehet megemelni az egyes alkatrészeket. A megnövelt hűtőfelület elősegíti, hogy a hideg motor hamarabb érje el az üzemi hőmérsékletét.   Levegő hűtésű motoroknál milyen célt szolgál a hengerfej és a motorblokk bordázott kialakítása? Az így megnövelt hőátadó felület fokozza a levegő hűtés hatékonyságát. A motor szétszerelésekor ezeknél a bordáknál fogva lehet megemelni az egyes alkatrészeket. A megnövelt hűtőfelület elősegíti, hogy a hideg motor hamarabb érje el az üzemi hőmérsékletét.
177 Milyen célt szolgál a hűtési rendszerbe beépített termosztát? A belső hűtővíz hőmérsékletét figyelembe véve szabályozza a hűtés mértékét. Ez az alkatrész szabályozza a hűtővíz szivattyú fordulatszámát. A levegőhűtésű motoroknál a beáramló levegő mennyiségét szabályozza a hűtés szükséglet függvényében.   Milyen célt szolgál a hűtési rendszerbe beépített termosztát? A belső hűtővíz hőmérsékletét figyelembe véve szabályozza a hűtés mértékét. Ez az alkatrész szabályozza a hűtővíz szivattyú fordulatszámát. A levegő hűtésű motoroknál a beáramló levegő mennyiségét szabályozza a hűtés szükséglet függvényében.
178 Melyek a kétkörös folyadékhűtési rendszer jellemzői? Összetettebb rendszer, hőcserélőt beépítését igényli, a belső folyadékkör feltölthető fagyálló folyadékkal, a motor elszennyeződésének veszélye kicsi, jól szabályozható a hűtés. Összetettebb rendszer, nincs szükség hőcserélő beépítésére, a belső folyadékkör feltölthető fagyálló folyadékkal, a motor elszennyeződésének veszélye nagy, jól szabályozható a hűtés. Egyszerű kialakítás, kevésbé szabályozható hűtés, szennyeződésekre érzékeny, a motor télen üzemen kívül fagyásveszélynek van kitéve, tengeren a sós hűtővíz károsíthatja a motor anyagát.   Mik a két körös folyadékhűtési rendszer jellemzői? Összetettebb rendszer, hőcserélőt beépítését igényli, a belső folyadékkör feltölthető fagyálló folyadékkal, a motor elszennyeződésének veszélye kicsi, jól szabályozható a hűtés. Összetettebb rendszer, nincs szükség hőcserélő beépítésére, a belső folyadékkör feltölthető fagyálló folyadékkal, a motor elszennyeződésének veszélye nagy, jól szabályozható a hűtés. Egyszerű kialakítás, kevésbé szabályozható hűtés, szennyeződésekre érzékeny, a motor télen üzemen kívül fagyásveszélynek van kitéve, tengeren a sós hűtővíz károsíthatja a motor anyagát.
179 Melyik hűtési rendszer elemei a következők: szűrő, csőrendszer, szivattyú, hőcserélő berendezés, termosztát, tágulási (kiegyenlítő) tartály, hőfokmérő, csapok, szelepek, tolózárak? Kétkörös hűtési rendszer. Egykörös hűtési rendszer. Levegőhűtési rendszer.   Melyik hűtési rendszer elemei a következők: szűrő, csőrendszer, szivattyú, hőcserélő berendezés, termosztát, tágulási (kiegyenlítő) tartály, hőfokmérő, csapok, szelepek, tolózárak? Két körös hűtési rendszer. Egy körös hűtési rendszer. Levegő hűtési rendszer.
180 Hogyan célszerű a hajó gumi és műanyag alkatrészeinek ápolását végezni? Szilikon tartalmú ápolószerekkel ápoljuk, a megrepedezett elemeket cseréljük. Ásványi zsírral kell bekenni őket, vagy finoman mosóbenzines ronggyal áttörölgetni. Meg kell tisztítani őket és finom csiszolóvászonnal a repedezett elemeket felpolírozni.   Hogyan célszerű a hajó gumi és műanyag alkatrészeinek ápolását végezni? Szilikon tartalmú ápolószerekkel ápoljuk, a megrepedezett elemeket cseréljük. Ásványi zsírral kell bekenni őket, vagy finoman mosóbenzines ronggyal áttörölgetni. Meg kell tisztítani őket és finom csiszolóvászonnal a repedezett elemeket felpolírozni.
181 Milyen műveletet kell a hideg állapotú dízelüzemű motorok indítása előtt elvégezni? Az izzító gyertyákat kb. 10 másodpercig, vagy ha van ellenőrző lámpa, annak kialvásáig kell működtetni. A motor indítása előtt valamilyen fogyasztót rövid időre fel kell kapcsolni, hogy az akkumulátort felkészítsük a dízelmotor nagy indító áramára. Minden esetben ellenőrizni kell, hogy a vízleválasztó még nem telítődött.   Milyen műveletet kell a dízel üzemű motorok indítása előtt elvégezni? Az izzító gyertyákat kb. 10 másodpercig, vagy ha van, az ellenőrző lámpa kialvásig működtetni kell. A motor indítása előtt valamilyen fogyasztót rövid időre fel kell kapcsolni, hogy az akkumulátort felkészítsük a dízel motor nagy indító áramára. Minden esetben ellenőrizni kell, hogy a vízleválasztó még nem telítődött.
182 Milyen sűrűn kell a kenőolajat cserélni a motorban? A motor gyártójának utasításait, a kenőolaj minőségét és a motor üzemkörülményeit figyelembe véve kell az olajcserét ütemezni. A kenőolajat megvizsgálva, annak állapotától függ az olajcsere szükségessége. Minden esetben 400 üzemóránként, vagy két évente olajat kell cserélni.   Milyen sűrűn kell a kenőolajat cserélni a motorban? A motor gyártójának utasításait, a kenőolaj minőségét és a motor üzemkörülményeit figyelembe véve kell az olajcserét ütemezni. A kenőolajat megvizsgálva, annak állapotától függ az olajcsere szükségessége. Minden esetben 400 üzemóránként, vagy két évente olajat kell cserélni.
183 Mikor használjuk a szivatót? A hideg motor indításakor. A motor által beszívott keverék benzin arányát növeli meg, a könnyebb indítás érdekében. Akkor használjuk, ha plusz teljesítményt szeretnénk a motorból kinyerni előzéskor. A motor leállítása előtt kell bekapcsolni, hogy az üzemanyag rendszert kiürítsük.   Mikor használjuk a szivatót? A hideg motor indításakor. A motor által beszívott keverék benzin arányát növeli meg, a könnyebb indítás érdekében. Akkor használjuk, ha plusz teljesítményt szeretnénk a motorból kinyerni előzéskor. A motor leállítása előtt kell bekapcsolni, hogy az üzemanyag rendszert kiürítsük.
184 Kell-e ellenőrizni a kenőolaj szintjét motor indításkor? Igen, célszerű az aznapi első motorindítás előtt, de lehet többször is. Igen, célszerű az aznapi első motorindítás után közvetlenül. Nem szükséges, mivel a motor kenőolaj nélkül amúgy sem indítható el.   Kell e ellenőrizni a kenőolaj szintjét motor indításkor? Igen, célszerű az aznapi első motorindítás előtt, de lehet többször is. Igen, célszerű az aznapi első motorindítás után közvetlenül. Nem szükséges, mivel a motor kenőolaj nélkül amúgy sem indítható el.
185 Motor indítása előtt a következők közül mit célszerű ellenőrizni? Kenőolaj szintet, a hajtómű üres állásban legyen. A hajó stabilitását, a motor megfelelő hűtését. A motor burkolatának épségét és a hűtővíz hőfokát.   Motor indítása előtt a következők közül mit célszerű ellenőrizni? Kenőolaj szintet, a hajtómű üres állásban legyen. A hajó stabilitását, a motor megfelelő hűtését. A motor burkolatának épségét és a hűtővíz hőfokát.
186 Motor indítása után a következők közül mit célszerű ellenőrizni? Az olajnyomást, a hűtés működését. Legyen elegendő, a motor hűtését szolgáló fenékvíz a hajóban. A kenőolaj szintet a motorban, és a hűtővíz hőfokát.   Motor indítása után a következők közül mit célszerű ellenőrizni? Az olajnyomást, a hűtés működését. Legyen elegendő, a motor hűtését szolgáló fenékvíz a hajóban. A kenőolaj szintet a motorban, és a hűtővíz hőfokát.
187 Mit ítélhetünk meg az olajnyomás jelző által üzem közben mutatott érték alapján? A motor kenésének megfelelőségét. A kenőolajszűrő elhasználtságát, és a motor körülbelüli fordulatszámát. A külső hőmérséklet nagyságát, és a hajó terheltségét.   Mit ítélhetünk meg az olajnyomás jelző által üzem közben mutatott érték alapján? A motor kenésének megfelelőségét. A kenőlaj-szűrő elhasználtságát, és a motor körülbelüli fordulatszámát. A külső hőmérséklet nagyságát, és a hajó terheltségét.
188 Mit ítélhetünk meg a kétkörös hűtési rendszereknél a belső kör vízhőmérsékletét jelző műszer által üzem közben mutatott érték alapján? A motor hűtésének megfelelőségét. Megbecsülhető a külső víz hőmérséklete, és a hőcserélő tömítettsége. Megbecsülhető a motor által leadott teljesítmény.   Mit ítélhetünk meg a kétkörös hűtési rendszereknél a belső kör vízhőmérsékletét jelző műszer által üzem közben mutatott érték alapján? A motor hűtésének megfelelőségét. Megbecsülhető a külső víz hőmérséklete, és a hőcserélő tömítettsége. Megbecsülhető a motor által leadott teljesítmény.
189 Hogyan kell leállítani a benzinüzemű külmotorokat? Nagyobbakat általában a gyújtáskapcsolóval, kisebbeknél a motoron található leállító gomb pár másodpercig tartó nyomásával. Nagyobbakat általában a gyújtáskapcsolóval, kisebbeket a gáz teljes levéltelével, vagy ha akkor sem áll le, akkor az üzemanyag-vezeték csatlakozásának megszüntetésével Nagyobbakat általában a gyújtáskapcsolóval, kisebbeket az üzemanyag- tartály levegőztető szelepének zárásával.   Hogyan kell leállítani  a benzinüzemű külmotorokat? Nagyobbakat általában a gyújtáskapcsolóval, kisebbeknél a motoron található leállító gomb pár másodpercig tartó nyomásával. Nagyobbakat általában a gyújtáskapcsolóval, kisebbeket a gáz teljes levéltelével, vagy ha akkor sem áll le, akkor az üzemanyag-vezeték csatlakozásának megszüntetésével Nagyobbakat általában a gyújtáskapcsolóval, kisebbeket az üzemanyag- tartály levegőztető szelepének zárásával.
190 Hol vannak a külmotorokon a hűtővíz beszívására szolgáló nyílások? A külmotor szárának kavitációs lap alatti részének jobb- és baloldalán. A külmotor a hűtővizet a hajócsavar agyrészén keresztül szívja be. A külmotoroknak legtöbbször zárt hűtési rendszere van, ahol a hűtővizet a külmotor szárának víz alatti részébe szerelt hőcserélő hűti le.   Hol vannak a külmotorokon a hűtővíz beszívására szolgáló nyílások? A külmotor szárának kavitációs lap alatti részének jobb- és baloldalán. A külmotor a hűtővizet a hajócsavar agyrészén keresztül szívja be. A külmotoroknak legtöbbször zárt hűtési rendszere van, ahol a hűtővizet a külmotor szárának víz alatti részébe szerelt hőcserélő hűti le.
191 Mit kell tenni, ha indítás után azt tapasztalja, hogy az olajnyomás mérő műszer elégtelen nyomásértéket mutat? A motort azonnal le kell állítani, majd ellenőrizni kell az olajszintet, az olajszűrőt és az olajszivattyút. A motort alapjáraton működtetni kell amíg az olajnyomás meg nem emelkedik. A motor fordulatszámát addig kell növelni, amíg az olajnyomás meg nem emelkedik.   Mit kell tenni, ha indítás után azt tapasztalja, hogy az olajnyomás mérő műszer elégtelen nyomásértéket mutat? A motort azonnal le kell állítani, majd ellenőrizni kell az olajszintet, az olajszűrőt és az olajszivattyút. A motort alapjáraton működtetni kell amíg az olajnyomás meg nem emelkedik. A motor fordulatszámát addig kell növelni, amíg az olajnyomás meg nem emelkedik.
192 Mit kell tenni, ha a terhelt motor hűtővíz hőfoka nagyon magas? A motor fordulatszámát azonnal csökkenteni kell, ha a hőfok nem csökken a motort le kell állítani. A motort vizes ronggyal kívülről hűteni kell. Gázt adunk és széllel szembe fordulunk, így a megnövekedett menetszél várhatóan lehűti a motort.   Mit kell tenni, ha a terhelt motor hűtővíz hőfoka nagyon magas? A motor fordulatszámát azonnal csökkenteni kell, ha a hőfok nem csökken a motort le kell állítani. A motort vizes ronggyal kívülről hűteni kell. Gázt adunk és széllel szembe fordulunk, így a megnövekedett menetszél várhatóan lehűti a motort.
193 Mit jelent a gázolaj bedermedése? A gázolaj hőmérséklete nagy hidegben eléri a dermedéspontját, a paraffin kiválik belőle és eltömíti az üzemanyag rendszert. A porlasztott gázolaj a henger hideg felületére kicsapódik és indítási nehézségeket okoz. A gázolaj hőmérséklete nagy melegben meghaladja a dermedéspontját, kiválik belőle a paraffin és eltömíti az üzemanyag rendszert.   Mit jelent a gázolaj bedermedése? A gázolaj hőmérséklete nagy hidegben eléri  a dermedéspontját, a paraffin kiválik belőle és eltömíti az üzemanyag rendszert. A porlasztott gázolaj a henger hideg felületére kicsapódik és indítási nehézségeket okoz. A gázolaj hőmérséklete nagy melegben meghaladja a dermedéspontját, kiválik belőle a paraffin és eltömíti az üzemanyag rendszert.
194 Hogyan ellenőrzi a motor üzem közbeni állapotát? Műszerek segítségével és a motor működésének vizuális és hallás utáni ellenőrzésével egyaránt. Csak a műszereket kell figyelni, azok biztos információkat szolgáltatnak számomra. A motor hangja és a kipufogó gáz jellege alapján meg lehet állapítani a működés állapotát.   Hogyan ellenőrzi a motor üzem közbeni állapotát? Műszerek segítségével és a motor működésének vizuális ellenőrzésével egyaránt. Csak a műszereket kell figyelni, azok biztos információkat szolgáltatnak számomra. A motor hangja és a kipufogó gáz jellege alapján meg lehet állapítani a működés állapotát.
195 Mire utalhat, ha a motor fordulatszáma hirtelen megnő, de a hajó sebessége lecsökken. A hajtáslánc meghibásodására utal, tengelytörésre, a hajócsavar sérülésére, a hajócsavar nyírócsapjának törésére, tengelykapcsoló hibára. Az üzemanyag rendszerben lévő dugulás megszűnt. A hajóra felakadt egy uszadék és azt magával vonszolja.   Mire utalhat, ha a motor fordulatszáma hirtelen megnő, de a hajó sebessége lecsökken. A hajtáslánc meghibásodására utal, tengelytörésre, a hajócsavar sérülésére, a hajócsavar nyírócsapjának törésére, tengelykapcsoló hibára. Az üzemanyag rendszerben lévő dugulás megszűnt. A hajóra felakadt egy uszadék és azt magával vonszolja.
196 Mire utalhat, ha a hajtómű sebességbe kapcsolásakor a motor rendellenesen rezonálni kezd? A hajócsavar egyik szárnya sérülhetett és az emiatt keletkezett rezgéseket a hajtómű továbbítja a motorhoz. A motor egyik hengere kihagy és terhelt állapotban a szerkezet berezonál. A hajtómű olajszintje alacsony.   Mire utalhat, ha a hajtómű sebességbe kapcsolásakor a motor rendellenesen rezonálni kezd? A hajócsavar egyik szárnya sérülhetett és az emiatt keletkezett rezgéseket a hajtómű továbbítja a motorhoz. A motor egyik hengere kihagy és terhelt állapotban a szerkezet berezonál. A hajtómű olajszintje alacsony.
197 Mire utalhat, ha a motor akadozva jár, leáll? Az üzemanyag rendszer meghibásodására utal, a tank levegőztetője nem lett kinyitva, eltömődött a szűrő, lelevegősödött a rendszer, vizes az üzemanyag. A motor gyújtáskapcsolója kontakthibás. Az üzemanyag oktánszáma nem megfelelő.   Mire utalhat, ha a motor akadozva jár, leáll? Az üzemanyag rendszer meghibásodására utal, a tank levegőztetője nem lett kinyitva, eltömődött a szűrő, lelevegősödött a rendszer, vizes az üzemanyag. A motor gyújtáskapcsolója kontakthibás. Az üzemanyag oktánszáma nem megfelelő.
198 Mire utalhat, ha a kipufogó füst színe kékes árnyalatú? Kenőolaj került az égéstérbe, esetlegesen a dugattyúgyűrűk kopása, törése miatt. Oxigénszegény az égés a motorban. Lehetséges, hogy a levegőszűrő eltömődött. Az üzemanyag cetánszáma nem megfelelő.   Mire utalhat, ha a kipufogó füst színe kékes árnyalatú? Kenőolaj került az égéstérbe, esetlegesen a dugattyúgyűrűk kopása, törése miatt. Oxigénszegény az égés a motorban. Lehetséges, hogy a levegőszűrő eltömődött. Az üzemanyag cetánszáma nem megfelelő.
199 Mire utalhat, ha a kipufogógáz fehéres színű? Víz került az égéstérbe esetlegesen a hengerfej tömítés sérülése miatt, vagy vizes az üzemanyag. Oxigénszegény az égés a motorban. Lehetséges, hogy a levegőszűrő eltömődött. Az üzemanyag cetánszáma nem megfelelő.   Mire utalhat, ha a kipufogógáz fehéres színű? Víz került az égéstérbe esetlegesen a hengerfej tömítés sérülése miatt, vagy vizes az üzemanyag. Oxigénszegény az égés a motorban. Lehetséges, hogy a levegőszűrő eltömődött. Az üzemanyag cetánszáma nem megfelelő.
200 Mire utalhat, ha a kipufogó gázok erős fekete színűek? Tökéletlen égés a motorban, általában oxigén szegény állapotra utal. A levegőszűrő cserére szorulhat. Kenőolaj került az égéstérbe, esetlegesen a dugattyúgyűrűk kopása, törése miatt. Víz került az égéstérbe esetlegesen a hengerfej tömítés sérülése miatt, vagy vizes az üzemanyag.   Mire utalhat, ha a kipufogó gázok erős fekete színűek? Tökéletlen égés a motorban, általában oxigén szegény állapotra utal. A levegőszűrő cserére szorulhat. Kenőolaj került az égéstérbe, esetlegesen a dugattyúgyűrűk kopása, törése miatt. Víz került az égéstérbe esetlegesen a hengerfej tömítés sérülése miatt, vagy vizes az üzemanyag.
201 Kétkörös hűtés rendszerű hajóban a belső víz hőmérséklete indítás után az üzemi fölé emelkedik. Mi lehet az oka? A termosztát nem nyit ki, valamelyik szivattyú nem működik, eltömődött a külső hűtőkör. A termosztát idő előtt kinyitott, eltömődött a belső kör szívónyílása. A belső kör vízszűrője eltömődött, túl magas a külső víz hőmérséklete.   Kétkörös hűtés rendszerű hajóban a belső víz hőmérséklete indítás után az üzemi fölé emelkedik. Mi lehet az oka? A termosztát nem nyit ki, valamelyik szivattyú nem működik, eltömődött a külső hűtőkör. A termosztát idő előtt kinyitott, eltömődött a belső kör szívónyílása. A belső kör vízszűrője eltömődött, túl magas a külső víz hőmérséklete.
202 Mit szolgál a hajók kormányrendszerébe beépített áttétel rendszer? Nagyobb méretű illetve nagyobb sebességű hajókon a kormányzáshoz szükséges nagyobb erőt biztosítja. Tehermentesíti a kormánylapát felfüggesztését. A kormánylapát kitérítési szögtartományát növeli.   Mit szolgál a hajók kormányrendszerébe beépített áttétel rendszer? Nagyobb méretű illetve nagyobb sebességű hajókon a kormányzáshoz szükséges nagyobb erőt biztosítja. Tehermentesíti a kormánylapát felfüggesztését. A kormánylapát kitérítési szögtartományát növeli.
203 Mire szolgál a hajtómű? A motor nyomatékának és fordulatszámának, illetve a tengelyrendszer forgási irányának megváltoztatására szolgál. A motor fordulatszámától függően beállítja a nyomatékot. A állítható szárny állásszögű hajócsavarok esetében a hajócsavar szárnyainak állítását végzi.   Mire szolgál a hajtómű? A motor nyomatékának és fordulatszámának, illetve a tengelyrendszer forgási irányának megváltoztatására szolgál. A motor fordulatszámától függően beállítja a nyomatékot. A állítható szárny állásszögű hajócsavarok esetében a hajócsavar szárnyainak állítását végzi.
204 Az alábbiak közül melyik a hajtási lánc eleme? Csavartengely. Kormánytengely. Motortartó bak.   Az alábbiak közül melyik a hajtási lánc eleme? Csavartengely. Kormánytengely. Motortartó bak.
205 Mi a tömszelence feladata? A csavartengely hajótestből való kivezetésénél a vízzáró tömítést biztosítja. A hajó motor rögzítésének rezgéscsillapító eleme. A külső köri hűtővíz hajótesten való kivezetésekor a tömítést biztosítja.   Mi a tömszelence feladata? A csavartengely hajótestből való kivezetésénél a vízzáró tömítést biztosítja. A hajó motor rögzítésének rezgéscsillapító eleme. A külső köri hűtővíz hajótesten való kivezetésekor a tömítést biztosítja.
206 Melyek a horgonycsörlő meghatározó paraméterei? A teljesítmény, vonóerő, súlytartó képesség, a vontatási sebesség, a lánc/kötél vastagsága amit kezelni tud és a szerkezet önsúlya. A horgonykapa méret, tolóerő, a vontatási sebesség, a lánc/kötél vastagsága, amit kezelni tud. A teljesítmény, a vonóerő, súlytartó sebesség, a vontatási sebesség, a horgonyszár hossza amit kezelni tud és a szerkezet önsúlya.   Melyek a horgonycsörlő meghatározó paraméterei? A teljesítmény,  vonóerő, súlytartó képesség, a vontatási sebesség, a lánc/kötél vastagsága amit kezelni tud és a szerkezet önsúlya. A horgonykapa méret,  tolóerő, a vontatási sebesség, a lánc/kötél vastagsága, amit kezelni tud. A teljesítmény, a vonóerő, súlytartó sebesség, a vontatási sebesség, a horgonyszár hossza amit kezelni tud és a szerkezet önsúlya.
207 Mit célszerű téli konzerváláskor elvégezni az alábbiak közül? Belső hűtővíz fagyállóságának ellenőrzése. Dugattyúk kiszerelése és bezsírozása. Vízcsövek szelepeinek, csapjainak kiszerelése.   Mit célszerű téli konzerváláskor elvégezni az alábbiak közül? Belső hűtővíz fagyállóságának ellenőrzése. Dugattyúk kiszerelése és bezsírozása. Vízcsövek szelepeinek, csapjainak kiszerelése.
208 Mit célszerű téli konzerváláskor elvégezni az alábbiak közül? A hengerekbe kevés friss kenőolaj betöltése, vagy konzerválóspray fújása a légszűrő beszívó nyílásához. A hűtővíz rendszer feltöltése kenőolajjal. A forgattyús ház feltöltése desztillált vízzel.   Mit célszerű téli konzerváláskor elvégezni az alábbiak közül? A hengerekbe kevés friss kenőolaj betöltése. A hűtővíz rendszer feltöltése kenőolajjal. A forgattyús ház feltöltése desztillált vízzel.
209 Mit célszerű téli konzerváláskor elvégezni az alábbiak közül? A karburátorból a benzin leengedése, vagy a tankba benzin konzerváló adalék töltése. A kiegyenlítő tartályból a gázolaj leengedése. A motor felfüggesztésének fellazítása.   Mit célszerű téli konzerváláskor elvégezni az alábbiak közül? A karburátorból a benzin leengedése. A kiegyenlítő tartályból a gázolaj leengedése. A motor felfüggesztésének fellazítása.
210 Mit célszerű téli konzerváláskor elvégezni az alábbiak közül? Bovdenek, huzalozások tisztítása, olajozása, zsírozása. Az akkumulátor kikötése és az elektrolit lecserélése. Kipufogó és szívó szelepek nyitott állapotban való rögzítése.   Mit célszerű téli konzerváláskor elvégezni az alábbiak közül? Bowdenek, huzalozások tisztítása, olajozása, zsírzása. Az akkumulátor kikötése és az elektrolit lecserélése. Kipufogó és szívó szelepek nyitott állapotban való rögzítése.
211 Horgony felszedése közben hogyan csökkenthetjük az elektromos csörlő terhelését? A horgonycsörlő működtetése közben a főgéppel lassú előremenetet alkalmazva csökkenthetjük a lánc és a csörlő terhelését. A hajóval a horgony fölé állunk, és ezt követően kezdjük meg a csörlővel beszedni a horgonyláncot. A hajóval áthajózunk a horgony fölött, majd amint a horgony felszakadt megállítjuk a hajót a mederhez képest, és a csörlő segítségével felhúzzuk a horgonyt.   Horgony felszedése közben hogyan csökkenthetjük az elektromos csörlő terhelését? A horgonycsörlő működtetése közben a főgéppel lassú előremenetet alkalmazva csökkenthetjük a lánc és a csörlő terhelését. A hajóval a horgony fölé állunk, és ezt követően kezdjük meg a csörlővel beszedni a horgonyláncot. A hajóval áthajózunk a horgony fölött, majd amint a horgony felszakadt megállítjuk a hajót a mederhez képest, és a csörlő segítségével felhúzzuk a horgonyt.
212 Mit nevezünk víziútnak? A vízi közlekedés pályái a víziutak, amelyek természetesek (folyók, tavak, tengerek) és mesterségesek (hajózó csatornák, mesterséges tavak) lehetnek. Vízi útnak a vízterület felett átívelő hidakat, a vízterületet átszelő kompjáratok útvonalait és a vízterület alatt húzódó alagutakat nevezzük. Vízi útnak csak a mesterségesen kialakított vízterületet (például csatorna) nevezzük, ahol a hajózás lehetséges.   Mit nevezünk víziútnak? A vízi közlekedés pályái a víziutak, amelyek természetesek (folyók, tavak, tengerek) és mesterségesek (hajózó csatornák, mesterséges tavak) lehetnek.  Vízi útnak a vízterület felett átívelő hidakat, a vízterületet átszelő kompjáratok útvonalait és a vízterület alatt húzódó alagutakat nevezzük. Vízi útnak csak a mesterségesen kialakított vízterületet (például csatorna) nevezzük, ahol a hajózás lehetséges.
213 Hogyan jellemezzük az alsó-szakasz jellegű folyóvizet? Viszonylag kis esésű, hordaléklerakások útján létrejött szigetekkel megtűzdelt, széles mederrel rendelkező. Közepes szélességű, viszonylag nagyobb vízmélységgel, nagyobb kanyarívekkel rendelkező, és közepes vízsebességű. Nagy esésű, vízsebességű, szűk kanyarokkal tarkított, kis vízmélységű és szűkebb meder keresztmetszetű.   Hogyan jellemezzük az alsó-szakasz jellegű folyóvizet? Viszonylag kis esésű, hordaléklerakások útján létrejött szigetekkel megtűzdelt, széles mederrel rendelkező. Közepes szélességű, viszonylag nagyobb vízmélységgel, nagyobb kanyarívekkel rendelkező, és közepes vízsebességű. Nagy esésű, vízsebességű, szűk kanyarokkal tarkított, kis vízmélységű és szűkebb meder keresztmetszetű.
214 Az alábbiak közül mit nevezünk egy víziút dinamikai jellemzőjének? A vízállás, a gázlómélység, a vízsebesség. A legkisebb kanyarulati sugár, a hajóút legkisebb szélessége, a legkisebb szabad űrszelvény méret. A víziút hossza, a tengerszint feletti magassága és esése.   Az alábbiak közül mit nevezünk egy víziút dinamikai jellemzőjének? A vízállás, a gázlómélység, a vízsebesség. A legkisebb kanyarulati sugár, a hajóút legkisebb szélessége, a legkisebb szabad űrszelvény méret. A víziút hossza, a tengerszint feletti magassága és esése.
215 Mit nevezünk hajóútnak? A víziutakon rendszerint bójákkal és fényjelzésekkel a tájékozódást elősegítő jelzésekkel kitűzött, a hajóforgalom számára fenntartott területet. A víziutakon kívüli, kevésbé forgalmas, a hajóforgalom számára fenntartott területet. A kikötőből a víziútig tartó, rendszerint egy irányú közlekedést biztosító vízterület.   Mit nevezünk hajóútnak? A víziutakon rendszerint bójákkal és fényjelzésekkel a tájékozódást elősegítő jelzésekkel kitűzött, a hajóforgalom számára fenntartott területet. A víziutakon kívüli, kevésbé forgalmas, a hajóforgalom számára fenntartott területet. A kikötőből a víziútig tartó, rendszerint egy irányú közlekedést biztosító vízterület.
216 Igaz e, hogy Magyarország nemzetközi víziútja a Duna, Tisza és a Dráva? Hamis. Igaz.     Igaz e, hogy Magyarország nemzetközi víziútja a Duna, Tisza és a Dráva? Hamis. Igaz.  
217 Mi a víziút? A víziközlekedés pályája, a folyók, csatornák és tavak (miniszteri rendeletben víziúttá nyilvánított) szakasza vagy része. Víziút minden olyan állami kezelésben álló folyó, tó és csatorna, amely geometriai méreteinél fogva időszakos vagy állandó jelleggel hajózásra alkalmas. Csak azt a vízterületet tekintjük víziútnak, ami hajózási jelekkel ki van tűzve.   Mi a víziút? A víziközlekedés pályája, a folyók, csatornák és tavak – miniszteri rendeletben víziúttá nyilvánított – szakasza vagy része. Víziút minden olyan állami kezelésben álló  folyó, tó és csatorna, amely geometriai méreteinél fogva időszakos vagy állandó jelleggel hajózásra alkalmas. Csak azt a vízterületet tekintjük víziútnak, ami hajózási jelekkel ki van tűzve.
218 A víziutakon az állam garantálja a víziút osztálya szerinti vízmélység mindenkori rendelkezésre állását? Nem. Igen.     A víziutakon az állam garantálja a víziút osztálya szerinti vízmélység mindenkori rendelkezésre állását? Nem. Igen.  
219 Mit nevezünk a térkép méretarányának? A kicsinyítés mértékét térképi méretaránynak nevezzük, amely megadja, hogy a térképlapon mekkora területet ábrázolnak. A nagyítás mértékét térképi méretaránynak nevezzük, amely megadja, hogy a térképen milyen tereptárgyakat ábrázolnak. A kicsinyítés mértékét térképi méretaránynak nevezzük, amely megadja, hogy milyen térképi vetület alapján készült a térkép.   Mit nevezünk a térkép méretarányának? A kicsinyítés mértékét térképi méretaránynak nevezzük, amely megadja, hogy a térképlapon mekkora területet ábrázolnak.  A nagyítás mértékét térképi méretaránynak nevezzük, amely megadja, hogy a térképen milyen tereptárgyakat ábrázolnak.  A kicsinyítés mértékét térképi méretaránynak nevezzük, amely megadja, hogy milyen térképi vetület alapján készült a térkép. 
220 Mit jelent a térképen az M 1:10000 jelzés? A térképen 1 cm távolság a valóságban 100 méter. A térképen 1 cm távolság a valóságban 1 kilométer. A térképen 1 cm távolság a valóságban 10000 méter.   Mit jelent a térképen az M 1:10000 jelzés? A térképen 1 cm távolság a valóságban 100 méter. A térképen 1 cm távolság a valóságban 1 kilométer. A térképen 1 cm távolság a valóságban 10000 méter.
221 Mit jelent a térképen az M 1:25000 jelzés? A térképen 4 cm távolság a valóságban 1 kilométer. A térképen 2,5 cm távolság a valóságban 1 kilométer. A térképen 1 cm távolság a valóságban 2,5 kilométer.   Mit jelent a térképen az M 1:25000 jelzés? A térképen 4 cm távolság a valóságban 1 kilométer. A térképen 2,5 cm távolság a valóságban 1 kilométer. A térképen 1 cm távolság a valóságban 2,5 kilométer.
222 Merre található az északi irány a térképeken, ha külön erre utaló jelölést nem látunk rajta? A térkép felső éle felé. A térkép alsó éle felé. A méretaránytól függően vagy jobbra vagy balra esik az északi irány.   Merre található az északi irány a térképeken, ha külön erre utaló jelölést nem látunk rajta? A térkép felső éle felé. A térkép alsó éle felé. A méretaránytól függően vagy jobbra vagy balra esik az északi irány.
223 A vízmércéken mért vízállásból mire lehet következtetni? A merülési korlátozásokkal érintett területeken mérhető vízmélységekre. A vízmérce szelvényében fennálló legnagyobb vízmélységre. Arra, hogy az adott víziút apadó- vagy áradó jellegű fázisban van.   A vízmércéken mért vízállásból mire lehet következtetni? A merülési korlátozásokkal érintett területeken mérhető vízmélységekre. A vízmérce szelvényében fennálló legnagyobb vízmélységre. Arra, hogy az adott víziút apadó- vagy áradó jellegű fázisban van.
224 Igaz e, hogy Buda a Duna jobb partján található? Igaz. Hamis.     Igaz e, hogy Buda a Duna jobb partján található? Igaz. Hamis.  
225 A GPS helyzetmeghatározás minden körülmények között lehetséges? Nem. Igen.     A GPS helyzetmeghatározás minden körülmények között lehetséges? Nem. Igen.  
226 Mit nevezünk a folyókon hegymenetnek? A folyó forrása felé való haladást jelenti. A folyó torkolata felé való haladást jelenti. A folyókon a hegymenet irányát a hatóságok állapítják meg.   Mit nevezünk a folyókon hegymenetnek? A folyó forrása felé való haladást jelenti. A folyó torkolata felé való haladást jelenti A folyókon a hegymenet irányát a hatóságok állapítják meg.
227 Mit nevezünk a folyókon völgymenetnek? Általánosan a folyó torkolata felé történő haladás. A folyó forrása felé való haladást jelenti. A folyókon a völgymenet irányát a hatóságok állapítják meg.   Mit nevezünk a folyókon völgymenetnek? Általánosan a folyó torkolata felé történő haladás. A folyó forrása felé való haladást jelenti. A folyókon a völgymenet irányát a hatóságok állapítják meg.
228 Folyón a hajó orra a folyásiránnyal szemben mutat, a parthoz képest a folyásirányban mozog, a hajtása előrementbe kapcsolt. Hegymenőnek, vagy völgymenőnek számít a víziközlekedési szabályok szerint? Hegymenőnek. Völgymenőnek. Egyiknek sem, az ilyen hajó a közlekedés szempontjából veszteglő, hiszen ez a helyzet csakis horgonyzáskor fordulhat elő.   Folyón a hajó orra a folyásiránnyal szemben mutat, a parthoz képest a folyásirányban mozog, a hajtása előrementbe kapcsolt. Hegymenőnek, vagy völgymenőnek számít a víziközlekedési szabályok szerint? Hegymenőnek. Völgymenőnek. Egyiknek sem, az ilyen hajó a közlekedés szempontjából veszteglő, hiszen ez a helyzet csakis horgonyzáskor fordulhat elő.
229 Mi a vízállás? A vízszint magassága illetőleg mélysége a vízmérce nulla-pontjának, mint viszonyítási pontnak a szintjétől. Állóvizeken, tavakon az áramlásoktól mentes vízterület a vízállás. A vízszint magassága illetőleg mélysége a vízmérce legalsó pontjának, mint viszonyítási pontnak a szintjétől.   Mi a vízállás? A vízszint magassága illetőleg mélysége a vízmérce nulla-pontjának, mint viszonyítási pontnak a szintjétől. Állóvizeken, tavakon az áramlásoktól mentes vízterület a vízállás. A vízszint magassága illetőleg mélysége a vízmérce legalsó pontjának, mint viszonyítási pontnak a szintjétől.
230 Hogyan mérjük a vízállást? A vízterületen elhelyezett vízmércéről tudjuk leolvasni. Hajóról minden nap ultrahangos vízmélység mérővel mérik le. Az aktuális vízhozamból számolják ki.   Hogyan mérjük a vízállást? A vízterületen elhelyezett vízmércéről tudjuk leolvasni. Hajóról minden nap ultrahangos vízmélység mérővel mérik le. Az aktuális vízhozamból számolják ki.
231 Milyen jelölésekkel rendelkezik a vízmérce? 2 centiméteres osztás és deciméteres számozás. 5 centiméteres osztás és deciméteres számozás. Egy centiméteres osztás és 5 centiméteres számozás.   Milyen jelölésekkel rendelkezik a vízmérce? 2 centiméteres osztás és deciméteres számozás. 5 centiméteres osztás és deciméteres számozás. Egy centiméteres osztás és 5 centiméteres számozás.
232 Milyen vízállást olvas le az ábrán látható vízmércéről? 56 centiméter. 5,6 centiméter. 56 deciméter. Kep7 56.jpg Kep7 56.jpg Milyen vízállást olvas le az ábrán látható vízmércéről? 56 centiméter 5,6 centiméter 56 deciméter
233 Milyen vízállást olvas le az ábrán látható vízmércéről? 48 centiméter. 4,8 centiméter. 48 deciméter. Kep8 48.jpg Kep8 48.jpg Milyen vízállást olvas le az ábrán látható vízmércéről? 48 centiméter 4,8 centiméter 48 deciméter
234 Milyen vízállást olvas le az ábrán látható vízmércéről? 2 deciméter és 6 centiméter. 26 deciméter. 2,6 centiméter. Kep9 26.jpg Kep9 26.jpg Milyen vízállást olvas le az ábrán látható vízmércéről? 2 deciméter és  6 centiméter 26 deciméter 2,6 centiméter
235 Hol mérik a Balatonon a hivatalos vízállást? Siófokon. Balatonfüreden. Tihanynál.   Hol mérik a Balatonon a hivatalos vízállást? Siófokon Balatonfüreden Tihanynál
236 Alapvetően mitől függ egy folyó vízhozama? A vízgyűjtő terület nagyságától és a vízgyűjtő területről lefolyó víz mennyiségétől. A mellék folyók számától, a torkolat távolságától. A folyó gázlóinak számától, a hidak pilléreinek méretétől és elhelyezkedésétől.   Alapvetően mitől függ egy folyó vízhozama? A vízgyűjtő terület nagyságától és a vízgyűjtő területről lefolyó víz mennyiségétől. A mellék folyók számától, a torkolat távolságától. A folyó gázlóinak számától, a hidak pilléreinek méretétől és elhelyezkedésétől.
237 Milyen vízállás kategóriákat ismerünk? Megkülönböztetünk kisvizet, középvizet és magas vizet, továbbá árvizet Megkülönböztetünk alsó vizet, középvizet és felső vizet, továbbá árvizet. Megkülönböztetünk mellékvizet, felvizet, alvizet és közepes vizet.   Milyen vízállás kategóriákat ismerünk? Megkülönböztetünk kisvizet, középvizet és magas vizet, továbbá árvizet Megkülönböztetünk alsó vizet, középvizet és felső vizet, továbbá árvizet. Megkülönböztetünk mellékvizet, felvizet, alvizet és közepes vizet.
238 Mit nevezünk vízjárásnak? A vízhozam és a vízállás többé-kevésbé szabályszerű ingadozását. A folyó mederkeresztmetszetén időegység alatt átfolyó víz mennyiségét. A mederben a vízszint magasságát.   Mit nevezünk vízjárásnak? A vízhozam és a vízállás többé-kevésbé szabályszerű ingadozását. A folyó mederkeresztmetszetén időegység alatt átfolyó víz mennyiségét. A mederben a vízszint magasságát.
239 Mi jellemzi a folyó sodorvonalának és a folyó középvonalának viszonyát? Ezek az ún. inflexiós pontban metszik egymást. Ezek mindig egy vonalba esnek. Ezek sohasem metszik egymást.   Mi jellemzi a folyó sodorvonalának és a folyó középvonalának viszonyát? Ezek az un. inflexiós pontban metszik egymást. Ezek mindig egy vonalba esnek. Ezek sohasem metszik egymást.
240 Mi a sodorvonal? A vízfolyások legnagyobb áramlási sebességű pontjait összekötő vonal. A vízfolyások legmélyebb pontjait összekötő vonal. A vízfolyások legkisebb áramlási sebességű pontjait összekötő vonal.   Mi a sodorvonal? A vízfolyások legnagyobb áramlási sebességű pontjait összekötő vonal. A vízfolyások legmélyebb pontjait összekötő vonal. A vízfolyások legkisebb áramlási sebességű pontjait összekötő vonal.
241 Mi hozhat létre áramlatokat a tavakon? A folyamatosan egy irányból fújó szél, vagy folyó befolyás. A meder lejtése és a vízmélység különbség. A vízhőfok különbségek az egyes vízterületek között, valamint a vízkivételi művek hatásai.   Mi hozhat létre áramlatokat a tavakon? A folyamatosan egy irányból fújó szél, vagy folyó befolyás. A meder lejtése és a vízmélység különbség. A vízhőfok különbségek az egyes vízterületek között, valamint a vízkivételi művek hatásai.
242 Hogyan változik a folyóvíz sebessége mederszűkületben? A vízfolyás sebessége felgyorsul. A vízfolyás sebessége lelassul. A vízfolyás sebessége nem változik.   Hogyan változik a folyóvíz sebessége mederszűkületben? A vízfolyás sebessége felgyorsul. A vízfolyás sebessége lelassul. A vízfolyás sebessége nem változik.
243 Mi a limány jellemzője? Rendellenes, sokszor a folyó folyási irányával ellentétes irányú áramlás. Az álló vizek, tavak áramlást végző területei. Rendkívül sebes áramlási szakasz a folyóvízen.   Mi a limány jellemzője? Rendellenes, sokszor a folyó folyási irányával ellentétes irányú áramlás. Az álló vizek, tavak áramlást végző területei. Rendkívül sebes áramlási szakasz a folyóvízen.
244 Mit tapasztalunk duzzasztóműhöz völgymenetben közeledve? A vízfolyás sebessége lecsökken, a vízmélység megnövekszik, és a meder kiszélesedik. A vízfolyás sebessége felgyorsul, a vízmélység lecsökken, és a meder kiszélesedik. A vízfolyás sebessége és a vízmélység lecsökken, a meder összeszűkül.   Mit tapasztalunk duzzasztóműhöz völgymenetben közeledve? A vízfolyás sebessége lecsökken, a vízmélység megnövekszik, és a meder kiszélesedik. A vízfolyás sebessége felgyorsul, a vízmélység lecsökken, és a meder kiszélesedik. A vízfolyás sebessége és a vízmélység lecsökken, a meder összeszűkül.
245 Duzzasztómű környezetében általában a folyó melyik részén hajózunk? Al- és felvízen a zsilip oldali partok mentén. A duzzasztómű felett a folyót teljes szélességében hajózható, az alvízi oldalon a zsilip oldali part mentén hajózunk. A duzzasztómű alvízi oldalán a folyó teljes szélességében jól hajózható, a felvízen a zsilip oldali part mentén hajózunk.   Duzzasztómű környezetében általában a folyó melyik részén hajózunk? Al- és felvízen a zsilip oldali partok mentén. A duzzasztómű felett a folyót teljes szélességében hajózható, az alvízi oldalon a zsilip oldali part mentén hajózunk. A duzzasztómű alvízi oldalán a folyó teljes szélességében jól hajózható, a felvízen a zsilip oldali part mentén hajózunk.
246 Mi az uralkodó szélirány a Balatonon? Északnyugati. Délkeleti. Északkeleti.   Mi az uralkodó szélirány a Balatonon? Észak-nyugati Dél-keleti Észak-keleti
247 Mitől függ a szél hajóra gyakorolt hatása? A szél sebességétől, a szélnek kitett felület nagyságától, a hajó vízbe merülő részének méretétől. A szél irányától, a hajó sebességétől, a vízmélységtől. A szél sebességétől, a hajó kormányképességétől, a hajó alatti víz mélységétől.   Mitől függ a szél hajóra gyakorolt hatása? A szél sebességétől, a szélnek kitett felület nagyságától, a hajó vízbe merülő részének méretétől. A szél irányától, a hajó sebességétől, a vízmélységtől. A szél sebességétől,  a hajó kormányképességétől, a hajó alatti víz mélységétől.
248 Milyen skálát használunk a szél erősség becslésére? Beaufort-skálát. Fahrenheit-skálát. Coriolis-skálát.   Milyen skálát használunk a szél erősség becslésére? Beaufort skálát. Fahrenheit skálát. Coriolis skálát.
249 Merre fúj az északkeleti szél? Délnyugatra. Északkeletre. Északról fúj keletre.   Merre fúj az észak-keleti szél? Dél-nyugatra Észak -keletre Északról fúj keletre
250 Merre fúj a délkeleti szél? Északnyugatra. Délről fúj keletre. Délkeletre.   Merre fúj a dél-keleti szél? Észak-nyugatra Délről fúj keletre. Dél-keletre
251 Adja meg az északi szél irányát fokban! 0 fok. 180 fok. 270 fok.   Adja meg az északi szél irányát fokban! 0 fok 180 fok 270 fok
252 Adja meg a délkeleti szél irányát fokban! 135 fok. 90 fok. 45 fok.   Adja meg a dél-keleti szél irányát fokban! 135 fok 90 fok 45 fok
253 Adja meg a nyugati szél irányát fokban! 270 fok. 90 fok. 225 fok.   Adja meg a nyugati szél irányát fokban! 270 fok 90 fok 225 fok
254 Hány fokozatú a belvízen használt, alap Beaufort-skála? 13 fokozatú. 10 fokozatú. 8 fokozatú.   Hány fokozatú a belvízen használt, alap Beaufort skála? 13 fokozatú. 10 fokozatú. 8 fokozatú.
255 Melyik a hidegfront jellemzője? Érkezése előtt a légnyomás mindig csökken, utána gyakran igen gyorsan emelkedik. A légnyomás az érkezése előtt mindig erősen csökken, átvonulása után általában nem változik. Érkezése előtt a légnyomás mindig emelkedik utána gyakran igen gyorsan csökken.   Melyik a hidegfront jellemzője? Érkezése előtt a légnyomás mindig csökken, utána gyakran igen gyorsan emelkedik. A légnyomás az érkezése előtt mindig erősen süllyed, átvonulása után általában nem változik. Érkezése előtt a légnyomás mindig emelkedik utána gyakran igen gyorsan csökken.
256 Melyik a melegfront jellemzője? A légnyomás az érkezése előtt mindig erősen csökken, átvonulása után általában nem változik. Érkezése előtt a légnyomás mindig csökken, utána gyakran igen gyorsan emelkedik. Érkezése előtt a légnyomás mindig emelkedik utána gyakran igen gyorsan csökken.   Melyik a melegfront jellemzője? A légnyomás az érkezése előtt mindig erősen süllyed, átvonulása után általában nem változik. Érkezése előtt a légnyomás mindig csökken, utána gyakran igen gyorsan emelkedik. Érkezése előtt a légnyomás mindig emelkedik utána gyakran igen gyorsan csökken.
257 Melyik meteorológiai jelenség sematikus ábrázolását látja a képen? Hidegfront Melegfront. Ciklon. Kep14 Hideg.jpg Kep14 Hideg.jpg Melyik meteorológiai jelenség sematikus ábrázolását látja a képen? Hidegfront Melegfront. Ciklon.
258 Melyik meteorológiai jelenség sematikus ábrázolását látja a képen? Melegfront Hidegfront Ráfutó szél Kep15 Meleg.jpg Kep15 Meleg.jpg Melyik meteorológiai jelenség sematikus ábrázolását látja a képen? Melegfront Hidegfront Ráfutó szél
259 Mit nevezünk ködnek? A levegőben állandóan jelenlévő vízgőz, vagyis páratartalom kicsapódási formáját. A levegőben állandóan jelenlevő gázok kicsapódási formáját. A levegőben állandóan jelenlévő vízgőz nulla fok alatti megszilárdult megjelenése.   Mit nevezünk ködnek? A levegőben állandóan jelenlévő vízgőz, vagyis páratartalom kicsapódási formáját. A levegőben állandóan jelenlevő gázok kicsapódási formáját. A levegőben állandóan jelenlévő vízgőz nulla fok alatti megszilárdult megjelenése.
260 Mit nevezünk harmatpontnak? Azt a hőmérséklet, melyre az adott légtömegnek le kell hűlnie ahhoz, hogy a benne lévő vízgőz vízzé kicsapódjon. Az a páratartalom érték, amikor az adott légtömegben lévő vízgőz vízzé csapódik ki. Az a légnyomás érték, amikor az adott légtömegben lévő vízgőz vízzé csapódik ki.   Mit nevezünk harmatpontnak? Azt a hőmérséklet, melyre az adott légtömegnek le kell hűlnie ahhoz, hogy a benne lévő vízgőz vízzé kicsapódjon.  Az a páratartalom érték, amikor az adott légtömegben lévő vízgőz vízzé csapódik ki. Az a légnyomás érték, amikor az adott légtömegben lévő vízgőz vízzé csapódik ki.
261 Minek nevezzük azt a jelenséget, amikor a kásás jégből kezdenek kialakulni a nagyobb jégtáblák. Elsődleges jégzajlás. Másodlagos jégzajlás. Jégtorlasz.   Minek nevezzük azt a jelenséget, amikor a kásás jégből kezdenek kialakulni a nagyobb jégtáblák. Elsődleges jégzajlás. Másodlagos jégzajlás. Jégtorlasz.
262 Minek nevezzük azt a jelenséget, amikor az összeállt jégtáblákból, összefüggő jégtakaróból letöredeznek kisebb jégtáblák és a víz felszínén sodródnak. Másodlagos jégzajlás. Elsődleges jégzajlás. Rianás.   Minek nevezzük azt a jelenséget, amikor az összeállt jégtáblákból, összefüggő jégtakaróból letöredeznek kisebb jégtáblák és a víz felszínén sodródnak. Másodlagos jégzajlás. Elsődleges jégzajlás. Rianás.
263 Befolyásolja-e a vízszennyezés a jégképződés folyamatát? Igen, általában lassítja a folyamatot. Igen, általában gyorsítja a folyamatot. Nem befolyásolja.   Befolyásolja-e a vízszennyezés a jégképződés folyamatát? Igen, általában lassítja a folyamatot. Igen, általában gyorsítja a folyamatot. Nem befolyásolja.
264 Melyik vízterületeinken működik vihar előrejelző szolgálat? Balaton, Velencei-tó, Fertő-tó, Tisza-tó. Balaton, a Duna budapesti szakasza, Tisza folyó. Balaton, Tisza-tó, Hármas-Kőrös duzzasztott részei.   Melyik vízterületeinken működik vihar előrejelző szolgálat? Balaton, Velencei-tó, Fertő-tó, Tisza-tó. Balaton, a Duna budapesti szakasza, Tisza folyó. Balaton, Tisza-tó, Hármas-Kőrös duzzasztott részei.
265 Melyik állítás jellemző a viharjelzésre az alábbiak közül? Szezonálisan üzemel. Egész évben üzemel. Csak napkeltétől napnyugtáig üzemel.   Melyik állítás jellemző a viharjelzésre az alábbiak közül? Szezonálisan üzemel. Egész évben üzemel. Csak napkeltétől napnyugtáig üzemel.
266 A viharjelző rendszer jelzőfényei hányszor villannak fel egy perc leforgása alatt első- és másodfokú jelzés esetén? 45 , 90 30 , 60 60 , 30   A viharjelző rendszer jelzőfényei hányszor villannak fel egy perc leforgása alatt első- és másodfokú jelzés esetén? 45 , 90 30 , 60 60 , 30
267 Érdemes-e útitervet készíteni: Igen. Nem.     Érdemes-e útitervet készíteni: Igen. Nem.  
268 Mit értünk útiterv készítés alatt? Az utazás megkezdése előtt felmérjük egyik pontból a másikba való eljutás során felmerülő akadályok leküzdésének módját és a készletek utánpótlási lehetőségét. A térképen berajzoljuk a indulási helyünk, és a végcélunk közti egyenest. A téli időszakban eltervezzük és le is írjuk, hogy nyáron hova megyünk el hajózni.   Mit értünk útiterv készítés alatt? Az utazás megkezdése előtt felmérjük egyik pontból a másikba való eljutás során felmerülő akadályok leküzdésének módját és a készletek utánpótlási lehetőségét. A térképen berajzoljuk a indulási helyünk, és a végcélunk közti egyenest. A téli időszakban eltervezzük és le is írjuk, hogy nyáron hova megyünk el hajózni.
269 Hosszabb útra indulva kishajóval, célszerű-e útvonaltervet készíteni? Nem kötelező, de érdemes. Több napos út esetén kötelező.     Hosszabb útra indulva kishajóval, célszerű-e útvonaltervet készíteni? Nem kötelező, de érdemes. Több napos út esetén kötelező.  
270 Melyek egyéni mentőeszközök? Mentőmellény, mentőpatkó, mentőgyűrű. Mentőcsónak, mentőpad. Dobókörte kötéllel, szapoly.   Melyek egyéni mentőeszközök? Mentő mellény, mentő patkó, mentő gyűrű. Mentőcsónak, mentő pad. Dobókörte kötéllel, szapoly
271 Melyek kollektív mentőeszközök? Mentőcsónak, mentőpad. Mentőmellény, mentőpatkó, mentőgyűrű. Tűzponyva, lékponyva.   Melyek kollektív mentőeszközök? Mentőcsónak, mentő pad. Mentő mellény, mentő patkó, mentő gyűrű. Tűzponyva, lékponyva.
272 Hínáros vízbe esve mi a helyes viselkedés? A lehető legkevesebb mozgással kell haladni, a karra, lábra tekeredett hínár szárakat le kell tépni. Le kell úszni a víz alá, és a tövénél kihúzni a hínárt. Ugyanúgy kell úszni benne, mint hínár mentes vízben.   Hínáros vízbe esve mi a helyes viselkedés? A lehető legkevesebb mozgással kell haladni, a karra, lábra tekeredett hínár szárakat le kell tépni. Le kell úszni a víz alá, és a tövénél kihúzni a hínárt. Ugyanúgy kell úszni benne, mint hínár mentes vízben.
273 Mire következtet, ha egy hajót állandó orrszög alatt lát, és útvonaluk keresztezi egymást? Ha egyikünk sem változtat menetirányán, vagy sebességén össze fogunk ütközni. A másik hajó horgonyon vagy bóján áll, és a parallaxis hiba miatt látom keresztezőnek az útvonalat. Egyikünknek sem szabad változtatni útirányán és sebességén, mert így elkerüljük az összeütközést.   Mire következtet, ha egy hajót állandó orrszög alatt lát, és útvonaluk keresztezi egymást? Ha egyikünk sem változtat menetirányán, vagy sebességén össze fogunk ütközni. A másik hajó horgonyon vagy bóján áll, és a parallaxis hiba miatt látom keresztezőnek az útvonalat. Egyikünknek sem szabad változtatni útirányán és sebességén, mert így elkerüljük az összeütközést.
274 Mit hívunk orrszögnek? A hajó hossztengelye, valamint a hajó és a céltárgyat összekötő egyenes által bezárt szög a hajó orrától mérve. A hajó hossztengelye, valamint a hajó és a céltárgyat összekötő egyenes által bezárt szög a hajó farától mérve. A hajó kereszttengelye, és a fedélzet síkjának szöge az orr irányába nézve.   Mit hívunk orrszögnek? A hajó hossztengelye, valamint a hajó és a céltárgyat összekötő egyenes által bezárt szög a hajó orrától mérve. A hajó hossztengelye, valamint a hajó és a céltárgyat összekötő egyenes által bezárt szög a hajó farától mérve. A hajó kereszttengelye, és a fedélzet síkjának szöge az orr irányába nézve.
275 Lékesedés esetén mit lehet tenni, ha nem sikerül a vízbetörést elhárítani és a hajó gyorsan süllyed? Partra kell futtatni a hajót ott, ahol erre alkalmas a part kiképzés. Amint ez bebizonyosodik, azonnal el kell hagyni a hajót. A legrövidebb időn belül horgonyt kell dobni.   Lékesedés esetén mit lehet tenni, ha nem sikerül a vízbetörést elhárítani és a hajó gyorsan süllyed? Partra kell futtatni a hajót ott, ahol erre alkalmas a part kiképzés. Amint ez bebizonyosodik, azonnal el kell hagyni a hajót. A legrövidebb időn belül horgonyt kell dobni.
276 Mi az elsősegélynyújtás célja? Az élet megmentése, további egészségkárosodás megakadályozása, gyógyulás elősegítése. A társadalmi és erkölcsi normának megfelelően viselkedni a balesetet szenvedett közelében. A mentőket riasztani, és még a mentők kiérkezése előtt a baleset helyszínére érni, hogy mi tájékoztathassuk a kiérkező mentőket.   Mi az elsősegélynyújtás célja? Az élet megmentése, további egészségkárosodás megakadályozása, gyógyulás elősegítése. A társadalmi és erkölcsi normának megfelelően viselkedni a balesetet szenvedett közelében. A mentőket riasztani, és még a mentők kiérkezése előtt a baleset helyszínére érni, hogy mi tájékoztathassuk a kiérkező mentőket.
277 Köteles-e a hajó vezetője elsősegélyt nyújtani? Igen. Nem.     Köteles-e a hajó vezetője elsősegélyt nyújtani? Igen. Nem.  
278 Köteles-e a hajó vezetője gondoskodni arról, hogy a beteg a legközelebbi alkalmas helyen, egészségügyi ellátásban részesülhessen? Igen. Nem.     Köteles-e a hajó vezetője gondoskodni arról, hogy a beteg a legközelebbi alkalmas helyen, egészségügyi ellátásban részesülhessen? Igen. Nem.  
279 Köteles-e mindenki a tőle elvárható módon elsősegélyt nyújtani? Igen. Nem.     Köteles-e mindenki a tőle elvárható módon elsősegélyt nyújtani? Igen. Nem.  
280 Változhat-e az újraélesztési protokoll? Igen, 5 évenként felülvizsgálják a statisztikák, klinikai tanulmányok és az újabb eszközök, gyógyszerek alapján. Nem, mert a jól bevált módszeren nem kell és nem is szabad változtatni. Nincs újraélesztési protokoll, ezért nem is változhat.   Változhat-e az újraélesztési protokoll? Igen, 5 évenként felülvizsgálják a statisztikák, klinikai tanulmányok és az újabb eszközök, gyógyszerek alapján. Nem, mert a jól bevált módszeren nem kell és nem is szabad változtatni. Nincs újraélesztési protokoll, ezért nem is változhat.
281 Milyen számon kell a mentőket értesíteni? 104, vagy 112. 105, vagy 112. 107, vagy 112.   Milyen számon kell a mentőket értesíteni? 104, vagy 112. 105, vagy 112. 107, vagy 112.
282 Hogyan biztosítunk átjárható légutat? A fejet a hajas fejbőr kezdeténél, és az állnál megfogva hátra hajtjuk. Két ujjal kihúzzuk a nyelvet és gondoskodunk róla, hogy ne kerülhessen vissza a szájüregbe. Az elsősegély dobozban található intubáló szett segítségével.   Hogyan biztosítunk átjárható légutat? A fejet a hajas fejbőr kezdeténél, és az állnál megfogva hátra hajtjuk. Két ujjal kihúzzuk a nyelvet és gondoskodunk róla, hogy ne kerülhessen vissza a szájüregbe. Az elsősegély dobozban található intubáló szett segítségével.
283 Hogyan vizsgáljuk a légzést? Fülünket a sérült légzőnyílásaihoz közel helyezve figyeljük a mellkas mozgását. A sérült mellé fekszünk, mert így tudjuk a legjobban megfigyelni a mellkas mozgást. A sérült szája és orra elé tollpihét, vagy hasonló tárgyat teszünk.   Hogyan vizsgáljuk a légzést? Fülünket a sérült szája elé helyezve figyeljük a mellkas mozgást. A sérült mellé fekszünk, mert így tudjuk a legjobban megfigyelni a mellkas mozgást. A sérült szája és orra elé tollpihét, vagy hasonló tárgyat teszünk.
284 Mit nevezünk hármas érzékelésnek? Fülünket a beteg orra elé helyezve érezzük és halljuk a levegő áramlását, szemünkkel pedig figyeljük a mellkas mozgását. A sérültet háromszor megvizsgálom, hogy biztos legyek az állapotában. A látás, hallás, szaglás alapján osztályozzuk a sérülteket.   Mit nevezünk "hármas érzékelésnek"? A sérült mellkas mozgását látom, a levegő áramlását érzem és hallom. A sérültet háromszor megvizsgálom, hogy biztos legyek az állapotában. A látás, hallás, szaglás alapján osztályozzuk a sérülteket. 
285 Mikor kielégítő a légzés? Ha 10 másodperc alatt legalább 2 légző mozgást figyelünk meg. Ha 10 másodperc alatt legalább 3 légző mozgást figyelünk meg. Ha 10 másodperc alatt legfeljebb 1 légző mozgást figyelünk meg.   Mikor kielégítő a légzés? Ha 10 másodperc alatt legalább 2 légző mozgást figyelünk meg. Ha 10 másodperc alatt  legalább 3 légző mozgást figyelünk meg. Ha 10 másodperc alatt legfeljebb 1 légző mozgást figyelünk meg.
286 Mit nevezünk mellkaskompressziónak? Újraélesztésnél a mellkas ütemes lenyomását és felengedését nevezzük így. Fulladásnál a tüdőben lévő nyomásnövekedést hívjuk így. Fulladásnál a légszomjat hívjuk így.   Mit nevezünk mellkas kompressziónak? Újraélesztésnél a mellkas ütemes lenyomását és felengedését nevezzük így. Fulladásnál a tüdőben lévő nyomásnövekedést hívjuk így. Fulladásnál a légszomjat hívjuk így.
287 Felnőtt újraélesztésnél milyen mélyen kell a mellkast lenyomni? Kb. 5-6 cm. Kb. 1-2 cm. Kb. 12-15 cm.   Felnőtt újraélesztésnél milyen mélyen kell a mellkast lenyomni? Kb. 5-6 cm. Kb. 1-2 cm. Kb. 12-15 cm
288 Újraélesztésnél milyen mélyen kell a mellkast benyomni? A mellkas keresztmetszetének 1/3-áig. A mellkas keresztmetszetének 1/6-áig. A mellkas keresztmetszetének 1/2-éig.   Újraélesztésnél milyen mélyen kell a mellkast benyomni? A mellkas keresztmetszetének 1/3-áig. A mellkas keresztmetszetének 1/6-áig. A mellkas keresztmetszetének 1/2-áig.
289 Milyen testhelyzetben kell a mellkaskompressziót végezni? A sérült mellé térdelve, nyújtott karokkal, felsőtestből mozogva. A sérült mellé guggolva, nyújtott könyökkel combból rugózva. A sérült mellé térdelve, hajlított kézzel, karból nyomva.   Milyen testhelyzetben kell a mellkaskompressziót végezni? A sérült mellé térdelve, nyújtott karokkal, felsőtestből mozogva. A sérült mellé guggolva, nyújtott könyökkel combból rugózva. A sérült mellé térdelve, hajlított kézzel, karból nyomva.
290 Újraélesztésnél a két kézfejet ujjaknál összekulcsolva az alsó tenyér párnás részét a mellkas középvonalára a szegycsont alsó harmadára helyezve a férfi mellbimbók vonalában kell a mellkast lenyomni. Igaz. Hamis.     Újraélesztésnél a két kézfejet ujjaknál összekulcsolva az alsó tenyér párnás részét a mellkas középvonalára a szegycsont alsó harmadára helyezve a férfi mellbimbók vonalában kell a mellkast lenyomni. Igaz. Hamis.  
291 Újraélesztésnél a kezünket ökölbe szorítva erőteljes ütéseket kell mérni a mellkasra, percenként 100-120 -szor. Hamis. Igaz.     Újraélesztésnél a kezünket ökölbe szorítva erőteljes ütéseket kell mérni a mellkasra, percenként 100-120 -szor. Hamis. Igaz.  
292 Újraélesztésnél a test középvonalában a bordaív aljának vonalában kell erőteljes ütéseket kell mérni, percenként 100 -szor. Hamis. Igaz.     Újraélesztésnél a test középvonalában a bordaív aljának vonalában kell erőteljes ütéseket kell mérni, percenként 100 -szor. Hamis. Igaz.  
293 Percenkét hány lenyomásra kell törekedni a mellkaskompresszió során? 100-120 2-30 220-230   Percenkét hány lenyomásra kell törekedni a mellkaskompresszió során? 100-120 2-30 220-230
294 Mellkaskompressziónál a mellkast mindig teljesen fel kell engedni. Igaz. Hamis.     Mellkas kompressziónál a mellkast mindig teljesen fel kell engedni. Igaz. Hamis.  
295 Mellkaskompressziónál a mellkast sosem szabad teljesen felengedni. Hamis. Igaz.     Mellkas kompressziónál a mellkast sosem szabad teljesen felengedni. Hamis. Igaz.  
296 Mennyi mellkaskompressziót kell végezni egymás után? 30 2 100   Mennyi mellkaskompressziót kell végezni egymás után? 30 2 100
297 Legfeljebb mennyi ideig szüneteltethetjük a mellkaskompressziót? 5-10 másodperc. 15-20 másodperc. 25-30 másodperc.   Legfeljebb mennyi ideig szüneteltethetjük a mellkas kompressziót? 5-10 másodperc 15-20 másodperc 25-30 másodperc
298 30 mellkaskompresszió után mennyi befúvást kell végezni? 2 1 3   30 mellkas kompresszió után mennyi befúvást kell végezni? 2 1 3
299 Szájból szájba vagy szájból orrba kell a befúvást végrehajtani? Mindkét módszer elfogadott. Szájból szájba. Szájból orrba.   Szájból szájba vagy szájból orrba kell a befúvást végrehajtani? Mindkét módszer elfogadott. Szájból szájba. Szájból orrba.
300 Mit kell tenni, ha több segítségnyújtó is van a közelben? A segítségnyújtók két percenként váltják egymást, a kompressziót és a befúvást ugyanaz a segítségnyújtó hajtja végre. A segítségnyújtók kiválasztják maguk közül a legrátermettebbet, és az a segítségnyújtó végzi a kompressziót és a befúvást a segítség megérkezéséig. Annak a segítségnyújtónak aki először a helyszínre ért, a később érkezőket el kell küldenie, és egyedül kell végeznie a kompressziót és a befúvást.   Mit kell tenni, ha több segítségnyújtó is van a közelben? A segítség nyújtók két percenként váltják egymást, a kompressziót és a befúvást ugyanaz a segítségnyújtó hajtja végre. A segítségnyújtók kiválasztják maguk közül a legrátermettebbet, és az a segítségnyújtó végzi a kompressziót és a befúvást a segítség megérkezéséig. Annak az segítségnyújtónak aki először a helyszínre ért, a később érkezőket el kell küldenie, és egyedül kell végeznie a kompressziót és a befúvást.
301 Végezheti-e a befúvást az egyik, a kompressziót a másik segítségnyújtó. A páros munkára csak a kiképzett hivatásos ellátók vállalkozzanak, akik képesek időveszteség nélkül összehangolni munkájukat. Ez az ellátási mód ajánlott a kezdő elsősegélynyújtóknak. Ez az ellátási mód Magyarországon kifejezetten tiltott.   Végezheti-e a befúvást az egyik, a kompressziót a másik segítségnyújtó. A páros munkára csak a kiképzett hivatásos ellátók vállalkozzanak akik képesek időveszteség nélkül összehangolni munkájukat. Ez az ellátási mód ajánlott a kezdő elsősegélynyújtóknak. Ez az ellátási mód Magyarországon kifejezetten tiltott.
302 Több sérült esetén mi a helyes ellátási sorrend? 1. Eszméletlen, 2. Vérző, 3. Zúzódást szenvedett. 1. Vérző, 2. Eszméletlen, 3. Zúzódást szenvedett. 1. Eszméletlen, 2. Zúzódást szenvedett, 3. Vérző.   Több sérült esetén mi a helyes ellátási sorrend? 1. Eszméletlen, 2. Vérző, 3. Zúzódást szenvedett. 1. Vérző, 2. Eszméletlen, 3. Zúzódást szenvedett. 1. Eszméletlen, 2. Zúzódást szenvedett, 3. Vérző.
303 Több sérült esetén mi a helyes ellátási sorrend? 1. Erős vérzés, 2. Nyílt comb törés, 3. Klinikai halott. 1. Nyílt comb törés, 2. Erős vérzés, 3. Klinikai halott. 1. Klinikai halott, 2. Erős vérzés, 3. Nyílt comb törés.   Több sérült esetén mi a helyes ellátási sorrend? 1. Erős vérzés, 2. Nyílt comb törés, 3. Klinikai halott. 1. Nyílt comb törés, 2. Erős vérzés, 3. Klinikai halott. 1. Klinikai halott, 2. Erős vérzés, 3. Nyílt comb törés.
304 Több sérült esetén mi a helyes ellátási sorrend? 1. Harmad fokú égés, 2. Zavart tudatú, 3. Horzsolások. 1. Zavart tudatú, 2. Harmad fokú égés, 3. Horzsolások. 1. Harmad fokú égés, 2. Horzsolások, 3. Zavart tudatú.   Több sérült esetén mi a helyes ellátási sorrend? 1. Harmad fokú égés, 2. Zavart tudatú, 3. Horzsolások. 1. Zavart tudatú, 2. Harmad fokú égés, 3. Horzsolások. 1. Harmad fokú égés, 2. Horzsolások, 3. Zavart tudatú.
305 Igaz-e, hogy a törés, a rándulás és a ficam tünetei és ellátása hasonlóak? Igaz. Hamis.     Igaz-e, hogy a törés, a rándulás és a ficam tünetei és ellátása hasonlóak? Igaz. Hamis.  
306 Melyik sérülésre igaz az állítás? A csontszövet folytonossága megszakad. Törés. Rándulás. Ficam.   Melyik sérülésre igaz az állítás? A csontszövet folytonossága megszakad. Törés. Rándulás. Ficam.
307 Melyik sérülésre igaz az állítás? A két csontvég kimozdul a helyéről, az ízületi tok és szalag megnyúlik, vagy elszakad, azonban az ízületi felszínek a helyükön maradnak. Rándulás. Törés. Ficam.   Melyik sérülésre igaz az állítás? A két csontvég kimozdul a helyéről, az ízületi tok és szalag megnyúlik, vagy elszakad, azonban az ízületi felszínek a helyükön maradnak. Rándulás. Törés. Ficam.
308 Melyik sérülésre igaz az állítás? Az erőbehatás végén a csontvégek az ízületi vápából kimozdulva rendellenes pozícióban maradnak. Ficam. Rándulás. Törés.   Melyik sérülésre igaz az állítás? Az erőbehatás végén a csontvégek az ízületi vápából kimozdulva rendellenes pozícióban maradnak. Ficam. Rándulás. Törés.
309 Mely állítások igazak a törés, rándulás ficam ellátására. Mozgatási tilalom, jegelés, borogatás, rögzítés. Masszírozás, ékszerek eltávolítása, a sérült testrész melegen tartása. Helyre rakás, sínbe rakás, izolációs fóliába tekerés.   Mely állítások igazak a törés, rándulás ficam ellátására. Mozgatási tilalom, jegelés, borogatás, rögzítés. Masszírozás, ékszerek eltávolítása, a sérült testrész melegen tartása. Helyre rakás, sínbe rakás, izolációs fóliába tekerés, 
310 Melyik vérzésre igaz az állítás? Gyenge intenzitású, nem ritkán csupán kisebb cseppekben jelentkezik a sérült bőrfelületen. Kapilláris/hajszáleres. Vénás/visszeres. Artériás/ütőeres.   Melyik vérzésre igaz az állítás? Gyenge intenzitású, nem ritkán csupán kisebb cseppekben jelentkezik a sérült bőrfelületen. Kapilláris/hajszáleres. Vénás/visszeres Artériás/ütőeres
311 Melyik vérzésre igaz az állítás? A vérzés intenzitása erős is lehet, a vér színe rendszerint sötétpiros. Vénás/visszeres. Kapilláris/hajszáleres. Artériás/ütőeres.   Melyik vérzésre igaz az állítás? A vérzés intenzitása erős is lehet, a vér színe rendszerint sötétpiros. Vénás/visszeres Kapilláris/hajszáleres. Artériás/ütőeres
312 Melyik vérzésre igaz az állítás? A vérzés tipikus jellemzője az élénkpiros, lüktető sugárban távozó vér. Artériás/ütőeres. Kapilláris/hajszáleres. Vénás/visszeres.   Melyik vérzésre igaz az állítás? A vérzés tipikus jellemzője az élénkpiros, lüktető sugárban távozó vér. Artériás/ütőeres Kapilláris/hajszáleres. Vénás/visszeres
313 Melyik vérzéstípus ellátásának lényege a fedőkötés? Kapilláris/hajszáleres. Vénás/visszeres. Artériás/ütőeres.   Melyik vérzéstípus ellátásának lényege a fedőkötés? Kapilláris/hajszáleres. Vénás/visszeres Artériás/ütőeres
314 Milyen típusú vérzésnél alkalmazandó a nyomókötés? Artériás/ütőeres és vénás/visszeres vérzések ellátására. Kapilláris/hajszáleres vérzés ellátására. Kizárólag belső vérzés ellátására.   Melyik vérzéstípus ellátásának lényege a nyomókötés? Vénás/visszeres Kapilláris/hajszáleres. Artériás/ütőeres
315 Melyik vérzéstípus ellátásának lényeges lépése a nyomáspont alkalmazása? Artériás/ütőeres. Kapilláris/hajszáleres. Vénás/visszeres.   Melyik vérzéstípus ellátásának lényeges lépése a nyomáspont alkalmazása? Artériás/ütőeres Kapilláris/hajszáleres. Vénás/visszeres
316 Mik a belső vérzés tünetei? Sápadtság, hideg, nedves bőr, szapora pulzus, szomjúság, fázás. Végtag görcsök, levertség, megemelkedett testhőmérséklet, verejtékezés. Hasfájás, hasmenés, hányinger, hányás, remegés, gyengeség.   Mik a belső vérzés tünetei? Sápadtság, hideg, nedves bőr, szapora pulzus, szomjúság, fázás. Végtag görcsök, levertség, megemelkedett testhőmérséklet, verejtékezés. Hasfájás, hasmenés, hányinger, hányás, remegés, gyengeség.
317 Mik a sokk tünetei? Sápadtság, hideg, nedves bőr, szapora pulzus, szomjúság, fázás. Végtag görcsök, levertség, megemelkedett testhőmérséklet, verejtékezés. Hasfájás, hasmenés, hányinger, hányás, remegés, gyengeség.   Mik a sokk tünetei? Sápadtság, hideg, nedves bőr, szapora pulzus, szomjúság, fázás. Végtag görcsök, levertség, megemelkedett testhőmérséklet, verejtékezés. Hasfájás, hasmenés, hányinger, hányás, remegés, gyengeség.
318 Igaz-e, hogy a sokkos állapot mindig életveszélyesnek tekinthető? Igaz. Hamis.     Igaz-e, hogy a sokkos állapot mindig életveszélyesnek tekinthető? Igaz. Hamis.  
319 Mitől alakul ki a sokkos állapot? A szervezet folyadékháztartásának hirtelen megváltozásától. A vér látványától. Nagy öröm hatására.   Mitől alakul ki a sokkos állapot? A szervezet folyadékháztartásának hirtelen megváltozásától. A vér látványától. Nagy öröm hatására.
320 Medence-, vagy gerincsérültnél lehet-e sokkfektetést alkalmazni? Nem. Igen.     Medence, vagy gerinc sérültnél lehet-e sokkfektetést alkalmazni? Nem. Igen.  
321 Kell-e gerincsérülésre gyanakodnunk magasból leesett sérültnél? Igen. Nem.     Kell-e gerinc sérülésre gyanakodnunk magasból leesett sérültnél? Igen. Nem.  
322 Kell-e gerincsérülésre gyanakodnunk lépcsőről leesett sérültnél? Igen. Nem.     Kell-e gerinc sérülésre gyanakodnunk lépcsőről leesett sérültnél? Igen. Nem.  
323 Kell-e gerincsérülésre gyanakodnunk sekély vízbe ugrott sérültnél? Igen. Nem.     Kell-e gerinc sérülésre gyanakodnunk sekély vízbe ugrott sérültnél? Igen. Nem.  
324 Kell-e gerincsérülésre gyanakodnunk hirtelen összeeső sérültnél? Nem. Igen.     Kell-e gerinc sérülésre gyanakodnunk hirtelen összeeső sérültnél? Nem. Igen.  
325 Mi a legfontosabb feladat az égési sérülések ellátásánál? Hűtés, hőelvonás. Mozgatási tilalom. Izolációs fólia használata.   Mi a legfontosabb feladat az égési sérülések ellátásánál? Hűtés, hőelvonás. Mozgatási tilalom. Izolációs fólia használata.
326 Égési sérülés hűtésére mi a legmegfelelőbb? Víz. Tejföl. Napolaj.   Égési sérülés hűtésére mi a legmegfelelőbb? Víz. Tejföl. Napolaj.
327 Igaz-e, hogy égési sérült esetében a ruhákat és ékszereket el kell távolítani. Igaz, de az égett területbe ragadt ruhákat/ruhadarabokat nem szabad eltávolítani. Igaz, az égett területbe ragadt ruhákat/ruhadarabokat hirtelen kell kirántani a sebből. Igaz, de csak az égett területbe ragadt ruhákat/ruhadarabokat kell eltávolítani.   Igaz-e, hogy égési sérült esetében a ruhákat és ékszereket el kell távolítani. Igaz, de az égett területbe ragadt ruhákat/ruhadarabokat nem szabad eltávolítani. Igaz, az égett területbe ragadt ruhákat/ruhadarabokat hirtelen kell kirántani a sebből. Igaz, de csak az égett területbe ragadt ruhákat/ruhadarabokat kell eltávolítani.
328 Melyik állítás igaz égési sérülés estében? Csak az égett testrészt és környékét kell hűteni. Az egész testet kell hűteni. Mindig a csuklókat kell hűteni.   Melyik állítás igaz égési sérülés estében? Csak az égett testrészt és környékét kell hűteni. Az egész testet kell hűteni. Mindig a csuklókat kell hűteni.
329 Egészítse ki a mondatot! Az égés kiterjedésének mérésére a(z) (          ) szabályt használjuk. 9-es 7-es 5-ös   Egészítse ki a mondatot! Az égés kiterjedésének mérésére a(z) … szabályt használjuk. 9-es 7-es 5-ös
330 A napszúrás, vagy a tartós meleg hatására bekövetkezett rosszullét a súlyosabb? A tartós meleg hatására. A napszúrás. Egyforma.   A napszúrás, vagy a tartós meleg hatására bekövetkezett rosszullét a súlyosabb? A tartós meleg hatására. A napszúrás. Egyforma.
331 Melyek a napszúrás tünetei? Fejfájás, hányinger, hányás. Kettős látás, tarkómerevség. Nincs jellegzetes tünete.   Melyek a napszúrás tünetei? Fejfájás, hányinger, hányás. Kettős látás, tarkómerevség. Nincs jellegzetes tünete.
332 Napszúrás és meleg okozta rosszullét esetén mi a kezelés módja? Árnyékba, szellős helyre kell vinni, lefektetni, meg kell itatni, hűtőborogatást alkalmazni. Le kell venni a ruháit és az ékszereit, és stabil oldalfekvésbe kell rakni. Izolációs fóliát kell használni.   Napszúrás és meleg okozta rosszullét esetén mi a kezelés módja? Árnyékba, szellős helyre kell vinni, lefektetni, meg kell itatni, hűtőborogatást alkalmazni. Le kell venni a ruháit és az ékszereit, és stabil oldalfekvésbe kell rakni. Izolációs fóliát kell használni.
333 Mi a hipotermia? A testhőmérséklet tartósan 35 fok alá süllyed. A betegségektől való kórós félelem. A test hőmérséklete tartósan 40 fok fölé emelkedik.   Mi a hipotermia? A testhőmérséklet tartósan 35 fok alá süllyed. A betegségektől való kórós félelem. A test hőmérséklete tartósan 40 fok fölé emelkedik.
334 Mi a hipotermia? Kihűlés. A betegségektől való kórós félelem. Magas vérnyomás.   Mi a hipotermia? Kihűlés. A betegségektől való kórós félelem. Magas vérnyomás.
335 Mi a legfontosabb feladat a hipotermiás sérülések ellátásánál? Gátolni a további hővesztést. Hűtés, hőelvonás. Mozgatási tilalom.   Mi a legfontosabb feladat a hipotermiás sérülések ellátásánál? További hővesztés gátlása. Hűtés, hőelvonás. Mozgatási tilalom.
336 Okozhat-e sokkos állapotot a hipotermiás sérült hirtelen felmelegítése? Igen. Nem.     Okozhat-e sokkos állapotot a hipotermiás sérült hirtelen felmelegítése? Igen. Nem.  
337 Okozhat-e hipotermiás állapotot, az égési sérülést szenvedett, vagy lázas beteg túlzott hűtése? Igen. Nem.     Okozhat-e hipotermiás állapotot, az égési sérülést szenvedett, vagy lázas beteg túlzott hűtése? Igen. Nem.  
338 Indokolt-e mérgezés gyanúja esetén a mentőhívás? Igen. Nem.     Indokolt-e mérgezés gyanúja esetén a mentőhívás? Igen. Nem.  
339 Mi a legfontosabb feladat mérgezést szenvedett sérült ellátásánál? Mérgezés okának kiderítése, mentőhívás, beteg állapotának figyelése. Hányás- és hasmenés csillapítót adni, rendőrt hívni. A mérget kiszívni, ellenmérget beadni.   Mi a legfontosabb feladat mérgezést szenvedett sérült ellátásánál? Mérgezés okának kiderítése, mentőhívás, beteg állapotának figyelése. Hányás- és hasmenés csillapítót adni, rendőrt hívni. A mérget kiszívni, ellenmérget beadni. 
340 A szén-dioxid könnyebb a levegőnél? Nem. Igen.     A szén-dioxid könnyebb a levegőnél? Nem. Igen.  
341 A szén-monoxid könnyebb a levegőnél? Igen. Nem.     A szén-monoxid könnyebb a levegőnél? Igen. Nem.  
342 A szén-dioxid nehezebb a levegőnél? Igen. Nem.     A szén-dioxid nehezebb a levegőnél? Igen. Nem.  
343 A szén-monoxid nehezebb a levegőnél? Nem. Igen.     A szén-monoxid nehezebb a levegőnél? Nem. Igen.  
344 Mit kell tenni vélhetően gázzal telített térbe történő belépés előtt? Alaposan kiszellőztetni. Leguggolni, és így menni be. Semmit, mert nem szabad bemenni.   Mit kell tenni vélhetően gázzal telített térbe történő belépés előtt? Alaposan kiszellőztetni. Leguggolni, és így menni be. Semmit, mert nem szabad bemenni.
345 Milyen esetben alkalmazunk Heimlich-féle műfogást? Fulladó sérültnél. Vízből kiemelésnél. Spriccelő vérzés elállítására.   Milyen esetben alkalmazunk Heimlich-féle műfogást? Fulladó sérültnél. Vízből kiemelésnél. Spriccelő vérzés elállítására.
346 Mit kell tenni a fulladó sérülttel? Erőteljesen a lapockái közé csapni. Stabil oldalfekvésbe kell helyezni. Gégemetszést kell végrehajtani.   Mit kell tenni a fulladó sérülttel? Erőteljesen a lapockái közé csapni. Stabil oldalfekvésbe kell helyezni. Gégemetszést kell végrehajtani.
347 Mit kell tenni a fulladó sérülttel? Heimlich-féle műfogást kell alkalmazni. Stabil oldalfekvésbe kell helyezni. Gégemetszést kell végrehajtani.   Mit kell tenni a fulladó sérülttel? Heimlich-féle műfogást kell alkalmazni. Stabil oldalfekvésbe kell helyezni. Gégemetszést kell végrehajtani.
348 Maximum hányszor kell egymás után a fulladó lapockái közé csapni? 5-ször. 1-szer. 10-szer.   Maximum hányszor kell egymás után a fulladó lapockái közé csapni? 5-ször. 1-szer. 10-szer.
349 Maximum hányszor kell egymás után gyomortáji lökést alkalmazni a fulladón? 5-ször. 1-szer. 10-szer.   Maximum hányszor kell egymás után gyomortáji lökést alkalmazni a fulladón? 5-ször. 1-szer. 10-szer.
350 Igaz-e, hogy először 5 lapockák közé mért ütést, majd 5 gyomortáji lökést kell alkalmazni a léguti idegen test távozásáig? Igaz. Hamis.     Igaz-e, hogy először 5 lapockák közé mért ütést, majd 5 gyomortáji lökést kell alkalmazni a léguti idegen test távozásáig? Igaz. Hamis.  
351 Indokolt-e mentőt hívni, ha sikerült megszüntetni a légúti elzáródást? Igen. Nem.     Indokolt-e mentőt hívni, ha sikerült megszüntetni a légúti elzáródást? Igen. Nem.  
352 Bele lehet-e fulladni sekély vízbe? Igen. Nem.     Bele lehet-e fulladni sekély vízbe? Igen. Nem.  
353 Veszélyes-e alkoholos, vagy bódult állapotban vízbe ugrani? Igen. Nem.     Veszélyes-e alkoholos, vagy bódult állapotban vízbe ugrani? Igen. Nem.  
354 Mi az a növekvő négyszögek módszer, és hol használják? Pásztázási módszer vízbe esett felkutatására, melyet tavi körülmények között használnak. Pásztázási módszer vízbe esett felkutatására, melyet folyami körülmények között használnak. Lékesedés esetén egyre nagyobb lékponyvát kell a lékre helyezni.   Mi az a növekvő négyszögek módszer, és hol használják? Pásztázási módszer vízbe esett felkutatására, melyet tavi körülmények között használnak. Pásztázási módszer vízbe esett felkutatására, melyet folyami körülmények között használnak. Lékesedés esetén egyre nagyobb lékponyvát kell a lékre helyezni.
355 A növekvő négyszögek módszer használatakor hogyan változnak a megtett távolságok? Minden második derékszögű forduló után az első hosszal növekszik a megtett út. Minden második derékszögű forduló után duplázódik a megtett távolság. Minden harmadik derékszögű forduló után duplázódik a megtett távolság.   A növekvő négyszögek módszer használatakor hogyan változnak a megtett távolságok? Minden második derékszögű forduló után az első hosszal növekszik a megtett út. Minden második derékszögű forduló után duplázódik a megtett távolság. Minden harmadik derékszögű forduló után duplázódik a megtett távolság.
356 Mit lát az ábrán? A vízbeesettek keresésére szolgáló eltolt háromszögek módszerét. Környezetre ártalmas anyagot szállító hajó megkülönböztető jelzését. Hatósági hajó megkülönböztető jelzését. Eltolt haromszogek modszere.jpg Eltolt haromszogek modszere.jpg Mit lát az ábrán? A vízbeesettek keresésére szolgáló eltolt háromszögek módszerét. Környezetre ártalmas anyagot szállító hajó megkülönböztető jelzését. Hatósági hajó megkülönböztető jelzését.
357 Hol használjuk az alábbi keresési módot? Állóvízen. Folyóvízen. Álló-, és folyóvízen egyaránt. Eltolt haromszogek modszere.jpg Eltolt haromszogek modszere.jpg Hol használjuk az alábbi keresési módot? Álló vízen. Folyó vízen. Álló, és folyó vízen egyaránt.
358 Az ábrán látható keresési módot hogyan hajtjuk végre? A fordulóknál a menetirányunkhoz képest 120 fokkal kell elfordulni, mindig azonos irányban. A fordulóknál a menetirányunkhoz képest 60 fokkal kell elfordulni, mindig azonos irányban. A fordulóknál a menetirányunkhoz képest 180 fokkal kell elfordulni, mindig azonos irányban. Eltolt haromszogek modszere.jpg Eltolt haromszogek modszere.jpg Az ábrán látható keresési módot hogyan hajtjuk végre? A fordulóknál a menetirányunkhoz képest 120 fokkal kell elfordulni, mindig azonos irányban. A fordulóknál a menetirányunkhoz képest 60 fokkal kell elfordulni, mindig azonos irányban. A fordulóknál a menetirányunkhoz képest 180 fokkal kell elfordulni, mindig azonos irányban.
359 Mit lát az ábrán? A vízbeesettek keresésére szolgáló növekvő négyzetek módszerét. A diagonális palánkolási mód elvi vázlatát. Szendvics szerkezetű műanyag hajó csúszásgátló felületének kiképzését. Novekvo negyzetek modszere.jpg Novekvo negyzetek modszere.jpg Mit lát az ábrán? A vízbeesettek keresésére szolgáló növekvő négyzetek módszerét. A diagonális palánkolási mód elvi vázlatát. Szendvics szerkezetű műanyag hajó csúszásgátló felületének kiképzését.
360 Hol használjuk az alábbi keresési módot? Állóvízen. Folyóvízen. Álló-, és folyóvízen egyaránt. Novekvo negyzetek modszere.jpg Novekvo negyzetek modszere.jpg Hol használjuk az alábbi keresési módot? Álló vízen. Folyó vízen. Álló, és folyó vízen egyaránt.
361 Az ábrán látható keresési módot hogyan hajtjuk végre? Két egymást követő szakasz egyforma hosszú, a következő kettő egy egységgel hosszabb. Két egymást követő szakasz egyforma hosszú, a következő kettő hossza az előző duplája. Két egymást követő szakasz egyforma hosszú, a következő kettő egy egységgel rövidebb. Novekvo negyzetek modszere.jpg Novekvo negyzetek modszere.jpg Az ábrán látható keresési módot hogyan hajtjuk végre? Két egymást követő szakasz egyforma hosszú, a következő kettő egy egységgel hosszabb. Két egymást követő szakasz egyforma hosszú, a következő kettő hossza az előző duplája. Két egymást követő szakasz egyforma hosszú, a következő kettő egy egységgel rövidebb.
362 Hol használjuk az alábbi keresési módot? Folyóvízen. Állóvízen. Álló-, és folyóvízen egyaránt. Kigyo vonalban.jpg Kigyo vonalban.jpg Hol használjuk az alábbi keresési módot? Folyó vízen. Álló vízen. Álló, és folyó vízen egyaránt.
363 Az alábbiak közül melyik keresési módot/módokat használják állóvízen? a. és b. a. és c. c. Keresesi modok.jpg Keresesi modok.jpg Az alábbiak közül melyik keresési módot/módokat használják álló vízen? a. és b. a. és c. c.
364 Az alábbiak közül melyik keresési módot/módokat használják folyóvízen? c. a. és b. a. Keresesi modok.jpg Keresesi modok.jpg Az alábbiak közül melyik keresési módot/módokat használják folyó vízen? c. a. és b. a.
365 Folyamon a szem elől tévesztett bajbajutottat hogyan kell felkutatni? A bajbajutott feltételezett helye alá hajózok, majd parttól partig felfelé haladva vizsgálok át egy folyamszakaszt. A bajbajutott feltételezett helye fölé hajózok, majd parttól partig lefelé haladva vizsgálok át egy folyamszakaszt. Az eltolt háromszögek módszert alkalmazva keresem meg a bajbajutottat.   Folyamon a szem elől tévesztett bajbajutottat hogyan kell felkutatni? A bajbajutott feltételezett helye alá hajózok, majd parttól partig felfelé haladva vizsgálok át egy folyamszakaszt. A bajbajutott feltételezett helye fölé hajózok, majd parttól partig lefelé haladva vizsgálok át egy folyamszakaszt. Az eltolt háromszögek módszert alkalmazva keresem meg a bajbajutottat.
366 Használható e vízből mentéshez például gumimatrac, vagy egyéb strandeszköz, ha nincs a hajón mentőpatkó, vagy mentőgyűrű? Igen, szükség esetén bármilyen tárgy ami erre alkalmas, igénybe vehető az életmentéshez. Nem, mert minden hajón van mentőgyűrű, vagy mentőpatkó. Nem mert nem biztonságos, és kicsúszhat a bajbajutott alól.   Használható e vízből mentéshez például gumimatrac, vagy egyéb strandeszköz, ha nincs a hajón mentőpatkó, vagy mentőgyűrű? Igen, szükség esetén bármilyen tárgy ami erre alkalmas, igénybe vehető az életmentéshez. Nem, mert minden hajón van mentőgyűrű, vagy mentőpatkó. Nem mert nem biztonságos, és kicsúszhat a bajbajutott alól.
367 Vízből mentésnél hogyan közelítjük meg a mentendőt állóvízen? Szél ellenében. Oldalszélben. Hátszélben.   Vízből mentésnél hogyan közelítjük meg a mentendőt álló vízen? Széllel szemben, legfeljebb negyed szélben. Félszélben. Hátszélben, háromnegyed szélben.
368 Vízből mentésnél hogyan közelítjük meg a mentendőt folyóvízen? Hegymenetben. Völgymenetben. Hegymenetben, vagy völgymenetben, szabadon választható.   Vízből mentésnél hogyan közelítjük meg a mentendőt folyó vízen? Hegymenetben. Völgymenetben. Hegymenetben, vagy völgymenetben szabadon választható.
369 A vízből mentésnél a mentendőt jobb vagy bal oldalról kell megközelíteni? Bármely oldalról. Jobb oldalról. Bal oldalról.   A vízből mentésnél a mentendőt jobb vagy bal oldalról kell megközelíteni? Mindegy. Jobb. Bal.
370 A vízből mentésnél a mentendőt szél alól, vagy szél felől kell megközelíteni állóvízen? Szél alól. Szél felől. Mindegy.   A vízből mentésnél a mentendőt szél alól, vagy szél felől kell megközelíteni álló vízen? Szél alól. Szél felől. Mindegy.
371 Vízből mentésnél, milyen sebességgel kell a mentendő mellé érni? Nullához közeli sebességgel. A hajó manőversebességével. Minél gyorsabban.   Vízből mentésnél, milyen sebességgel kell a mentendő mellé érni? Nullához közeli sebességgel. A hajó manőversebességével. Minél gyorsabban.
372 Mit kell tennünk amikor a mentendő mellé érünk, ha gépi erővel haladó kishajóval közelítjük meg? Az irányváltót üresbe kell tenni, vagy a motort le kell állítani. Az irányváltót előremenetben kell hagyni. Az irányváltót hátramenetbe kell tenni.   Mit kell tennünk amikor a mentendő mellé érünk, ha gépi erővel közelítjük meg? A gépet üresbe kell rakni, vagy le kell állítani. A gépet előre menetbe kell hagyni. A gépet hátramenetbe kell rakni.
373 Helyes-e a mentendő megközelítése az ábrán látható módon? A nyíl a folyás vagy a sodrás irányát jelöli. Igen. Nem.   Mentes kgh jo 1.jpg Mentes kgh jo 1.jpg Helyes-e a mentendő megközelítése az ábrán látható módon? A nyíl a folyás vagy a sodrás irányát jelöli. Igen. Nem.  
374 Helyes-e a mentendő megközelítése az ábrán látható módon? A nyíl a folyás vagy a sodrás irányát jelöli. Nem. Igen.   Mentes kgh rossz 1.jpg Mentes kgh rossz 1.jpg Helyes-e a mentendő megközelítése az ábrán látható módon? A nyíl a folyás vagy a sodrás irányát jelöli. Nem. Igen.  
375 Mit teszünk, ha folyóvízen hegymenetben haladva a hajónkról kiesik valaki, és ezt a hajó vezetőjeként azonnal észleljük? Azonnal visszafordulok ügyelve arra, hogy a hajócsavar a vízben lévő személyben kárt ne okozzon. Azonnal hátramenetbe kapcsolok, és farral visszatolatok a vízben lévő személyhez. Egyenesen tovább haladok 2-3 hajóhosszt, majd visszafordulok a mentési manőverhez.   Mit teszünk, ha folyó vízen hegymenetben haladva a hajónkról kiesik valaki, és ezt a hajó vezetőjeként azonnal észleljük? Azonnal visszafordulok lehetőleg abba az irányba, amelyik oldalon kiesett a személy. Azonnal visszafordulok mindig ellentétes irányba, amerre beesett a személy. Egyenesen tovább haladok 2-3 hajóhosszt, majd visszafordulok a mentési manőverhez.
376 Mit teszünk, ha folyóvízen völgymenetben haladva a hajónkról kiesik valaki, és ezt a hajó vezetőjeként azonnal észleljük? Egyenesen tovább haladok 2-3 hajóhosszt, majd visszafordulok a mentési manőverhez. Azonnal hátramenetbe kapcsolok, és farral visszatolatok a vízben lévő személyhez. Azonnal visszafordulok ügyelve arra, hogy a hajócsavar a vízben lévő személyben kárt ne okozzon.   Mit teszünk, ha folyó vízen völgymenetben haladva a hajónkról kiesik valaki, és ezt a hajó vezetőjeként azonnal észleljük? Egyenesen tovább haladok 2-3 hajóhosszt, majd visszafordulok a mentési manőverhez. Azonnal visszafordulok lehetőleg abba az irányba, amelyik oldalon kiesett a személy. Azonnal visszafordulok mindig ellentétes irányba, amerre beesett a személy.
377 Hogyan kell a vízbe esett bajbajutottat kisgéphajóval megközelíteni? Széllel és/vagy áramlással szemben, a szél alatti oldalon maradva. Széllel és/vagy áramlással szemben, a szél feletti oldalon maradva. A legrövidebb időn belül, az mindegy hogyan.   Hogyan kell a vízbe esett bajbajutottat kisgéphajóval megközelíteni? Széllel és/vagy áramlással szemben, a szél alatti oldalon maradva. Széllel és/vagy áramlással szemben, a szél feletti oldalon maradva. A legrövidebb időn belül, az mindegy hogyan.
378 Milyen veszélyeket rejthet a vízből mentett hajóba történő beemelése? Kisebb hajóval, csónakkal végzett mentésnél felborulhatunk. A hajó oldalán történő beemelésnél mindig fennáll a borulás veszélye. A hajó orránál és faránál történő beemelésnél mindig fennáll a borulás veszélye.   Milyen veszélyeket rejthet a vízből mentett hajóba történő beemelése? Kisebb hajóval, csónakkal végzett mentésnél felborulhatunk. A hajó oldalán történő beemelésnél mindig fennáll a borulás veszélye. A hajó orránál és faránál történő beemelésnél mindig fennáll a borulás veszélye.
379 Milyen veszélyeket rejthet a vízből mentett hajóba történő beemelése? Ha háton emeljük be a mentendőt gerincsérülést okozhatunk neki. Ha háttal próbáljuk beemelni nem lát minket és megijedhet a mentendő. Ha háttal emeljük be a mentendőt vizet nyelhet.   Milyen veszélyeket rejthet a vízből mentett hajóba történő beemelése? Ha háton emeljük be a mentendőt gerincsérülést okozhatunk neki. Ha háttal próbáljuk beemelni nem lát minket és megijedhet a mentendő. Ha háttal emeljük be a mentendőt vizet nyelhet.
380 Hogyan minimalizálható a hajómotorok környezetterhelése? Idejében elvégzett karbantartásokkal, a pontos, szakszerű beállításokkal és a gyár által előírt kenő- és üzemanyagok használatával. A gyártó által erre a célra javasolt adalékok rendszeres használatával. Megfelelő idejű bemelegítéssel, és a benzinkutak extra üzemanyagainak rendszeres használatával.   Hogyan minimalizálható a hajómotorok környezetterhelése? Idejében elvégzett karbantartásokkal, a pontos, szakszerű beállításokkal és a gyár által előírt kenő és üzemanyagok használatával. A gyártó által erre a célra javasolt adalékok rendszeres használatával. Megfelelő idejű bemelegítéssel, és a benzinkutak extra üzemanyagainak rendszeres használatával.
381 Mire kell ügyelni a hajón keletkezett hulladékok eltávolításakor, kezelésekor? Semmilyen szennyeződés nem juthat a hajóból vízbe, olajat, veszélyes hulladékot, szennyvizet a parton erre rendszeresített tárolókba kell elhelyezni, üríteni. A környezetre nem káros hulladékok a parttól 300 méterre vízbe dobhatóak. Tavon semmilyen hulladék nem dobható a vízbe, folyamon az erre vonatkozó külön rendelkezések szerint van lehetőség rá.   Mire kell ügyelni a hajón keletkezett hulladékok eltávolításakor, kezelésekor? Semmilyen szennyeződés nem juthat a hajóból vízbe, olajat, veszélyes hulladékot, szennyvizet a parton erre rendszeresített tárolókba kell elhelyezni, üríteni.  A környezetre nem káros hulladékok a parttól 300 méterre vízbe dobhatóak. Tavon semmilyen hulladék nem dobható a vízbe, folyamon az erre vonatkozó külön rendelkezések szerint van lehetőség rá.
382 Milyen szennyező anyagot szabad a vízbe dobni? Semmifélét nem szabad. Csak a szervetlen anyagokat szabad. Ha elsüllyed, akkor bármifélét szabad.   Mit szabad a vízbe dobni? Semmit. Szervetlen anyagokat. Bármit ami elsüllyed.
383 Milyen módon kell a hajón a hulladékot gyűjteni? Szelektíven, zárható edényben. A hajón nem kell hulladékot gyűjteni, a vízbe kell dobni. A hulladékot a fedélzeten elhelyezett olajos hordóba kell dobni.   Milyen módon kell a hajón a hulladékot gyűjteni? Szelektíven, zárható edényben. A hajón nem kell hulladékot gyűjteni, a vízbe kell dobni. A hulladékot a fedélzeten elhelyezett olajos hordóba kell dobni.
384 Kell-e rögzíteni a hulladék tárolására szolgáló eszközt. Igen. Nem.     Kell-e rögzíteni a hulladék tárolására szolgáló eszközt. Igen. Nem.  
385 A WC-vel felszerelt hajón kell-e lennie szennyvíz tartálynak? Igen. Nem.     A WC-vel felszerelt hajón kell-e lennie szennyvíz tartálynak? Igen. Nem.  
386 Szabad-e a hajón tartály nélküli WC-t üzemeltetni. Nem. Igen.     Szabad-e a hajón tartály nélküli WC-t üzemeltetni. Nem. Igen.  
387 Mi az ami különösen magas károsanyag-kibocsátáshoz vezet és éppen ezért elkerülendő? Magas olaj arány a keverék benzinben. Alacsony olaj arány a keverék benzinben.     Mi az ami különösen magas károsanyag-kibocsátáshoz vezet és éppen ezért elkerülendő? Magas olaj arány a keverék benzinben. Alacsony olaj arány a keverék benzinben.  
388 Mi az ami különösen magas károsanyag-kibocsátáshoz vezet és éppen ezért elkerülendő? Levegőben szegény benzin levegő keverék. Levegőben gazdag benzin levegő keverék.     Mi az ami különösen magas károsanyag-kibocsátáshoz vezet és éppen ezért elkerülendő? Levegőben szegény benzin levegő keverék. Levegőben gazdag benzin levegő keverék.  
389 Mit kell tenni, ha tankoláskor üzemanyag kerül a vízbe? Értesíteni kell a vízirendészetet (107, 112). Ultrát kell rászórni. Nem kell tenni semmit.   Mit kell tenni, ha tankoláskor üzemanyag kerül a vízbe? Értesíteni kell a vízirendészetet (107, 112). Ultrát kell rászórni. Nem kell tenni semmit.
390 Mit kell tenni, ha tankoláskor üzemanyag kerül a vízbe? Értesíteni kell a katasztrófavédelmet (105, 112). Ultrát kell rászórni. Nem kell tenni semmit.   Mit kell tenni, ha tankoláskor üzemanyag kerül a vízbe? Értesíteni kell a katasztrófavédelmet (105, 112). Ultrát kell rászórni. Nem kell tenni semmit.
391 Mit kell tenni, ha tankoláskor üzemanyag kerül a vízbe? Értesíteni kell a területileg illetékes vízügyi igazgatóságot. Ultrát kell rászórni. Nem kell tenni semmit.   Mit kell tenni, ha tankoláskor üzemanyag kerül a vízbe? Értesíteni kell a területileg illetékes vízügyi igazgatóságot. Ultrát kell rászórni. Nem kell tenni semmit.
392 Hol kell elhelyezni kabinos hajóban a kézi tűzoltó készüléket? A kabin bejárata mellett. Az orrban. A géptérben, a motor mellett.   Hol kell elhelyezni kabinos hajóban a kézi tűzoltó készüléket? A kabin bejárat mellett Az orrban A géptérben, a motor mellett.
393 Hol kell tárolni egy gázpalackot a hajón? A lakótértől elkülönített, jól szellőző, naptól, sugárzó hőtől védett zárt helyen. A kézi tűzoltó készülékre kell ezeket rakni. Kizárólag a vízvonal alatt szabad tárolni.   Hol kell tárolni egy gázpalackot a hajón? A lakótértől elkülönített, jól szellőző, naptól, sugárzó hőtől védett zárt helyen. A kézi tűzoltó készülékre kell ezeket rakni. Kizárólag a vízvonal alatt szabad tárolni.
394 Mire vezethető vissza legtöbbször a tüzek keletkezése? Emberi felelőtlenségre. Környezeti hatásokra. Globalizációra.   Mire vezethető vissza legtöbbször a tüzek keletkezése? Felelőtlenség. Környezeti hatás. Globalizáció.
395 Milyen módon kell a hajón a tűzveszélyes anyagokat tárolni? A lakótértől elkülönített, jól szellőző, naptól, sugárzó hőtől védett zárt helyen. A kézi tűzoltó készülékre kell ezeket rakni. Kizárólag a vízvonal alatt szabad tárolni.   Milyen módon kell a hajón a tűzveszélyes anyagokat tárolni? A lakótértől elkülönített, jól szellőző, naptól, sugárzó hőtől védett zárt helyen. A kézi tűzoltó készülékre kell ezeket rakni. Kizárólag a vízvonal alatt szabad tárolni.
396 Miben szabad üzemanyagot tárolni? Az erre a célra rendszeresített minőségi tanúsítvánnyal rendelkező eszközben. Akármiben, de rá kell írni, hogy mi van benne. Akármiben, de egy edényben mindig csak egy fajta üzemanyagtípust szabad tárolni.   Miben szabad üzemanyagot tárolni? Az erre a célra rendszeresített minőségi tanúsítvánnyal rendelkező eszközben. Akármiben, de rá kell írni, hogy mi van benne. Akármiben, de egy edényben mindig csak egy fajta üzemanyagtípust szabad tárolni.
397 Hogyan kell ellenőrizni összeszerelés után a PB palack tömítettségét. Szivárgás ellenőrző spray-vel. Gyufával. Kóccal.   Hogyan kell ellenőrizni összeszerelés után a PB palack tömítettségét. Szivárgás ellenőrző spray-vel. Gyufával. Kóccal.
398 Milyen típusú tüzek oltására alkalmas a porral oltó készülék? A,B,C típusúakra és elektromos tüzekre 1000 V feszültségig. A, B, C,típusokra és minden elektromos tűz oltására. A,B,C,D típusú tüzekre.   Milyen típusú tüzek oltására alkalmas a porral oltó készülék? A,B,C típusúakra és elektromos tüzekre 1000 V feszültségig. A, B, C,típusokra és minden elektromos tűz oltására. A,B,C,D típusú tüzekre.
399 Téli tárolás idejére hogyan kell eljárni a poroltóval? Nincs vele tennivaló, marad a helyén. Ki kell venni a hajóból, fagymentes és száraz helyiségben tárolni a téli állás alatt. Ki kell venni, mert a kikötő személyzet intézkedik az esedékes felülvizsgálatáról.   Téli tárolás idejére hogyan kell eljárni a poroltóval? Nincs vele tennivaló, marad a helyén. Ki kell venni a hajóból, fagymentes és száraz helyiségben tárolni a téli állás alatt. Ki kell venni, mert a kikötő személyzet intézkedik az esedékes felülvizsgálatáról.
400 Elektromos tüzek oltására használható e az A,B,C kategóriájú tüzek oltására alkalmas készülék? Igen, 1000 Volt feszültségig. Nem. Igen, nincs feszültség korlátozás, mert az oltóanyag nem vezeti az áramot.   Elektromos tüzek oltására használható e az A,B,C kategóriájú tüzek oltására alkalmas készülék? Igen, 1000 Volt feszültségig. Nem. Igen, nincs feszültség korlátozás, mert az oltóanyag nem vezeti az áramot.
401 Mi a hatásmechanizmusa a porral oltásnak? Az oltóanyag elzárja a levegőtől az égő anyagot, valamint magas hő hatására széndioxid szabadul fel. Az oltóanyag magas hő hatására folyadékká alakul, és lefedi, valamint lehűti a tüzet. Az oltóanyag gőzzé alakul a magas hő hatására, és elfolytja, valamint lehűti a tüzet.   Mi a hatásmechanizmusa a porral oltásnak? Az oltóanyag elzárja a levegőtől az égő anyagot, valamint magas hő hatására széndioxid szabadul fel. Az oltóanyag magas hő hatására folyadékká alakul, és lefedi, valamint lehűti a tüzet.  Az oltóanyag  gőzzé alakul a magas hő hatására, és elfolytja, valamint lehűti a tüzet.
402 Hol kell a kézi tűzoltó készüléket elhelyezni? A tűzveszélyes helyek közelében. A menekülési útban. A légkamrában.   Hol kell a kézi tűzoltó készüléket elhelyezni? A tűzveszélyes helyek közelében. A menekülési útban. A légkamrában.
403 Hol kell a kézi tűzoltó készüléket elhelyezni? Könnyen hozzáférhető helyen. A menekülési útban. A légkamrában.   Hol kell a kézi tűzoltó készüléket elhelyezni? Könnyen hozzáférhető helyen. A menekülési útban. A légkamrában.
404 Hogyan kell a kézi tűzoltó készüléket elhelyezni? Könnyen oldható rögzítéssel. Lopásvédelemmel ellátott fix rögzítéssel. Nem szabad rögzíteni.   Hogyan kell a kézi tűzoltó készüléket elhelyezni? Könnyen oldható rögzítéssel. Lopásvédelemmel ellátott fix rögzítéssel. Nem szabad rögzíteni.
405 Milyen veszélye van a szén-dioxiddal oltó készüléknek? A gáz alulról tölti ki a teret, így fulladásveszélyt okozhat. Előfordulhat, hogy nem jön ki belőle az oltópor. Nincs veszélye, ez a legbiztonságosabb oltókészülék.   Milyen veszélye van a szén-dioxiddal oltó készüléknek? A gáz alulról tölti ki a teret, így fulladásveszélyt okozhat. Előfordulhat, hogy nem jön ki belőle az oltópor. Nincs veszélye, ez a legbiztonságosabb oltókészülék.
406 Mi az első lépés, ha tűz üt ki a hajón? A hajóban tartózkodó személyek kimentése. A gázpalack, benzinkanna eltávolítása a hajóról. A tűzoltók értesítése.   Mi az első lépés, ha tűz üt ki a hajón? A hajóban tartózkodó személyek kimentése. A gázpalack, benzinkanna eltávolítása a hajóról. A tűzoltók értesítése.
407 Mi az az égési háromszög? A levegő, a hő és az éghető anyag hármasa, amelynek egyidejű jelenléte az égés alapfeltétele. A levegő, a tűz és az éghető anyag hármasa, amelynek egyidejű jelenléte az égés alapfeltétele. A levegő, a hő és a tűz hármasa, amelynek egyidejű jelenléte az égés alapfeltétele.   Mi az az égési háromszög? A levegő, a hő és az éghető anyag hármasa, amelynek egyidejű jelenléte az égés alapfeltétele. A levegő, a tűz és az éghető anyag hármasa, amelynek egyidejű jelenléte az égés alapfeltétele. A levegő, a hő és a tűz hármasa, amelynek egyidejű jelenléte az égés alapfeltétele.
408 Elegendő-e a tűz eloltásához ha az égési háromszögnek csak az egyik tényezőjét vonjuk el? Igen. Igen, de csak elméletben. Nem.   Elegendő e a tűz eloltásához ha az égési háromszögnek csak az egyik tényezőjét vonjuk el? Igen. Igen, de csak elméletben. Nem.
409 Mi jellemző a kompozit műgyanta égésére? Heves gázképződés, sűrű fekete, mérgező füst formájában. Mérsékelt gázképződés mellett az anyag leginkább parázslik. Heves gázképződés mellett az anyag leginkább parázslik.   Mi jellemző a kompozit műgyanta égésére? Heves gázképződés, sűrű fekete, mérgező füst formájában. Mérsékelt gázképződés mellett az anyag leginkább parázslik. Heves gázképződés mellett az anyag leginkább parázslik.
410 Hány alapfeltétele van az égésnek? 3. 1. 5.   Hány alapfeltétele van az égésnek? 3. 1. 5.
411 Az égés alapfeltételei közül mennyit kell minimálisan megszüntetni, hogy a tűz elaludjon? 1. 3. 2.   Az égés alapfeltételei közül mennyit kell minimálisan megszüntetni, hogy a tűz elaludjon? 1. 3. 2.
412 Honnan tudható meg a tűzoltó készülék lejárati időpontja? A készüléken hitelesítéskor felragasztható matricán feltüntetik. Az interneten kell megnézni. A tűzoltóság diszpécserét kell megkérdezni a 105-ös számon.   Honnan tudható meg a tűzoltó készülék lejárati időpontja? A készüléken hitelesítéskor felragasztható matricán feltüntetik. Az interneten kell megnézni. A tűzoltóság diszpécserét kell megkérdezni a 105-ös számon.
413 Honnan tudható meg, hogy milyen tüzek oltására alkalmas tűzoltó készülékünk? A készüléken feltüntetett piktogramokból, és betűjelzésekből. Az interneten kell megnézni. A tűzoltóság diszpécserét kell megkérdezni a 105-ös számon.   Honnan tudható meg, hogy milyen tüzek oltására alkalmas tűzoltó készülékünk? A készüléken feltüntetett piktogramokból, és betűjelzésekből. Az interneten kell megnézni. A tűzoltóság diszpécserét kell megkérdezni a 105-ös számon.
414 Kell-e a tűzoltóságot értesíteni, ha sikerült a tüzet eloltani? Igen. Nem.     Kell-e a tűzoltóságot értesíteni, ha sikerült a tüzet eloltani? Igen. Nem.  
415 Milyen számon kell a tűzoltóságot értesíteni? 105, vagy 112. 104, vagy 112. 107, vagy 112.   Milyen számon kell a tűzoltóságot értesíteni? 105, vagy 112. 104, vagy 112. 107, vagy 112.
416 A tűz melyik részét kell célozni a kézi tűzoltó készülékkel? A felénk eső részét. A közepét. A tőlünk távolabbi felét.   A tűz melyik részét kell célozni a kézi tűzoltó készülékkel? A felénk eső részét. A közepét. A tőlünk távolabbi felét.
417 Melyik állítás jellemző a viharjelzésre az alábbiak közül? Villogó fénnyel figyelmeztetnek a veszélyre. Piros és sárga rakétával figyelmeztetnek a veszélyre. Három tónusú hangjelzéssel figyelmeztetnek a veszélyre.   Melyik állítás jellemző a viharjelzésre az alábbiak közül? Villogó fénnyel figyelmeztetnek a veszélyre. Piros és sárga rakétával figyelmeztetnek a veszélyre. Három tónusú hangjelzéssel figyelmeztetnek a veszélyre.
418 Jobbforgású hajócsavarral szerelt hajó fara merre mozdul el oldalirányban, ha álló helyzetében erőteljes gázt adunk röviden előremenetben? Jobbra. Balra. Semerre.    
419 Jobbforgású hajócsavarral szerelt hajó fara merre mozdul el oldalirányban, ha álló helyzetében erőteljes gázt adunk röviden hátramenetben? Balra. Jobbra. Semerre.    
420 Balforgású hajócsavarral szerelt hajó fara merre mozdul el oldalirányban, ha álló helyzetében erőteljes gázt adunk röviden előremenetben? Balra. Jobbra. Semerre.    
421 Balforgású hajócsavarral szerelt hajó fara merre mozdul el oldalirányban, ha álló helyzetében erőteljes gázt adunk röviden hátramenetben? Jobbra. Balra. Semerre.